Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obsah škodlivých látok v zelenine z obchodných reťazcov v konvenčne i ekologicky pestovanej zelenine
Čupková, Dana
Práce se zabývá rozdíly v ekologické a konvenční produkci. Porovnává způsob obdělávání půdy, výživu a ochranu rostlin, výnos a kvalitu plodin. Charakterizuje škodlivé látky vyskytující se v zelenině, způsob, jakým se dostali do rostliny a jejich účinek na lidské zdraví. Popisuje systém kontroly a organizace zabývající se bezpečností potravin v České republice i ve světě. V praktické části jsou porovnávány množství těžkých kovů (Pb, Cd, Cu a Zn) a dusičnanů v ekologicky a konvenčně pěstovaných dvou odrůdách papriky z pozemku ZF MENDELU a zjišťovány v bio a konvenční mrkvi a rajčatech z obchodní sítě. Kromě zinku v obsahu těžkých kovů nebyl zjištěn prokazatelný rozdíl. Zinek obsahovala jednoznačně ve vyšší míře zelenina ekologicky pěstovaná. Obsah dusičnanů se v ekologicky a konvenčně pěstované zelenině nelišil s výjimkou mrkve. Mrkev prodávaná pod značkou bio obsahovala více dusičnanů než konvenční. Stále však šlo o neškodné množství.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.