Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti
Krištůfek, Václav ; Diviš, J. ; Dostálková, I.
Obsahy polyfenolických látek ve slupkách hlíz brambor byly ovlivněny odrůdou, lokalitou, ročníkem, dobou odběru hlíz a nebyly ovlivněny dobou zralosti odrůd brambor. Odrůdy se lišily obsahem polyfenolických látek ve slupce. Obsah těchto látek ve slupkách patnácti testovaných odrůd, různě citlivých ke strupovitosti, byl nejvyšší u odrůd méně náchylných. Regresní analýza prokázala, že se zvyšujícím se obsahem polyfenolických látek ve slupkách se snižuje stupeň napadení (P=0,006). Schopnost odrůd akumulovat buď více, nebo méně polyfenolických látek se projevila shodně na obou plochách i v nádobovém pokusu. Obsah polyfenolických látek ve slupce hlíz brambor ve vztahu k k výskytu strupovitosti je nutné studovat v období iniciace infekce, tj. v našich podmínkách 60-65 dnů od výsadby. V průběhu vegetace dochází k poklesu obsahu těchto látek ve slupce hlíz a rozdíly mezi odrůdami se snižují.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.