National Repository of Grey Literature 35 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Mixed-use building in Mikulov
Kučera, Pavel ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG035 Studio of Architectural Creation. The subject of the design is a multifunctional house in the place of the gap, which currently serves as a parking lot or marketplace. The multifunctional house is located close to the walls and castle gardens of Mikulov Castle - located in the urban conservation zone, which was declared in Mikulov in 1982. Due to the elevation of the plot and the street to which the design is adjacent, the multifunctional house is divided into three related parts. The outer parts are set aside for commercial purposes on the first floor (florist, newsagent, bistro). The second, third floor and attic offer a total of 8 apartments. The middle part is reserved only for a literary café. The design also includes underground parking accessible by stairs from the first floor of the outer parts of the multifunctional building. Entry and exit is provided by two ramps. An integral part is the culture of the remaining free space adjacent to the walls of the Mikulov castle. It will consist of gardens and a space/passage adjacent to the wine cellar located under the walls. At the same time, it will be possible to get from this passage to the area of the castle gardens by means of a designed elevator. The facades of all three parts of the multifunctional house are richly glazed and designed in white, beige plaster or pigmented concrete trowel. They take into account the fact that the multifunctional house is located in the urban conservation zone. The roof of the building is saddle with concrete covering in a traditional red-brown colour.
Vila - apartment house
Selivorstov, Pavlo ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The bachelor's thesis follows up on the studio assignment from the second year of the bachelor's study. This is a villa building in the Brno-Líšeň district. The plot is located on its outskirts near the Marian Valley. During the design, it was necessary to take into account the specific northern slope of the plot, and therefore make the most of a small amount of natural light. The location of the villa completed the corner of Ondráčková Street with Zlámanky Street. The proposed building contains three floors. Parking is provided outdoors on a paved area. The proposal contains the Documentation for the construction and the Documentation for the building permit. Viladům contains a total of thirteen housing units. Ten units are flats 3 + kk and three 1 + kk. These can also serve as an apartment or studio. The villas are designed from the Porotherm system, supplemented by reinforced concrete structures. The material solution is very simple and clean. The facade has white plaster, windows wooden shutters that open horizontally. The slope of the land is used for roads and a garden, which is located in the southern part of the land, where the stairs lead. The aim of the work was to design modern housing on the outskirts of Brno-Líšeň.
Mixed-use building in Mikulov
Machů, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG033 Studio of Architectural Creation. The subject of design is a multifunctional house, which is located in the place of a gap on a sloping, uneven terrain, which currently serves as a parking lot or market place. The design of the multifuncitonal house is located under the castle walls of the Mikulov castle gardens, on a street of Alfons Mucha. It is located in the area of the urban conversation zone, wich was declared in Mikulov in 1982. Due to the character of Mikulov and its development, where the terrain is sloping from the street, the proposed multifunctional house is optically divided by changing the roof height into two imaginary houses. but inside they still have the same floor level. Due to the fact that the adjacent buildings are about same high, the proposed multifunctional house is four-story, of which the top floor is adjacent to the attic and outdoor terrace. The first floor of a multifunctional house is assigned to commerce (cafe, rentable space). On the second and third floors there are already apartments and a porch, which allows access only to apartments that will be used only for short-term rental. There is also a great demand for the improvement of the remaining adjoining space, which is adjacent to the walls of the Mikulov castle, and also the restoration of the wine cellar, which was walled up on this plot. A staircase will be designed, which will lead from street of Alfons Mucha, through which it will be possible to connect directly to the castle walls and further to the Mikulov castle ot it will be possible to go to the wine cellar and the adjacent outdoor terrace. The facade is designed with regard to the surrounding buildings. They are designed in white or light gray plaster. I take into account the fact that the multifunctional house is located in the area of the urban conversation zone. The roof of the building is traditional gable roof, with brick colour.
Mixed-use building in Mikulov
Lovečková, Martina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the design of a new multifunctional building in Mikulov. The work is based on a study in the subject AG035 - Studio of Architectural Creation 5. The proposed building is located in the town of Mikulov. The building itself is on a slightly sloping plot under the castle gardens, on Alfonse Mucha Street. The terraces in the courtyard are already on a very sloping plot. The building consists of 1 building with 4 floors and an attic. One floor is completely sunk into the ground like a basement. It is used for underground garages and cellar nurseries for apartment owners. The ground floor has a public function. There is a newsagent, a beauty salon and a wine bar, which also includes a wine cellar under the walls. On the 2nd and 3rd floors, housing units of various sizes are designed. The attic is unused. The construction system is combined. The foundation structure is made of a tub made of waterproof concrete, the inner load-bearing walls are made of ceramic fired Porotherm brick blocks. In the basement, reinforced concrete columns with girders are designed. The ceiling structures are made of reinforced concrete slabs with reinforced concrete wreaths. The supporting structure of the roof is made of a wooden purlin system.
Living in the suburbs
Holík, Lukáš ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The aim of this bachelor's thesis was to create a low-energy / passive building located on the suburbs of the city Brno and which would serve for permanent housing. The land on which the building is to be located is currently mostly green. The ratio of the green area did not change from a bird's eye view, it only moved to other height levels. The majority of the proposed area is therefore greenery, in the form of green roofs. The resulting design consists of two two-storey buildings, which are separated by a green roof of garages located below ground level. However, it is one complex building, in which there are a total of 8 independent housing units of various sizes with gardens and terraces. The southern sides of the facades of both buildings form mainly glazed areas facing the gardens of the individual housing units. At the same time, large glass areas use as much southern light as possible, as both eastern and western in the design cannot be sufficiently used. This bachelor's thesis is based on the subject of studio work from the second year.
Kindergarten FUTURUM
Bretterová, Anna ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Müller, Jan (advisor)
The content of the bachelor’s thesis is the design of a kindergarten in Brno, in the Masaryk’s district. The plot is a part of the school complex, where the Cyril and Methodius Church Elementary School and Cyril and Methodius High School already stand. The land here is sloping to the east. The design of the building with two above-ground and one underground floor corresponds to this. It is a new building of a preschool institution with two sections with capacity of 24 children per section without its own kitchen (food will be prepared in the kitchen for elementary school and high school and then transported to designed kindergarten). The building is situated in the eastern part of the plot and the western part is used as a garden for children. Barrier-free entrance to the building from Havlíčkova street is provided by a footbridge connected to the roof terrace at the level of the second floor. The building is bricked with Porotherm blocks. The construction of the ceilings is made of prestressed Spiroll hollow core slab. The roofs of the building are flat and partly walkable. Non-walkable parts of roofs are designed as green roofs. The facade of the building is horizontally divided into two parts. The lower part is lined with artificial stone and the upper part of the facade is made of white plaster. The windows in the children’s classrooms are round and different sizes. This element reflects children’s playfulness.
Apartment resort Velké Karlovice
Minarčíková, Barbora ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor’s thesis is an architecture project created within the AG036 subject. This study is the elaboration of the documentation for a building permission and documentation for construction. The subject of this thesis is a design of above-standart apartment resort in Velké Karlovice, Leskové village, Zlín district. Suggested resort is located in sparse development in a typical Wallachian village Velké Karlovice in area Leskové. The land holding is located in a north hillside of a mountain valley. The height difference on the land is imperceptible. The surrounding buildings are two-storey and predestined to living predominantly. On designed land area are other buildings predestined as a temporary residented flats, it’s hinterland, a wellness resort and an appurteance. The main building is four-storey. On the underground floor is located a covered parking space for 14 cars, common room, lounge, and inner hinterland. An above-ground floors are predestined as apartments of different sizes. The floorplans of apartments are usually axailly symmetric. The acces on the land area is solved throught a bus turntable on the north side from the road. The car acces to building is located on the north side of building and the pedestrian acces on the west side. Most of the area is grassed. A paved sidewalks, little pond and another parking spots are there too. The facade of the building is white plastered in combination with a wooden tiling. The east side of the building is glazed throughout the wall with balconies and terraces (because of the valley view). On the west side is located a porch, which is used as main entrance into the apartments.
Mixed-use building in Mikulov
Raszyk, Kristián ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
This bachelor´s thesis is based on the architectural study made within studio work of subject AG033. The subject of the design is new mixed-use building in a gap site at historic centre of the Mikulov city, right below Mikulov castle and it´s castle walls. In terms of function, mixed-use building is used as an apartment building, which is divided into six apartments with size from 2+k to 4+1, including facility spaces. Next there are commerce services, which includes one commerce unit for rent, beerhouse with microbrewery, and wine bar, which uses existing wine cellar underneath the castle walls. In the back yard, there are located covered parking spaces for residents and commerce employees, which are accessible by passage. Mixed-use building is divided by architecture masses to multi-storey street section, which consist of two houses with different height, which are based on historic plots, and one-storey yard section. Street section is conceived as contemporary adaptation of traditional historic character of the city. Both houses of the street section have pitched roofs, made from ceramic roof tiles, with roof windows, which respects roof character of the Mikulov city. Facades are made of two coloured renders, which are divided by houses of the street section. Detailing of facades is made from coloured contrast lines, which are referring to traditional historical details. Yard section has flat green roofs, which helps to relieve mass from build-up area. Facades are made of brick strip tiling, which helps to fuse building with castle walls. The most prominent space is space of a wine bar, which is made on square floor plan, and it has big Czech vaulting with significant centre skylight. Whole design of mixed-use building connects city life in Mikulov city.
Apartment resort Velké Karlovice
Klement, Tomáš ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The content of the bachelor's thesis corresponds to the stages of project documentation for building permits and documentation for construction The aim of the project was to propose the reconstruction of three existing buildings and an increase in the existing accommodation and parking capacities of the complex. Furthermore, the implementation of landscaping and overall improvement of the facilities of the area. The existing buildings are buildings A and B, which stand together and building C stands alone. These three buildings together contain 12 apartments. This number is maintained, but an adjustment is made to apartments corresponding to the 3 + kk standard. New buildings D and E are added to these buildings, forming the shape of the letter U with the existing buildings and creating a semi-enclosed courtyard between them. Object D serves as an entrance hall with reception. In building E, there is a swimming pool and a sauna center on the first floor. On the second and third floors there are six apartments (4 * 3 + kk, 2 * 2 + kk). There were also separate apartments on the plot under the designation F. There are a total of six buildings F and there is a separate apartment in each. These are two-storey buildings with two bedrooms on the second floor.
Living in the suburbs
Nováčková, Karla ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The subject of my bachelor's thesis is to design a residential building on the outskirts of Brno. The building site is located on the outskirts of Líšeň, in a lucrative area near Mariánské valley. During the process it was necessary to consider the specific northern slope of the building site and thus make maximum use of a limited amount of natural light. I designed a house with seven housing units, common areas and commercial space. The apartment complex consists of two buildings. The main one has an L-shaped floor plan and there are all housing units, including garages, cellars and technical facilities. The second building is also L-shaped, but this time frontal viewed, there is a commercial space with a glass wall to the main street, space for facilities and on the roof there is a spacious walking terrace for social life and a small common room. The two objects together create a semi-public space. This courtyard is optically separated from the busy streets by the buildings themselves. There is greenery and the space is ideal for young families with small children. Another widely used space will be the garden, a strip of greenery left in the southern part of the plot. The residential building itself is very indented in terms of material. Four terraces and three atriums are taken from the whole mass of the letter L, which creates a private outdoor space for the residents. Terraces and atriums are only in the maisonettes, so that even bedsits located on the ground floor have a private outdoor seating area. There are also ground-floor terraces, which are accessible from each living room. The construction is actually a wall system made of Porotherm bricks. Ferroconcrete columns are used in the underground parking spaces. Horizontal load-bearing structures are ferroconcrete monolithic ceilings. The material solution is clean and simple. The façade is light grey with a concrete screed on the plinth and anthracite-colored doors and window frames.

National Repository of Grey Literature : 35 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.