Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vitalita semen obilnin a její souvislost s výnosem zrna v podmínkách sucha
Bucková, Pavlína
Vitalita osiva je schopnost klíčit za nepříznivých podmínek a jeden ze základních předpokladů pro vysoký výnos plodin. Cílem šlechtění je vyselektovat genotypy s nejvyšší vitalitou, které by zaručily kvalitní potomstvo i v nepříznivých podmínkách. V roce 2017 se hodnotilo 6 genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a jejich potom-stvo. Vitalita se hodnotila za snížené dostupnosti vody a v chladu. Sucho bylo simulo-váno sníženou dostupností vody -0,5 MPa ve vodním roztoku polyethylenglykolu (PEG 6000) a teplota byla udržována na 10 °C. Zjišťovalo se, jak genotyp ovlivní vitalitu a výnos. Podle výsledků ANOVY genotyp nemá statisticky významný vliv na vitalitu ani na výnos. Avšak podle výsledků korelace vyšší vitalita semen po 14 dnech klíčení v ne-příznivých podmínkách by s vyšším výnosem zrna souviset mohla. Genetická proměnli-vost se na fenotypové variabilitě znaku vitalita podílí z 20 %.
Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
BUCKOVÁ, Pavlína
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích. Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.
Geneticky manipulované produkty z krmiv v játrech kuřat
BUCKOVÁ, Pavlína
Úkolem této práce je zvládnout detekci genově manipulovaných produktů (GMP) z krmiv v játrech kuřat, v jejichž dietě byla tato krmiva obsažena. Byly použity 2 GMO plodiny: insekt rezistentní Bt-kukuřice - herbicid tolerantní Roundup Ready sója. Obě plodiny jsou důležitým komponentem krmných směsí pro drůbež. Detekce bude prováděna molekulárně biologickými metodami. V závěru práce by měla být vyhodnocena potenciální rizika pro konzumenty.

Viz též: podobná jména autorů
4 BUČKOVÁ, Pavlína
4 Bucková, Pavlína
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.