Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv technologie zpracování půdy na intenzitu zaplevelení obilnin
Dočkalík, Martin
Cílem této diplomové práce bylo zjištění vlivu různého zpracování půdy na intenzitu zaplevelení pšenice ozimé. Daná pozorování byla provedena v roce 2011, 2012 a 2013 na školních parcelách v Žabčicích, která se řadí do kukuřičné výrobní oblasti. Půda byla zpracovávána ve dvou variantách. První variantou byl tradiční způsob obdělávání půdy (orba). Druhou variantou bylo mělké zpracování půdy do hloubky 5 cm (minimalizační technologie). Dalším faktorem ovlivňující zaplevelení pšenice byl osevní postup (monokultura pšenice, norfolkský a sedmi-honný osevní postup). Získaná data byla vyhodnocena mnohorozměrnou analýzou ekologických dat. Z této analýzy vyplývá, že jednotlivé varianty zpracování půdy a sledu osevního postupu mají vliv na výskyt a počet určitých druhů. Z ordinačního diagramu je patrné, že při pěstování plodiny v monokultuře dochází k ochuzení plevelného spektra, ale zvýšení počtu jedinců na jednotku plochy. Naopak při sedmi-honném osevním postupu se druhová pestrost zvyšuje a počet jedinců na m2 klesá.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.