Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Změny proteinového profilu v průběhu sladování ječmene
Šopíková, Martina ; Mazanec,, Karel (oponent) ; Bobáľová,, Janette (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem změn proteinového profilu ječmene během procesu sladování. Podstatná část práce se věnuje proteomické identifikaci ječných proteinů, které se během sladování mění, stávají se stabilnějšími a v konečném důsledku ovlivňují vlastnosti piva (např. pěnu a zákal). Jako vzorek byl použit ječmen odrůdy Jersey. V literární části jsou uvedeny obecné informace o pivu, o procesu jeho výroby s popisem důležitých surovin pro výrobu a informace o sladovnickém ječmeni a procesu sladování. Dále jsou popsány použité metody separace proteinů (1D a 2D gelová elektroforéza), hmotnostní spektrometrie MALDI TOF/TOF a její využití k analýze a identifikaci proteinů, použití matric a způsoby přípravy vzorků. V experimentální části byla provedena optimalizace dávkování vzorku pro 1D gelovou elektroforézu a optimalizace vizualizace. Nejlepší výsledky byly dosaženy u 15 % TRIS-HCl gelu, který byl obarven barvivem Commassie Brilliant Blue G-250. Pro ilustraci změn byla provedena i 2D gelová elektroforéza. Pomocí metody peptidového mapování a MS/MS byly identifikovány ječné proteiny – protein Z, -amylasa subtilisin inhibitor, -amylasa a peroxidasa. Byla provedena analýza intaktních proteinů, která byla zaměřena na sledování změn u významného proteinu ječmene LTP 1.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.