Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení obsahu mykotoxinů v objemných krmivech jako primárním zdroji antinutričních látek v potravním řetězci
Bartoňková, Natálie
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit obsah mykotoxinů v objemných krmivech. Hodnoceny byly vzorky objemných krmiv jílku vytrvalého, křížence jílku mnohokvětého, srhy laločnaté, jetele lučního, křížence jetele lučního a vojtěšky seté. Obsah zearalenonu a deoxynivalenolu byl stanoven metodou ELISA. Rozdíl byl v obsahu mykotoxinů v zelené píci a silážích. Na obsah deoxynivalenolu měl průkazný vliv druh i konzervace (P menší než 0,05). V zelené píci trav se obsah deoxynivalenolu pohyboval v rozmezí 0,14 až 2,23 mg/kg, u siláží se obsah snížil. U jetelovin byl průkazný vliv konzervace (P menší než 0,05) na obsah deoxynivalenolu, kdy zelená píce obsahovala vyšší množství, a to v rozmezí 0,47 až 1,31 mg/kg. Obsah zearalenonu byl u trav podobný v zelené píci i v siláži, až na variantu křížence jílku, který v siláži dosahoval hodnot až 959,98 mikrog/kg. U jetelovin mělo na obsah zearalenonu vliv stanoviště, kdy v Troubsku byly naměřeny vyšší hodnoty mykotoxinu v siláži, naopak ve Vatíně byl vyšší obsah v zelené píci.
Vliv mykotoxinů na zdravotní bezpečnost píce a následnou kontaminaci živočišných produktů
Bartoňková, Natálie
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma "Vliv mykotoxinů na zdravotní bezpečnost píce a následnou kontaminaci živočišných produktů". První část je zaměřena na charakteristiku vláknitých mikroskopických hub a jejich významné zástupce. Mezi významné zástupce patří rody Mucor, Rhizopus, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium a Alternaria. Další část popisuje sekundární metabolity plísní - mykotoxiny, zejména aflatoxiny, patulin, ochratoxin, zearalenon, trichotheceny a fumonisiny, které jsou obsažené hlavně v potravinách. Dále se tato práce zabývá mykotoxiny v krmivech a potravinách, v této části jsou popsány onemocnění a také možný přechod mykotoxinů do živočišných produktů, zejména přechod aflatoxinů do mléka. V závěru jsou popsány metody detekce, prevence a dekontaminace mykotoxinů. Dekontaminace se provádí fyzikálními, chemickými nebo biologickými metodami.

Viz též: podobná jména autorů
1 Bartoňková, Nikola
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.