Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení základních jakostních charakteristik vybraných vzorků čokolády pomocí senzorické analýzy a fyzikálních metod
Budínová, Andrea
Diplomová práce se zabývá výrobou kvalitní čokolády a stanovením základních jakostních charakteristik pomocí senzorické analýzy a fyzikálních metod. Bylo použito osm vzorků hořké čokolády se stejným podílem kakaové sušiny. Teoretická část popisuje kakaové boby a další suroviny potřebné k výrobě čokolády. Dále jsou v práci popsány jednotlivé kroky celého procesu výroby čokolády, složení čokolády a zdravotní aspekty. Praktická část byla zaměřena na fyzikální měření tvrdosti čokolád zařízením TIRA test 27025 a spektrofotometrické stanovení barvy pomocí spektrofotometru Konica Minolta CD 3500d. Vzorky byly hodnoceny senzorickou analýzou, která hodnotila sedm deskriptorů - příjemnost odstínu barvy, intenzita barvy, tvrdost při rozlomení v ruce, tvrdost při skusu v ústech, rozplývavost, chuť a celkový dojem. Dále byl sestaven dotazník pro zjištění oblíbenosti vybraných vzorků hořkých čokolád. Pomocí penetrační metody byl vyhodnocen jako nejtvrdší vzorek č. 2, což potvrdila i senzorická analýza tvrdosti vzorků. Spektrofotometrickým měřením barvy byl vyhodnocen nejtmavší vzorek č. 3. Z výsledků senzorické analýzy bylo zjištěno, že vzorek č. 1 dosáhl nejvíce bodů při hodnocení rozplývavosti, hodnocení chuti, tak i celkového dojmu.
Výroba kvalitní čokolády a její druhy
Budínová, Andrea
Bakalářská práce je zaměřena na výrobu kvalitní čokolády a skládá se ze dvou částí. Teoretická část popisuje kakaové boby a jejich sběr, suroviny potřebné k výrobě čokolády a jejich vliv na kvalitu čokolády. Dále se zabývá celým procesem výroby čokolády, od smísení hmoty až ke konečnému výrobku a jeho skladování, následuje i výroba nugátu. V práci jsou rovněž popsány jednotlivé druhy čokolád a firmy zabývající se výrobou čokolád a jejich hlavní produkty. V praktické části byl sestaven dotazník, který byl zaměřen na konzumaci a nákup čokolády. Nejvíce oblíbená mezi konzumenty je mléčná čokoláda.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.