Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání výtěžnosti kapra obecného (Cyprinus carpio) dle typu ošupení
ŠIKOVÁ, Jana
Cílem práce bylo porovnání výtěžnosti kapra šupinatého a kapra lysce, dvou hlavních zástupců kapra obecného (Cyprinus carpio), dominantně chovaných v ČR. Porovnání výtěžnosti bylo provedeno v rámci nově vzniklé podnikové prodejny, kde bylo důležité zhodnotit vhodnost ryb do různých výrobků. Dílčím cílem bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit oblíbenost a četnost konzumace kapra. V neposlední řadě byla sledovaná náročnost na zpracování jednotlivých forem kapra. Pokus byl prováděn v letech 2012 až 2013 během čtyř období jaro, léto, podzim a po sádkování. Hodnocení probíhalo u dvou kaprů, kapra lysého a kapra šupinatého. Dalším sledovaným subjektem byly dva rybníky, přirozeně úživný Vrbsko a přikrmovaný rybník Musík. Oba kapři se vyznačují odlišným vývojovým a životním cyklem. Kapr lysý, jehož tělesná stavba představuje menší podíl, než u kapra šupinatého, v závěru hodnocení vykazuje vyšší výtěžnosti ve všech sledovaných aspektech. Přesto výtěžnost filet obou zástupců dosahuje podobných hodnot a pohybuje se v rozmezí cca 43 48 %. Překvapivého výsledku dosáhli rovněž kapři pocházející z přikrmovaného rybníka Musík, kde byla předpokládána nižší výtěžnost z důvodu menšího množství planktonu a zoobentosu, tedy přirozené potravy ryb. Ze sledovaných období byla zaznamenána nejvyšší výtěžnost v období po sádkování a nejnižší výtěžnost v období jara, což bylo zapříčiněno zvolenou větší obsádkou ryb v daném roce.
Zpracování a kvalita krůtího masa
ŠIKOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zaměřuje na kvalitu a zpracování krůtího masa. Cílem práce je shromáždit dostupné informace k problematice faremního chovu krůt a zpracování krůtího masa. V jejím rešeršním charakteru se zabývám nejprve popisem, původem krůt a faremním způsobem chovu. Dále je zde popsáno složení krůtího masa, které poukazuje na jeho oblibu ve společnosti. Práce zahrnuje vývoj stavů krůt za posledních deset let v porovnání s ostatními druhy drůbeže a spotřebu krůtího masa v České republice a ve světě. V této práci jsou charakterizovány intravitální vlivy na jakost masa, spolu s dalšími ukazateli jakosti drůbežího masa. Dále popisuji v bakalářské práci vlastní technologii porážení a opracování krůt. V neposlední řadě jsou zmíněny požadavky na přepravu a prodej krůtího masa. K jeho oblibě přispívá finalizace masa, která je na závěr krátce shrnuta.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.