Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Biofilmy v potravinářském průmyslu
Škrobáčková, Monika
Práce je zaměřena především na bakteriální biofilmy, které jsou typické pro potravinářský průmysl. V této práci je popsána jejich historie, definice, struktura, vznik a vývoj, ke kterému patří i jejich komunikace neboli quorum sensing (QS). Dále jsou v práci podrobně popsány mikroorganismy, které jsou schopny vytvářet biofilm, jedná se např. o rody Escherichia, Staphylococcus, Enterococcus a další. Jsou popsány i místa, kde se nejčastěji vyskytují biofilmy v provozech potravinářského průmyslu, jako jsou mlékárenský nebo masný průmysl. Dále je popsána jejich detekce a způsoby prevence, které zahrnují jednotlivé tipy, jak zabránit samotnému vzniku biofilmu. Používají se např. sanitační prostředky, přírodní antimikrobiální látky, enzymy nebo nanočástice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.