Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Řežou si bobři pod sebou větev? Analýza dosahování potravy z dlouhodobé perspektivy
Bartoň, Marian ; Vorel, Aleš (vedoucí práce) ; Jarmila, Jarmila (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu potravního chování bobra evropského (Castor fiber) a strategii dosahování potravy s hlediska dlouhodobého osídlení. Rešeršní část práce vysvětluje mimo jiné teorii central place foraging, selektivní chování živočicha při výběru potravy a vliv central place foragerů na plodnost dřevin. Dále se zaobírá riziky spojenými s predací, nebo vnímáním konkurenčního tlaku ze strany ostatních živočichů a faktory, které mohou mít za následek změnu populační hustoty bobří kolonie. Práce si klade za cíl zjistit vliv dlouhodobého osídlení bobra na objem zkonzumované biomasy a rozrůstající se teritorium na úkor ustupujícího lesního porostu. Dále pak porovnání těchto výsledků mezi sebou z hlediska různé doby osídlení oblastí. Druhá část práce obsahuje vlastní výzkum, jejíž součástí je i metodický postup. Analytická část se zaobírá zpracováním dat z terénního šetření v oblastech Šumavy, Českého lesa a Jižní Moravy a vyhodnocení výsledků podle vybraných kritérii. Cílem zde bylo zjistit vzájemnou závislost těchto faktorů: vzdálenost okusu od vodního toku, doba osídlení lokality, množství zkonzumované biomasy, množství okusů či výběr rodů dřevin. Výzkum pak prokazuje, že bobří cesty za potravou narůstají s věkem osídlení do 7-10 let a pak se vzdálenost okusu od břehu opět snižuje. Objem zkonzumované biomasy se s rostoucí dobou osídlení bobra také snižuje a dřevinou, za kterou jsou bobři ochotni ujít nejdelší vzdálenosti, je dub. Výsledky jednotlivých analýz jsou prezentovány jak pro kompletní měřenou oblast, tak pro jednotlivá území a jejich interpretace.

Viz též: podobná jména autorů
1 Barton, Monika
8 Bartoň, Marek
4 Bartoň, Martin
2 Bartoň, Matyáš
5 Bartoň, Matěj
2 Bartoň, Michael
3 Bartoň, Miroslav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.