|
Porovnání různých technologií výroby a konzervace objemné píce ve zvoleném podniku a návrhy na zlepšení.
NOVÁKOVÁ, Vladimíra
První část této diplomové práce se zaobírá historií a popisem objemných krmiv. Zde jsou popsány způsoby sklizně, zásady a postupy při jejich zpracování a varianty uskladnění. Také v této první části je popsána konzervace hmoty pro seno a senáž. U senáže a sena jsou uvedeny jak senzorické vlastnosti, ale také laboratorní ohodnocení podle "Normy 2004" (č. 244/2000 Sb.), která se nejčastěji používá v České republice. Dále jsou charakterizovány používané a nejčastěji se vyskytující jeteloviny a traviny. Senážní aditiva neboli přípravky jsou rozděleny do skupin a jsou zde zařazeny mikroorganismy pro konzervaci, které jsou škodlivé či prospěšné pro fermentaci biomasy. Závěr této části se zabývá kukuřicí a vlivem objemných krmiv na produkci hospodářských zvířat. Druhá část diplomové práce se věnuje vlastním sledováním kvality objemných krmiv, a to převážně senážní jámě, senáže v balíku, senážní plotně a sena v balíku. Převážně je tato část zaměřena na senzorické sledování vlastností těchto krmiv a laboratorní analýzy. Závěr obsahuje různá doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu a ekonomickou stránku objemných krmiv.
|
|
Porovnání různých technologií konzervace objemné píce ve vybraných podnicích.
NOVÁKOVÁ, Vladimíra
První část této bakalářské práce se zabývá popisem objemných krmiv. Je popsán jejich způsob sklizně, zásady, postupy při výrobě a způsob uskladnění. Zde je vylíčena konzervace biomasy pro senáž a seno. V první části jsou poznamenány a popsány senzorické vlastnosti sena a senáže. Dále jsou charakterizovány nejčastěji používané jeteloviny a traviny. Rozdělení senážních přípravků (aditiva), chemické složení krmiv, mikroorganismy konzervující rostlinnou biomasu, které jsou prospěšné a škodlivé pro konzervační proces. Na závěr i zmínka o kukuřičné siláži a objasnění vlivu konzervovaných krmiv pro hospodářská zvířata. Druhá část bakalářské práce se zabývá vlastním sledováním senzorických vlastností a laboratorní analýzy na kvalitu konzervované hmoty při různých způsobech konzervace senáže v senážní jámě, senáže v balíku a sena v balíku ve vybraných podnicích. Závěr obsahuje doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu objemných krmiv - senáže a sena. Je třeba sledovat obsah sušiny v konzervované hmotě. U senáží přizpůsobit délku řezanky a intenzitu dusání (lisování) a případně použít vhodná silážní aditiva.
|
|
Výskyt symptomů temporolimbické dysfunkce u epileptiků
Nováková, Vladimíra ; Herink, Josef (vedoucí práce) ; Kudláčková, Zděnka (oponent)
v českém jazyce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Autor: Bc. Vladimíra Nováková Školitel: Doc. MUDr. Josef Herink, DrSc. Název diplomové práce: Výskyt symptomů temporolimbické dysfunkce u epileptiků Diplomová práce se zabývá výskytem symptomů temporolimbické dysfunkce u epileptiků a je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část se zabývá problematikou temporolimbické dysfunkce. Dále jsou shrnuty základní poznatky o epilepsii s přednostním zaměřením na popis temporální epilepsie. Praktická část je věnována vyhodnocení použitých dotazníků a následnému potvrzení výchozích hypotéz u vybraného souboru pacientů s diagnostikovanou epilepsií. Hlavním cílem bylo sledování symptomů charakteristických pro nově popsaný syndrom poruchy epileptického spektra. Klíčová slova: temporální lalok, limbický systém, temporální epilepsie, temporolimbická dysfunkce, dotazníkové hodnocení
|
| |