Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Antimikrobiální vlastnosti rostlinných látek
Žižlavská, Barbora
Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními vlastnostmi rostlinných látek. Charakteristika těchto látek, včetně mechanismu působení na mikroorganismy a jejich průmyslové využití, je uvedena v teoretické části. Cílem mikrobiologické analýzy bylo zjistit rozsah působení ředěných (10%) a koncentrovaných silic izolovaných z hřebíčku (Syzygium aromaticum), skořice (Cinnamomum) a tymiánu (Thymus vulgaris) na bakterie (Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium) a kvasinky (Yarrowia lipolytica, Candida tropicalis a Saccharomyces cerevisiae). Pro stanovení byla použita disková difúzní metoda. Výsledky potvrdily antimikrobiální účinek testovaných silic. Největší inhibiční vliv na použité druhy mikroorganismů měla koncentrovaná tymiánová silice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.