| |
|
Nutritional benefit of cricket flour
Šťastná, Martina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Edible insects have been part of the diet of many countries across the world for several decades. It is becoming increasingly popular in the europian developed countries, mainly because of the content of nutritionally important substances. The theoretical part of the thesis deals with the characterization of edible insects in terms of nutritional benefits, explains the reasons and method of breeding edible insects. For the analysis of nutritionally active substances, flour of house cricket (Acheta domesticus) was used. A. domesticus belongs to the representatives of insects legalized from 1.1. 2018 on the EU market. Of the significantly nutritional substances, proteins, lipids, fatty acids, fiber and selected minerals were analyzed. In this study, optimalization of vertical electrophoresis SDS-PAGE was performed to determine protein fragment sizes. In the second part the influence of acricket flour addition protein bars was investigated by sensory analysis. In the experimental part that was found that cricket flour contains protein, lipids and fatty acids in significant amounts. It also contains important minerals for human health such as magnesium, potassium, iron or zinc. However, the sensory properties of protein bars for consumers were not very attractive.
|
|
Návrh pojistné ochrany majetku vybraného podnikatelského subjektu
Šťastná, Markéta ; Šimonovský, Jakub (oponent) ; Martinovičová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá pojištěním nemovitosti společnosti REGIS CZ, s.r.o. Tato nemovitost je předmětem zástavního práva v rámci poskytnutého úvěru bankovním domem. Úvodní část práce seznamuje se základními pojmy v oboru pojišťovnictví a s jednotlivými typy pojistných produktů určených pro podnikatelská rizika. Poté následuje představení konkrétního podniku, identifikace pojistných rizik pro potřebu úvěru a příprava kvalitních podkladů pro poptávku na pojišťovny. Závěr práce se zabývá srovnáním a vyhodnocením jednotlivých nabídek pojistitelů, a konečným doporučením nejvhodnější nabídky a pojistitele pro konkrétní potřeby klienta.
|
| |
|
Podnikatelský záměr-zřízení mateřské skoly
Šťastná, Michaela ; Navrátil, Jaroslav (oponent) ; Rompotl, Jaroslav (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na vytvoření vlastního podnikatelského záměru, kterým je zřízení soukromé mateřské školky se sídlem v Brně – Králově Poli na Sadové. Práce je rozdělena na tři části. První se týká teorie, kde jsou stanovena teoretická východiska, která dávají podklad pro zpracování analytické části. Druhá – analytická část – zkoumá podnikatelské prostředí, konkurenci a potenciální zákazníky. V poslední části je vytvořen samotný podnikatelský záměr.
|
| |
|
Negativní vliv tzv. "raw" potravin z hlediska možné mikrobiální kontaminace
Šťastná, Martina ; Hlaváček, Viliam (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Raw strava je aktuálnym trendom v oblasti výživy, najmä kvôli konzumácii vyváženej stravy s vysokým podielom zdraviu prospešných látok. Základom je konzumácia čerstvých potravín, ktoré neprešli tepelnou úpravou presahujúcou 42 – 45 °C. Témou bakalárskej práce je všeobecná charakterizácia raw stravy, jej bezpečnosť z hľadiska možnej mikrobiálnej kontaminácie a stanovenie významných živín a aktívnych látok obsiahnutých v raw produktoch. V teoretickej časti sú popísané najrozšírenejšie typy stravovania, priblíženie raw stravy z hľadiska jej výhod a nevýhod. Ďalej sú popísané najvýznamnejšie baktérie, kvasinky a plesne vyskytujúce sa na ovocí a zelenine. Vybranými metódami popísanými v teoretickej časti boli stanovené niektoré živiny a aktívne zložky vo vzorkách raw tyčiniek. Experimentálna časť popisuje postupy a princípy stanovenia spomínaných látok a v neposlednom rade postupy metódy PCR v reálnom čase, elektroforézu na agarózovom géle a metódu očkovania vzoriek na selektívne pevné médiá, ktoré priblížili možnosť výskytu nežiaducich mikroorganizmov v raw tyčinkách a zákusku. Napriek veľkému množstvu výhod konzumácie raw potravín a produktov z nich vyrobených, je potrebné dbať na svoje zdravie aj z hľadiska možnej kontaminácie mikroorganizmami. Rizikom sa stáva fakt, že potrava pri príprave nie je zbavená nežiaducich mikroorganizmov. To je dôvodom pre to, aby boli raw produkty po otvorení skonzumované v čo najkratšej dobe, pretože sa vzhľadom na svoje zloženie ľahko stávajú nutričným zdrojom pre rôzne typy mikroorganizmov.
|
|
Charakterizace bezolovnatých piezoelektrických keramik
Šťastná, Magdaléna ; Holcman, Vladimír (oponent) ; Tofel, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabĂ˝vá seznámenĂm se se základnĂ charakterizacĂ bezolovnatĂ˝ch piezokeramik, kterĂ© se vyrábÄ›jĂ na pracovišti CEITEC. ChovánĂ tÄ›chto piezokeramik je mĂrnÄ› odlišnĂ© od klasickĂ˝ch olovnatĂ˝ch piezokeramik. Ăšvodnà část je vÄ›nována dielektrikĹŻm a zpĹŻsobĹŻm jejich polarizace. Do zpĹŻsobĹŻ polarizace dielektrik patřà i piezoelektrickĂ˝ jev, kterĂ˝ se projevuje pouze u krystalĹŻ bez stĹ™edovĂ© soumÄ›rnosti. V dalšà části teorie je pozornost zaměřena na piezoelektrickĂ© materiály, konkrĂ©tnÄ› piezoelektrickĂ© polymery a piezoelektrickĂ© keramiky. NásledujĂcĂ bod práce se vÄ›nuje návrhu experimentálnĂho pracovištÄ› pro pĹ™ĂmĂ© měřenĂ piezoelektrickĂ©ho nábojovĂ©ho koeficientu đť‘‘33. Experimentálnà část práce je zaměřena na měřenĂ nábojovĂ©ho koeficientu piezokeramik pomocĂ pĹ™ĂmĂ© (Berlincourt) metody a metody nepĹ™ĂmĂ© (piezoelektrická kĹ™ivka na pĹ™Ăstroji AixACCT).
|
|
Analýza rizik v oblasti zaměstnaneckých benefitů
Kalina, Michael ; Šťastná, Markéta (oponent) ; Svirák, Pavel (vedoucí práce)
Analýza rizik se stává nedílnou součástí plánování a výhledůspolečností. Je důležité, aby společnosti tyto analýzy pravidelněprováděly, rizika zavčas identifikovaly a měly možnost tato rizikaeliminovat a případně stanovovat akční plány. Tato diplomová práce sezabývá analýzou rizik v oblasti zaměstnaneckých benefitů. V teoretické části jsou vymezeny hlavní pojmy spjaté s touto problematikouvčetně popisu metod, které budou k analýze rizik v oblastizaměstnaneckých rizik použity. V praktické části diplomové práce jsou zmíněny zaměstnanecké benefity ve vybrané společnostia systém zdanění s přihlédnutím navyužití benefitů. V této oblasti jsou aplikovány vybrané metody proanalýzu rizik a zároveň definována rizika vyplývající z použitých analýzs nasimulovaným odrazem ve výpočtu a zdanění mezd. Závěrem práce jenavržení opatření pro snížení či úplnou eliminaci rizik v oblastizaměstnaneckých benefitů.
|
|
Konstrukční návrh "Pick and place" jednotky
Šťastná, Michaela ; Dvořáček, Jiří (oponent) ; Klapka, Milan (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce je konstrukční návrh jednoduché „Pick and Place“ jednotky pro manipulaci s dílci v automatizované výrobě. Návrh je vytvářen pro využití v průmyslu na základě požadavků zadavatele. Konstrukcí se předpokládá zjednodušení a zefektivnění výroby. V první části práce je přehled současného stavu na trhu. V další části jsou uvedeny různé varianty konstrukčního řešení, jejich zhodnocení a v poslední části konečné konstrukční řešení doplněné výkresovou dokumentací.
|