|
Ta naše hospoda
Velechovská, Nela ; Jung, Adam (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Volný večer, sraz s přáteli, oslava, nebo zastávka na výletě. To vše nám poskytuje hospoda. Český fenomén, pro naši kulturu tak jedinečný, jehož vlastnosti daleko přesahují jen výčep s pivní pěnou a cinkání skla. V průběhu časů nabírala různých podob a její vývoj reagoval na řadu vnějších faktorů. S jistotou však můžeme říct, že její rysy přetrvávají v kterékoliv době i formě. Tradice, pocit sounáležitosti, komunikace a hlavně útočště, kde čas mění svou rychlost. Místo, které přijímá své hosty s otevřenou náručí a jistotou. Diplomová práce reaguje na současnou situaci hospodské kultury v sudetské oblasti Bruntálska a Rýmařovska a předkládá manuál české hospody s konkrétní aplikací na koncepční vizi v dané oblasti. Navazuje na předdiplomový projekt, jehož obsah shrnoval vývoj a funkci hospody v průběhu časů. Návrh vychází z poznatků získaných při sledování fenoménu. Pracuje se stávajícími objekty, kterým se snaží vrátit život a navrhnout způsob, jak je v dnešní době uchopit.
|