Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Dispozice k alergiím - vliv výživy
Karbulová, Lucie ; Jílek, Petr (vedoucí práce) ; Krčmová, Irena (oponent)
VÝCHOZÍ PODMÍNKY: V posledních letech je v populaci patrný nárůst alergických onemocnění. V souvislosti s tím byla popsána řada protektivních a rizikových faktorů, které mají vliv na rozvoj alergií. Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky jsme se rozhodli věnovat tomuto tématu i v naší studii. Zaměřili jsme se na otázky týkající se výživy matky a dítěte. Cílem je porovnání vlivu některých vybraných faktorů mezi dvěma skupinami dětí (alergici a nealergici). METODY: Do českých škol jsme rozeslali celkem 2635 anonymních dotazníků. Zaměřili jsme se na děti ve věku 12 - 13 let (žáci sedmých tříd). Dotazníky vyplňovaly za děti jejich matky. Zpět se nám vrátilo 1672 vyplněných dotazníků. Podle alergických příznaků, návštěv u lékaře a eventuální terapie jsme děti rozdělili na alergiky a nealergiky. Poté jsme zkoumali vliv jednotlivých faktorů na rozvoj alergií u dětí. VÝSLEDKY: Jako rizikový statisticky významný faktor se jevila konzumace medu během těhotenství i kojení 2 - 5 x týdně. Mezi protektivní faktory jsme zařadili výlučné kojení po dobu alespoň 10 - 12 měsíců a občasnou konzumaci tvarohu během těhotenství, tyto faktory byly statisticky významné. Neprokázali jsme však žádný vliv konzumace vybraných potravin v dětství. U některých zkoumaných faktorů byl patrný jistý vliv, ale nejednalo se o...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.