Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Screening biologicky aktivních látek v pivu
Hložek, Marek
Práce je zaměřena zejména na složky piva mající zdraví prospěšné účinky a způsoby stanovení těchto látek. Teoretická část je rozdělena celkem do 5 kapitol, ve kterých je popsán varný proces včetně potřebných surovin, dále je zde nastíněna problematika biologicky aktivních látek a metod jejich stanovení, v poslední části jsou zde také krátce zmíněny těkavé látky nacházející se v pivu, organické kyseliny a 5-MTA. Cílem experimentální části bylo stanovení organických kyselin, fenolických sloučenin a 5-MTA u vybraných vzorků českých a německých ležáků. K analýze se použilo vždy 5 vzorků z každé země. K analýze bylo využito také pivo uvařené v prostorách Mendelovy univerzity v Brně, u kterého se zjišťovaly změny v obsahu vybraných látek v 6 fázích varného procesu a u hotového výrobku. Pivo je složitá matrice, před analýzou HPLC tedy vyžaduje úpravu, která se provedla extrakcí na tuhou fázi (SPE).
Sója jako funkční potravina
Hložek, Marek
V současné době se evropští spotřebitelé ve srovnání s japonskými s těmito inovovanými potravinami, které se označují jako funkční, teprve seznamují. Tato bakalářská práce pojednává o sóji luštinaté jako o funkční potravině, která obsahuje velké množství složek pozitivně ovlivňujících lidské zdraví. V první části práce jsou funkční potraviny obecně charakterizovány a jsou zde popsány účinné složky těchto potravin a některé další významné rostlinné látky. Fytoestrogeny, které jsou velmi ceněnými složkami a tvoří důležitou součást lidské výživy, jsou společně s dalšími fyziologicky účinnými látkami popisovány v druhé části práce. Je zde také obecně charakterizována sója luštinatá, její chemické složení a důvody genetické modifikace této rostliny.

Viz též: podobná jména autorů
3 Hložek, Martin
1 Hložek, Matyáš
4 Hložek, Milan
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.