Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Občanská společnost u stolu
Strnad, Karel ; Pinc, Zdeněk (vedoucí práce) ; Skovajsa, Marek (oponent)
Stolování, hostiny a s tím spojené společenské rituály jsou významnými prvky, které procházejí celými dějinami lidské společnosti. Cílem předkládané práce je ukázat tento fenomén jako nedílnou součást vzniku, existence a vývoje občanské společnosti. V úvodu je stručně shrnut vývoj pojmu občanská společnost a zmíněn smysl, v jakém se bude v práci s tímto pojmem pracovat. Jsou zde také stručně nastíněna východiska, cíle práce a použitá metodika. Druhá část je antropologickým vstupem do problematiky, kde je zvláště vyzdvižen význam samotné schopnosti člověka tepelně upravovat stravu jako základní podmínka jeho dalšího vývoje. Třetí část práce poskytuje přehled historického vývoje společného a společenského stravování, a to s důrazem na postupnou přeměnu společnosti k její současné podobě. Čtvrtá část se věnuje případové studii konkrétního občanského sdružení, které se zabývá kulturou stolování, ochranou místních produktů a podporou tradičních technologií. Vzhledem k tomu, že toto občanské sdružení je součástí vlivného mezinárodního hnutí, poskytuje studie podnětné informace a zajímavá srovnání. Závěr shrnuje získané poznatky a zamýšlí se nad možnostmi dalšího vývoje v této oblasti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.