Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv tepelného opracování na trvanlivost vybraných potravinářských výrobků
Žůrková, Pavla ; Ing.Gabriela Dereňová (oponent) ; Ing.Petr Koflak (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem tepelného opracování na trvanlivost dvou vybraných výrobků konzerváren Seliko trading a.s. Pro sledování byly vybrány výrobky Sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu a Bůčková pomazánka. Hodnocení probíhalo v prostorách laboratoří konzervárny. Sledována byla mikrobiologická stabilita po tepelné konzervaci a senzorické vlastnosti uvedených výrobků vždy s odstupem jednoho měsíce. V průběhu sledovaných sedmi měsíců došlo ke změnám v chuti a konzistenci výrobků, jenž nejsou pro tyto výrobky závadné. Mikrobiologická zkouška po sedmi měsících byla negativní, stejně jako na počátku pokusu. Z uvedených poznatků vyplývá, že tepelná sterilace byla účinná a v průběhu skladování nedošlo k rozmnožení mikroorganismů ve výrobcích.
Vývoj hmotnosti u obézních pacientů s psychickým onemocněním
Starý, Kilián ; Kalinová, Nelly (vedoucí práce) ; Žůrková, Pavla (oponent)
Úvod: Obezita a psychická onemocnění jsou závažné zdravotní problémy, jejichž prevalence v posledních letech celosvětově narůstá. Zejména v případě deprese a úzkosti může u obézních pacientů docházet k narušení schopnosti redukovat hmotnost, což je nezbytný krok ke snížení rizika život ohrožujících komplikací obezity. Cíle: Hlavním cílem této práce bylo popsat vliv přítomnosti psychických onemocnění na vývoj hmotnosti. K tomu byl zvolen výzkumný soubor obézních pacientů s depresí nebo anxiózně- depresivním syndromem. Jako hlavní sledovaný parametr byla zvolena relativní změna hmotnosti v procentech za dobu 1 roku. Jako první vedlejší cíl bylo stanoveno porovnat výsledky u pacientů s psychiatrickou komorbiditou podle diagnózy. Druhým vedlejším cílem výzkumu bylo posoudit vzájemné působení faktoru ženského pohlaví a faktoru psychického onemocnění jako negativních prediktorů redukce hmotnosti. Metodika: Sběr dat probíhal v obezitologickém centru na III. interní klinice, klinice endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výzkumný soubor (n=27) byl vybírán z pacientů, kteří zde v letech 2014 až 2021 absolvovali redukční hospitalizaci. Totéž platí i pro kontrolní soubor (n=27) obézních pacientů bez psychiatrické diagnózy. O všech pacientech...
Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy obézních pacientů v závislosti na BMI
Smutná, Šarlota ; Konečná, Judita (vedoucí práce) ; Žůrková, Pavla (oponent)
Tato závěrečná práce se zabývá souvislostmi mezi jídelními zvyklostmi, osobnostními rysy a hodnotami BMI u obézních pacientů. Prevalence obezity je v ČR alarmující. V roce 2019 77 % mužů a 56 % žen v produktivním věku mělo nadváhu nebo obezitu. Základním prvkem úspěšné léčby je pacienta velmi dobře poznat, jeho celkovou anamnézu, individu- ální zvyklosti a všechny okolnosti, které vedly ke vzniku, rozvoji nebo udržování obezity. Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy jsou důležitou součástí poznání, mohou pomoci poro- zumět mechanismům, které přispěly ke vzniku obezity. Zároveň mohou posloužit k určení efektivní léčby a individuálně ji přizpůsobit. V praktické části práce byla analyzována data celkem od 598 pacientů s průměrným BMI 44 kg/m2. Jídelní zvyklosti byly měřeny po- mocí třísložkového Dotazníku jídelních zvyklostí, osobnostní rysy Osobnostním inventářem pro DSM-5 a doplňkově i data z Beckovy škály deprese a úzkosti. Vzorek pacientů byl rozdělený do několika skupin podle hodnot BMI a za pomoci testování rozdílnosti, kore- lačních koefcientů a metody lineární regrese byla zkoumána interakce jídelních i osobnost- ních aspektů nejen s BMI, ale i mezi sebou navzájem. Nejdůležitější zjištění jsou rozdílné hodnoty s ohledem na pohlaví, signifkantní korelace mezi některými osobnostními rysy a BMI a...
Využití nepřímé kalorimetrie v praxi nutričního terapeuta
Pokorná, Veronika ; Sadílková, Aneta (vedoucí práce) ; Žůrková, Pavla (oponent)
Úvod: Nepřímá kalorimetrie je velmi přesná a neinvazivní metoda, sloužící v klinické praxi k měření klidového energetického výdeje. Tato metoda vychází z předpokladu, že spotřeba kyslíku, produkce oxidu uhličitého a odpad dusíkatých metabolitů je v určitém vztahu ke spotřebě energie. Na základě měření klidového energetického výdeje může nutriční terapeut individuálně modelovat denní energetický příjem konkrétního jedince, optimální množství jednotlivých živin a zabránit tak nadměrnému nebo naopak nedostatečnému příjmu energie a nutrientů. Cíl: Hlavním cílem práce je u souboru obézních pacientů srovnat výsledky měření klidového energetického výdeje (RMR), hodnoty klidového energetického výdeje vypočítané podle rovnice Harrise-Benedicta (HB) a skutečný energetický příjem propočtený ze záznamů stravy získaných od pacientů. Okrajově je rovněž hodnoceno tělesné složení výzkumného souboru se zaměřením na množství svalové tkáně. Metodika: Výzkumný soubor zahrnuje 50 osob, 36 žen a 14 mužů, pacientů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Do výzkumu byli zahrnuti pouze noví pacienti, u kterých v předešlém období nedocházelo k redukci hmotnosti. Průměrný věk je u žen 46 let a u mužů 51 let. Průměrné BMI u žen je 38,2 kg/m2 a u mužů 35,5 kg/m2 . Všechny osoby podstoupily měření metodou nepřímé kalorimetrie,...
Vliv tepelného opracování na trvanlivost vybraných potravinářských výrobků
Žůrková, Pavla ; Ing.Gabriela Dereňová (oponent) ; Ing.Petr Koflak (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem tepelného opracování na trvanlivost dvou vybraných výrobků konzerváren Seliko trading a.s. Pro sledování byly vybrány výrobky Sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu a Bůčková pomazánka. Hodnocení probíhalo v prostorách laboratoří konzervárny. Sledována byla mikrobiologická stabilita po tepelné konzervaci a senzorické vlastnosti uvedených výrobků vždy s odstupem jednoho měsíce. V průběhu sledovaných sedmi měsíců došlo ke změnám v chuti a konzistenci výrobků, jenž nejsou pro tyto výrobky závadné. Mikrobiologická zkouška po sedmi měsících byla negativní, stejně jako na počátku pokusu. Z uvedených poznatků vyplývá, že tepelná sterilace byla účinná a v průběhu skladování nedošlo k rozmnožení mikroorganismů ve výrobcích.

Viz též: podobná jména autorů
2 ŽŮRKOVÁ, Petra
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.