Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu v čase
ŠTĚPÁN, Stanislav
Tato diplomová práce se zabývala stanovením kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých typů chovu - volný (domácí), podestýlkový chov v halách a chov v obohacených klecích, jejich vzájemným porovnáním a porovnáním s vlastními výsledky z roku 2021. Z každého chovu bylo hodnoceno 10 vzorků. U vajec z jednotlivých typů chovu nebyl zjištěn významný rozdíl (p>0,05) z hlediska objemu, indexů tvaru, výšky vzduchové bubliny, indexu tuhého bílku, Haughových jednotek a indexu žloutku. Skořápka byla u všech vzorků neporušená. Rozdíly byly v hmotnosti vajec (p<0,001) a tloušťce skořápky (p<0,05). Při porovnání s výsledky z roku 2021 byly největší rozdíly u vajec z podestýlkového chovu, které byly rozdílné ve všech parametrech, kromě indexu tvaru. U vajec z volného (domácího) chovu byly zjištěny rozdíly v hmotnosti, tloušťce skořápky (p<0,001) a indexu vejčitosti (p<0,05). Vejce z chovu v obohacených klecích se lišila v hmotnosti (p<0,001) a in-dexu žloutku (p<0,01).
Porovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu
ŠTĚPÁN, Stanislav
Předkládaná bakalářská práce se zabývala porovnáním kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu. K porovnání byly využity vzorky z klecového, halového a volného (domácího) chovu. Z každého chovu bylo použito 10 vajec. Hodnoceny a porovnány byly následující kvalitativní ukazatele - hmotnost vajec, neporušenost skořápky, výška vzduchové bubliny, tvarové indexy (index tvaru a in-dex vejčitosti), výskyt krevních a masových skvrn, index tuhého bílku a žloutku, ja-kost vajec vyjádřena v Haughových jednotkách a tloušťka skořápky. Vejce z jednotlivých chovů byla podobná tvarem, ale nejvíce se lišila velikostí a hmotností, hmotnost byla naměřena od 49 do 91 g. Poškozenou skořápku měly dva vzorky. Výška vzduchové bubliny se pohybovala mezi 2 až 4 mm. Hodnoty indexu tuhého bílku se nacházely v rozmezí 0,06-0,16 a indexu žloutku mezi 0,39-0,51. Haughovy jednotky dosáhly hodnot 74-107. Tloušťka skořápky se nacházela v rozmezí 0,37-0,47 mm. Všechny zjištěné výsledky se pohybovaly v průměrných hodnotách nebo v jejich blízkosti.

Viz též: podobná jména autorů
2 Štěpán, Samuel
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.