Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Nutriční a zdravotní aspekty konzumace tuků včetně cholesterolu
Kaňoková, Linda
V této bakalářské práci jsem se zaměřila především na to, jakou roli hrají tuky a cholesterol ve výživě člověka. Nejdříve jsem se věnovala obecné charakteristice živinového složení potravin, tedy makronutrientům a mikronutrientům, a po přiblížení těchto důležitých složek jsem navázala na lipidy, kde jsem se již podrobněji věnovala jejich nejvíce zastoupené části v potravě, kterou tvoří tuky. U tuků jsem specifikovala mastné kyseliny, které jsem rozdělila dle jejich nasycenosti. Dále jsem se zaměřila na fosfolipidy a jednu z doprovodných složek tuků, tedy cholesterol, u něhož jsem popsala jeho přirozený výskyt v potravě, metabolismus, transport pomocí lipoproteinů a význam v lidském organismu a ve výživě. Zmínila jsem se také o významném degenerativním onemocnění, jehož příčinu můžeme hledat především za nadměrnou konzumací nevhodného typu mastných kyselin. V neposlední řadě jsem aplikovala získané poznatky k pojednání možností ovlivnění hladiny celkového sérového cholesterolu a jeho HDL a LDL frakcí druhem konzumovaných mastných kyselin a množstvím přijímaného cholesterolu z potravy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.