Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ústřední role jídla v čínském starověku
Čistotová, Helena ; Maršálek, Jakub (vedoucí práce) ; Škrabal, Ondřej (oponent)
V práci je pojednáno o významu jídla a stravovacích zvycích příslušníků aristokracie v rané Číně, zejména v období Letopisů a Válčících států (771-221 př. n. l.). Hlavní část práce se zabývá představením potravinových surovin a rolí jídla ve společenských stycích a při obřadních slavnostech. Je v ní popsán význam potravin jako obětních surovin a zmíněny jsou také zásady související s přípravou jídelníčku pro příslušníky nejvyšší společenské vrstvy. Pozornost je věnována rovněž kulturním hlediskům, a to především zmínkám z oblasti kulinářství v souvislosti s dobovými událostmi tak, jak jsou dochovány v předaných textech a hmotných pramenech. Klíčová slova: Čína, starověk, dynastie Východní Zhou, zemědělské plodiny, maso, alkohol, obřady, předkové, obětování, hostiny, dochované texty.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.