|
Uplatnění dusíku a síry při pěstování červené odrůdy cibule kuchyňské (Allium Cepa L.)
Čechalová, Markéta
Bakalářská práce na téma "Uplatnění dusíku a síry při pěstování červené odrůdy cibule kuchyňské (Allium Cepa L.)" byla realizována jako vegetační nádobový experiment. Byla posuzována společná aplikace síry (15,8-40-60 mg S-SO4 2-.kg-1) a dusíku (0,6 a 1,2 g N na nádobu) na výnos a kvalitu cibule, odrůdy Karmen. Výnos cibulí narůstal s dávkou dusíku v průměru o 22,8 %. Aplikací síry k dusíku byl výnos dále stimulován v průměru o 11,4-23,3 %. Obsah dusičnanů v cibulích narůstal s dávkou dusíku průměrně o 49,3%, ovšem po aplikaci síry klesal o 14-33%. Vyšší obsah N, K, Ca a Mg byl zjištěn v nati oproti cibulím. Obsahy N a S v cibulích i nati narůstaly s jejich aplikovanou dávkou. Poměr N:S narůstal s dávkou dusíku, ovšem žádoucím způsobem se zužoval s dávkou síry pod hodnotu 8:1.
|