Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv vybraných prvků chovného prostředí dojnic na technologické vlastnosti jejich mléka =: Influence of selected breeding dairy elements on the technological properties of their milk /
Henzl, Vratislav
Předmětem této disertační práce byla analýza vlivu vybraných prvků chovného prostředí dojnic na technologické vlastnosti jejich mléka. Sledování probíhalo od října 2012 do října 2013 (53 týdnů) u celkem šesti dodavatelů mléka v rámci kraje Vysočina. Během pokusu bylo rozborováno celkem 318 rozborů mléka v zemědělské a analytické laboratoři v Pribině Přibyslav a 172 rozborů vzorků v CL (Centrální laboratoř) Buštěhrad. Chovné prostředí bylo sledováno nepřetržitě, konkrétně teploty ve stájích a teploty a relativní vlhkosti mimo stáje. Sledovanými parametry chovného prostředí byly teplota ve stáji, teplota mimo stáj pro porovnání a relativní vlhkost vzduchu. Dodavatelé mléka byli vybráni podle chovaného plemene dojnic, způsobu ustájení dojnic a způsobu dojení. Bylo prokázáno, že způsob dojení dojnic (dojírny, konve a potrubí) mělo statisticky prokazatelný vliv na obsahové složky mléka. Obsah tuku byl statisticky průkazně nižší v případě dojení v dojírnách oproti dojení do potrubí a konví. Obsah bílkovin a sušiny měl opačný trend, tedy vyšší obsah při dojení v dojírnách a nižší obsah při dojení do konví a potrubí. Tento fakt byl potvrzen i při dalším rozboru dat, podle podmínek ustájení, kdy se opakoval stejný stav. Byl prokázán vliv způsobu ustájení na teplotní podmínky ve stáji, ve vazných stáních byla zjištěna jednoznačně mnohem vyšší teplota, což má v konečném důsledku zásadní vliv na syřitelnost a kvalitu sýřeniny, jak již bylo popsáno. Byl prokázán vliv způsobu dojení na mikrobiální zatížení mléka. Nejnižší hodnoty byly zaznamenány při dojení v dojírně, ať už CPM (celkový počet mikroorganizmů), počet koliformních bakterií nebo SB (počet somatických buněk).

Viz též: podobná jména autorů
7 Henzl, Václav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.