Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  začátekpředchozí28 - 37dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléka a "ne"mléka z pohledu nutričního terapeuta
Šalovská, Martina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na rozdíly mezi tradičními mléky a moderními rostlinnými nápoji. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje složení rostlinného mléka, jeho užívání a kvalitu v porovnání s živočišnými mléky. Jedna část z teorie je věnována nejčastějším vybraným mýtům o mléku. Praktická část je věnována výzkumu, jehož cílem bylo pomocí anonymního dotazníku zjistit, zda a jak často konzumují studenti mléko a "ne"mléko. Jaké upřednostňují, z jakého důvodu jej pijí a kde získávají informace. Dále zhodnotit znalosti dotazovaných studentů o mléku, zjistit jak danou problematiku vnímají a potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Účelem této diplomové práce je pomoci klientům zorientovat se v informacích o mléku a rostlinných nápojích a objasnit jim vybrané mýty, které v populaci neustále kolují. Klíčová slova: mléko rostlinný nápoj vliv mléka na zdraví složení mléka
Nutriční význam luštěnin ve výživě člověka
Chalánková, Veronika ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá nutričním významem jednotlivých druhů luštěnin, jejich příznivými i nepříznivými nutričními vlastnostmi a jejich vlivem na lidský organismus. Luštěniny jsou díky obsahu mnoha nutričně významných látek velmi hodnotnou potravinou a jednoznačně patří do zdravého jídelníčku. Jsou nejvýznamnějším rostlinným zdrojem bílkovin a vlákniny a řadí se k potravinám s nízkým glykemickým indexem. V běžné populaci jejich spotřeba není příliš vysoká. Pochybnosti o luštěninách může vyvolat obsah tzv. antinutričních látek, které např. snižují využití živin a mohou působit trávicí potíže. Tyto látky lze ovšem vhodnou úpravou eliminovat. Navíc jde o látky biologicky aktivní, které vykazují i pozitivní vlivy na lidský organismus, zejména antioxidační a antikarcinogenní a mohou tak hrát roli v prevenci nádorových a také metabolických chorob. V dnešní době jsou stále předmětem výzkumu. Praktická část práce zahrnuje terénní šetření nabídky luštěnin a výrobků s jejich obsahem v tržní síti. Sortiment těchto produktů je dnes velmi bohatý a značně zjednodušuje způsob, jak luštěniny do jídelníčku zařadit. Spotřebitel si ovšem musí dát pozor na složení jednotlivých výrobků. Dále byl proveden průzkum formou dotazníkového šetření mezi studenty vysokých škol, který měl za cíl zjistit, jak mladí...
Tvorba a interpretace koláží matek na mateřské a rodičovské dovolené
DOSTÁLOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá prožíváním mateřství žen na mateřské a rodičovské dovolené. Teoretická část pojednává o mateřství v životě ženy, jeho různých aspektech a souvislostech. Praktická část se věnuje interpretaci tematických koláží zpracovaných matkami na mateřské a rodičovské dovolené. Cílem práce je porovnání prožívání mateřství prostřednictvím tematických koláží a jejich verbálního sdělení autorek.
Mléčné výrobky ve výživě člověka, legislativní značení v ČR; informovanost a preference spotřebitelů
Dovolová, Barbora ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce hodnotí značení mléčných výrobků na našem trhu, a to na základě požadavků stanovených českou legislativou. Sleduje také chuťové preference spotřebitelů a jejich zájem a informovanost týkající se značení mléčných výrobků. V teoretické části je pojednáno o historii mlékárenství a o významu mléčných výrobků ve výživě člověka. Další kapitoly uvádí jednotlivé mléčné produkty, u nichž je vždy popsána výroba, rozdělení na druhy a značení. Praktická část odhaluje, zda jsou etikety mléčných výrobků označovány v souladu s českou legislativou. Výsledky jsou prezentovány formou obrázkovo-tabulkového atlasu. Dále práce zkoumá, zda se dospělá veřejnost zajímá o značení mléčných výrobků, jak se v sortimentu orientuje, a které mléčné výrobky lidé v konzumaci preferují. Hodnocení výrobků bylo provedeno ve 2 velkých obchodních řetězcích v Jablonci nad Nisou fotografickým zdokumentováním. Bylo zjištěno, že většina výrobců označuje mléčné produkty správným způsobem. Zjištěné odchylky se týkaly většinou výživových údajů nebo značení alergenů. Jedná se o poměrně novodobé požadavky, ale jistě velmi důležité. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že 68 % lidí dobrovolně čte údaje uvedené na mléčných výrobcích. Většina dotázaných konzumuje především mléko, jogurty a tvrdé sýry. Výzkum také ukázal, že orientace...
Vývoj problematiky územního plánování z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví
Dostalová, Jana ; Švarcová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Rödlová, Sylva (oponent)
Souhrn Ve své bakalářské práci jsem si stanovila za cíl provést analýzu vývoje problematiky územního plánování z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví. Považovala jsem za důležité upozornit na právně daný rozdílný přístup k vymezení oblastí "dozoru", kdy právní předpisy na úseku ochrany zdraví platné před rokem 2000 upravovaly konkrétní oblasti dozoru, na rozdíl od zákona č. 258/2000 Sb. platného v současné době, který vymezuje oblast hodnocení zdravotních rizik. Část práce jsem zaměřila na vysvětlení souvislostí mezi vyhodnocováním vlivů na udržitelný rozvoj území, posuzováním vlivů na životní prostředí a hodnocením vlivů na veřejné zdraví, což jsou principy, na základě nichž musí být přistupováno k územnímu plánování. Současná právní úprava provedená stavebním zákonem spolu s principem hodnocení zdravotních rizik (a související hodnocení vlivů na veřejné zdraví) zajišťuje důslednou ochranu veřejných zájmů v rámci územního plánování, které ve svém důsledku představuje činnost a opatření k vytváření a ochraně zdravých životních podmínek. Přístup orgánů ochrany veřejného zdraví při uplatňování stanovisek a vyjádření v oblasti územního plánování není omezen tím, že zákon č. 258/2000 Sb. nekonkretizuje oblasti veřejného zájmu v oblasti územního plánování (tak jako dřívější právní úpravy), ale naopak je...
Návrh metodiky výběru a hodnocení dodavatelů s využitím softwarových prostředků ve vybrané společnosti
Dostálová, Jana ; Šnejdrla, Pavel (oponent) ; Bartošek, Vladimír (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na systém výběru a metodiku hodnocení dodavatelů ve společnosti Precheza a.s. Úvodní teoretická část je věnována zejména problematice dodavatelských vztahů a metodám výběru a hodnocení dodavatelů. Ve stěžejní části práce je analyzována současná situace výběru a hodnocení dodavatelů ve společnosti, vymezena oblast vyžadující zefektivnění a vytvořen návrh zefektivňující současný výběr a hodnocení dodavatelů ve společnosti. V závěrečné kapitole je vytvořený návrh ekonomicky zhodnocen.
Obsah trans-izomerů mastných kyselin v podkožním tuku a v tuku mateřského mléka jako ukazatel jejich příjmu výživou
Dlouhý, Pavel ; Anděl, Michal (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent) ; Hrubý, Stanislav (oponent) ; Zadák, Zdeněk (oponent)
Trans izomery mastných kyselin (TFA) jsou nenasycené mastné kyseliny, které mají jednu nebo více dvojných vazeb v trans konfiguraci. Jejich hlavním zdrojem ve výživě je částečně ztužený tuk a potraviny, které jej obsahují (margaríny, pokrmové tuky, jemné a trvanlivé pečivo, pokrmy rychlého občerstvení). TFA mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Mají nepříznivý efekt na spektrum krevních lipoproteinů, zvyšují hladinu LDL - cholesterolu a snižují hladinu HDL - cholesterolu. TFA také mohou zhoršovat inzulínovou senzitivitu. Vysoký příjem TFA má prozánětlivý účinek, ovlivňuje imunitní funkce a přispívá k dysfunkci endotelu. Rovněž existují hypotézy, že nadměrný příjem TFA v těhotenství nepříznivě ovlivňuje metabolismus esenciálních mastných kyselin a vývoj plodu. Obsah TFA v podkožním tuku je velmi dobrý indikátor dlouhodobého příjmu těchto mastných kyselin ve výživě. V tuku mateřského mléka může zastoupení TFA více kolísat, výhodou je však snadné a nezatěžující získání vzorku. Cílem naší studie bylo určit (a) zastoupení TFA v podkožním tuku kardiaků a osob bez známek kardiovaskulárního onemocnění, (b) obsah TFA v mateřském mléce, získaném od kojících žen většinové populace a od romských žen.
Analýza vlivu energetické náročnosti budov na výši nájemného kancelářských prostor v Praze
Dostálová, Jana ; Melzochová, Jitka (vedoucí práce) ; Babin, Jan (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vliv energetické náročnosti budovy na výši nájemného za m^2 kancelářských prostor v Praze. Empirická analýza aplikuje metodu hedonické ceny a pracuje s datovým souborem průřezového charakteru o 296 pozorováních z podzimu roku 2015. Výsledky regresní analýzy dokazují, že zvyšující se energetická náročnost budovy má negativní vliv na výši nájemného. Energeticky nehospodárné budovy, které patří do třídy energetické náročnosti D a horší, dosahují o 24,8 % nižšího nájemného za m^2 než obdobné budovy, které jsou označené třídou energetické náročnosti A, B nebo C. Společně s některými strukturálními vlastnostmi budovy a charakteristikami lokality, kde se sledovaný kancelářský prostor nachází, je energetická náročnost jednou z hlavních determinant výše nájemného pražských kanceláří.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   začátekpředchozí28 - 37dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
21 DOSTÁLOVÁ, Jana
21 Dostalová, Jana
21 Dostálová, Jana
1 Dostálová, Johana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.