Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene
Cvrková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením obsahu lipidů a profilu mastných kyselin v obilce ječmene (Hordeum vulgare). V teoretické části je popsána syntéza mastných kyselin a jejich degradace v rostlinném materiálu, dále pak možnosti extrakce lipidů a jejich stanovení, a možnosti stanovení mastných kyselin. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce lipidů na automatickém extraktoru Fex® IKA a stanovení mastných kyselin metodou GC-FID. Pro analýzu mastných kyselin zde byly porovnávány dvě kapilární kolony SLB-IL 100 a Supelcowax. Na základě obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene bylo srovnáváno dvacet odrůd ječmene z ročníku 2008 a dvacet odrůd ječmene z ročníku 2009. Diplomová práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně.
Stanovení lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene
Cvrková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením obsahu lipidů a profilu mastných kyselin v obilce ječmene (Hordeum vulgare). V teoretické části je popsána syntéza mastných kyselin a jejich degradace v rostlinném materiálu, dále pak možnosti extrakce lipidů a jejich stanovení, a možnosti stanovení mastných kyselin. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce lipidů na automatickém extraktoru Fex® IKA a stanovení mastných kyselin metodou GC-FID. Pro analýzu mastných kyselin zde byly porovnávány dvě kapilární kolony SLB-IL 100 a Supelcowax. Na základě obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene bylo srovnáváno dvacet odrůd ječmene z ročníku 2008 a dvacet odrůd ječmene z ročníku 2009. Diplomová práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně.
Ověření pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů
Cvrková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá ověřováním pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části jsou definovány základní pojmy týkající se pomerančové šťávy. Tato část se také soustředí na popis procesů výroby pomerančové šťávy, na historický vývoj legislativy v Evropské unii a České republice, na nejčastější způsoby falšování ovocných šťáv a na metody, které zjišťují pravost ovocných šťáv. V experimentální části byla provedena určitá stanovení a naměřené hodnoty byly porovnány s výsledky normovaných hodnot a byl vyvozen závěr o pravosti pomerančové šťávy Toma z komerční sítě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.