Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza mastných kyselin ve vybraných tkáních prasat po aplikaci rybího tuku do krmné dávky
Hrazdilová, Zlata
Literární přehled teoretické části diplomové práce se zaměřuje na všeobecnou klasifikaci lipidů, jejich rozdělení, charakteristiku mastných kyselin, zejména polynenasycených mastných kyselin řady n3, kyselině alfa linolenové, eikosapentaenové a dokosahexaenové a kyselinám řady n6. Je popsán jejich metabolismus. Odbourávání pomocí beta oxidaxce, biosyntéza a konverze nenasycených mastných kyselin na eikosanoidy, jejich funkci, následný účinek na organismus a zdravotní stav, zastoupení nenasycených mastných kyselin ve výživě, fortifikace potravinových zdrojů a krmiv za účelem zlepšení zdravotního stavu a tvorbu funkčních potravin. Praktická část je zaměřena na analýzu mastných kyselin ve vzorcích svalové, tukové a jaterní tkáně prasat po aplikaci 2,5 % rybího oleje a 2,5 % palmového oleje do krmné dávky. Lyofilizované vzorky tkání byly derivatizovány, následně stanoveny pomocí plynové chromatografie a výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
Technologie výroby sýrů s mletou sýřeninou
Hrazdilová, Zlata
Tato práce je zaměřena na technologii výroby sýrů s mletou sýřeninou. Popisuje a co nejvíce přibližuje technologii výroby sýrů tohoto druhu, stručně popisuje historii sýrů s důrazem na historii výroby nejvýznamnějšího sýru s mletou sýřeninou, kterým je Cheddar. V následujících částech jsou popsány požadavky pro základní suroviny, kterými je mléko, startérová kultura a barvivo annatto. Dále jsou vysvětleny a co nejpřesněji popsány jednotlivé navazující technologické postupy s důrazem na proces čedarizace, který je v této výrobě specifický a jedinečný. Je přiblíženo chemické složení sýrů, nutriční hodnota a sortiment sýrů s mletou sýřeninou na českém a světovém trhu, zejména v anglicky mluvících zemích, kde je tento druh nejrozšířenější. V praktické části se práce věnuje názorům konzumentů a hodnotí jejich zájem o různé druhy přírodních zrajících sýrů.

Viz též: podobná jména autorů
2 Hrazdilová, Zuzana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.