Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.09 vteřin. 
Vermikompostování odpadů z výroby vína
Clark, Oskar William ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Grasserová, Alena (oponent)
Kompostování je způsob zpracování biologického odpadu s potenciálem pro vysokou návratnost, a to finanční ve formě hodnotných hnojiv, nebo časovou ve formě nenáročného procesu zpracování. Právě v těchto ohledech se jeví vermikompostování jako metoda vhodná pro zpracování odpadů z vinařského průmyslu. Vermikompostování má výhody oproti běžnému kompostování v rychlosti přeměny vstupního materiálu na materiál s požadovanými vlastnostmi hnojiv ale zároveň i materiál, který je biologicky nezávadný. Odpady z výroby vína, z nichž představují největší podíl matoliny a odpadní vody, mají řadu vlastností, které mohou v půdě působit fytotoxicky. Tato práce obsahuje přehled problematiky odpadních materiálů z vinařského průmyslu, rozdíly mezi výrobou červeného vína a bílého vína a vhodností vermikompostování pro zpracování odpadů z vinařství na laboratorní a komerční úrovni. Experimentální část práce zkoumá časovou náročnost přeměny matolin z výroby červeného vína na vermikompostovaný materiál bez vlastností inhibujících rostlinný růst. Experimentální měření závislosti stáří vermikompostu a inhibice klíčivosti ukazují, že vermikompostování postupem času zvyšuje hodnotu pH substrátu a stabilizuje ji. Experiment také dokázal, že má vermikompost na semena statisticky signifikantní stimulační účinek.
Komunitní vermikompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Hnátková, Tereza (oponent)
Metoda vermikompostování prochází v poslední době velkým rozmachem. Lidé žijící v bytech mohou sami zpracovávat bioodpad, který vyprodukovali. Kromě toho, že tak nepatrně snižují podíl komunálního biologicky rozložitelného bioodpadu obsaženého ve směsném komunálním odpadu, který se v současné době většinou skládkuje, mají z toho ještě užitek ve formě kvalitního vermikompostu a výluhu nazývaného worm tea, tj. žížalího čaje. V této práci jsou shrnuty doposud získané poznatky o metodě vermikompostování se zaměřením na kuchyňský odpad. Práce přinese poznatky o tom, za jakých podmínek vermikompostování probíhá, jaké je složení a možnost použití výsledných produktů, jaké bioodpady je vlastně možné vermikompostovat a jaké druhy žížal se využívají. Z hlediska hypotézy použití worm tea v hydroponickém pěstování rostlin je probrána teoretická stránka věci. V experimentální části byla testována toxicita různých koncentrací worm tea na semenech hořčice bílé (Sinapis Alba). Použita byla koncentrační řada 2,5; 5,0; 7,5; a 10,0 vol. % čtyř vzorků worm tea, vzniklých z různých bioodpadů a jako kontrolní médium byla použita destilovaná voda. Výsledkem byly vypočítané inhibice pro jednotlivé koncentrace worm tea. V dostupné literatuře je uváděno doporučené ředění worm tea při použití jako postřiku na rostliny 1 : 9...
Porovnání a hodnocení zařízení pro vermikompostování a kompostování v pásových zakládkách
Hustý, Miroslav
Předložená diplomová práce je zaměřena na porovnání a zhodnocení technického zařízení pro vermikompostování a kompostování v pásových hromadách. Je porovnávána technologie zpracování odpadů a potřebné technické a strojní vybavení kompostáren. Práce vychází z údajů získaných při terénním šetření, z odborné literatury a internetových zdrojů. Tato práce popisuje dvě konkrétní kompostárny s rozdílnými způsoby kompostování v pásových hromadách. Zaměřuji se na stavební, technické a strojní požadavky na provoz obou kompostáren. Dále jsou vyhodnoceny produkty z těchto kompostáren. Z výsledků srovnání obou způsobů kompostování lze usoudit, že pokud se jedná o kompostárny stejné velikosti, tak požadavky na technické a strojní vybavení jsou shodné a jejich výsledný produkt je shodný dle požadavků legislativních norem na nebezpečné látky.
Změna produkčních charakteristik modelových rostlin po aplikaci vermikompostu s přídavkem bakteriálního inokula
Malsová, Anna
Tato diplomová práce se zabývá změnou produkčních charakteristik modelových rostlin po aplikaci vermikompostu s přídavkem bakteriálního inokula. V práci je zpracován lite-rární přehled zaměřený na proces vermikompostování, kompostování a stimulaci kořeno-vé soustavy kulturních plodin pomocí symbiotických , či růst podporujících mikroorga-nismů. Dále byl proveden praktický experiment – založen vlastní nádobový pokus s modelovými rostlinami, který byl vyhodnocen. Z výsledných dat vyplývá, že nejú-spěšnějšími variantami při tvorbě nadzemní biomasy byly ty obsahující vermikompost. Nejvyšší hmotnosti nadzemní biomasy bylo dosaženo ve vermikompostu s přídavkem přípravku Rizocore, kdy se 1,5 x navýšila produkce nadzemní biomasy oproti kontrolní půdě.
Pomocné látky ve vinohradnictví - přípravek Vitality komplex
Rozkydalová, Radka
Cílem diplomové práce bylo prostudovat literární zdroje o pomocných přípravcích ve vinohradnictví. V experimentální části byl založen pokus s přípravkem Vitality komplex. Pokus byl založen ve vinici, která se nachází v obci Karlín –Slovácká vinařská podoblast, u odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a André. Přípravek se aplikoval postřikem na list v koncentraci a časovém rozmezí, které doporučuje výrobce. Aplikace probíhala od dubna do srpna. V srpnu a září byly odebrány kontrolní vzorky sběrů, u kterých se sledovaly kvantitativní a kvalitativní změny v porovnání s kontrolou. Sledované parametry byly hmotnost bobulí a hroznů, cukernatost, kyseliny, pH, asimilovatelný dusík. Tyto získané údaje se zpracovaly a porovnaly s výsledky již existujících pokusů s jinými pomocnými přípravky.
Komunitní vermikompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Hnátková, Tereza (oponent)
Metoda vermikompostování prochází v poslední době velkým rozmachem. Lidé žijící v bytech mohou sami zpracovávat bioodpad, který vyprodukovali. Kromě toho, že tak nepatrně snižují podíl komunálního biologicky rozložitelného bioodpadu obsaženého ve směsném komunálním odpadu, který se v současné době většinou skládkuje, mají z toho ještě užitek ve formě kvalitního vermikompostu a výluhu nazývaného worm tea, tj. žížalího čaje. V této práci jsou shrnuty doposud získané poznatky o metodě vermikompostování se zaměřením na kuchyňský odpad. Práce přinese poznatky o tom, za jakých podmínek vermikompostování probíhá, jaké je složení a možnost použití výsledných produktů, jaké bioodpady je vlastně možné vermikompostovat a jaké druhy žížal se využívají. Z hlediska hypotézy použití worm tea v hydroponickém pěstování rostlin je probrána teoretická stránka věci. V experimentální části byla testována toxicita různých koncentrací worm tea na semenech hořčice bílé (Sinapis Alba). Použita byla koncentrační řada 2,5; 5,0; 7,5; a 10,0 vol. % čtyř vzorků worm tea, vzniklých z různých bioodpadů a jako kontrolní médium byla použita destilovaná voda. Výsledkem byly vypočítané inhibice pro jednotlivé koncentrace worm tea. V dostupné literatuře je uváděno doporučené ředění worm tea při použití jako postřiku na rostliny 1 : 9...
Využití kompostů, vermikompostů a jejich výluhů společně s bioefektory při pěstování rostlin.
Bouček, Jiří ; Tlustoš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem práce je vyhodnotit vliv podmínek při kompostování a vermikompostování biologicky rozložitelných odpadů, variabilního složení na fyzikálně-chemické vlastnosti výluhů z kompostů a vermikompostů. Sledován bude z tohoto pohledu zejména obsah základních živin a huminových látek a případný výskyt rizikových prvků. Současně bude za stejným účelem sledováno také zastoupení různých skupin mikroorganismů v těchto výluzích, v jejich vzorcích bude stanovována i enzymatická aktivita. Výluhy budou paralelně připravovány za přístupu i bez přístupu kyslíku při různých poměrech vstupní suroviny a vyluhovadla, přičemž jednotlivé varianty budou vzájemně porovnávány z hlediska výše uvedených vlastností. Reálný efekt výluhů po jejich aplikaci na rostlinu, resp. na půdu (včetně posouzení fungicidního efektu extraktů) bude hodnocen v rámci nádobových pokusů. Účinek výluhů bude při nádobových pokusech zároveň porovnán s komerčně dodávanými bioefektory.
Výluhy z vermikompostů produkovaných za odlišných podmínek
Kahanec, Julius ; Hanč, Aleš (vedoucí práce) ; Pavel, Pavel (oponent)
Hlavním smyslem této práce bylo zjistit, zda má aerace a doba vyluhování vliv na vlastnosti výluhů produkovaných za odlišných podmínek. Výluhy pro náš pokus byly získány z pěti různých druhů vermikompostů (z koňského hnoje, digestátu, matoliny, jablečných výlisků a z kuchyňského odpadu). Vždy byl navážen1kg vermikopostu a pomocí speciálního extrakčního zařízení probíhalo vyluhování v 9 litrech vody. Pokus vždy probíhal 48 hodin a v předem stanovených intervalech byly odebírány kontrolní vzorky. Vždy po 1h, 6h, 12h, 24h a 48h. Výluhy byly připravovány ve dvou variantách. První varianta byla bez aerace za stálé teploty 30 °C a za stálého míchání 750 ot. Min. Druhá varianta byla s aerací za stálé teploty 30 °C a za stálého míchání 750 ot. Min. V této práci jsou hodnoceny výluhy z hlediska obsahů amonného (N-NH4+), nitrátového (N-NO3-), celkového dusíku, rozpuštěného organického uhlíku (DOC). Analytické přístroje umístěné na zařízení naměřily zbylé veličiny hodnocené v této práci - pH, měrná vodivost a obsah rozpuštěného kyslíku. Výluhy produkované s aerací dosahovaly obecně vyšších hodnot sledovaných vlastností než výluhy produkované bez aerace. Tento rozdíl ale byl jen 6 %. Nejvyšší nárůst hodnot byl ve výskytu amonného dusíku a to ve variantě s aerací. Další sledované vlastnosti byly vyšší jen o jednotky procent.. Vliv doby vyluhování na vlastnosti výluhů byl zřetelný. Nejvyšší nárůst hodnot byl v prvních 24 hodinách, kdy hodnoty stoupaly nejvýrazněji. Zbylých 24 hodin už takový význam nemělo. Čas měl jistě velký vliv na vlastnosti výluhů, ale posledních 24 hodin vyluhování vlastnosti již významně neměnilo, takže není nezbytně nutné vyluhovat 48 hodin.
Vliv vermikompostu na růst rostlin a rozvoj mykorhizní symbiózy
Prokopová, Ladislava
Teoretická část práce je věnována výrobě vermikompostu, chovu žížal a arbuskulární mykorhizní symbióze. Praktická část se zabývá postupem nádobového pokusu se salátem (Lactuca sativa), dále vyhodnocením a zpracováním výsledků do tabulek a grafů. Cílem práce je experimentálně zjistit vliv vermikompostu na růst rostliny a potvrdit vliv kolonizace kořene mykorhizními houbami. Vliv vermikompostu na průměrnou hmotnost sušiny nadzemní i podzemní hmoty se potvrdil a byl pozorován významný rozdíl. Vermikompost měl také vliv na délku mimokořeného mycelia na cm2 membránového filtru. Vliv na procento kolonizace kořene se jednoznačně nepotvrdil. U přípravku Symbivit se potvrdil vliv na nadzemní i podzemní biomasu a také na délku mimokořeného mycelia. Vliv na procento kolonizace kořenů se nijak významně neprojevil.
Vplyv pridania zuhoľnatených rastlinných biomás na vermikompostovanie
Gundová, Zsuzsanna
Diplomová práce představuje problematiku vlivu přidání zuhelnatělých rostlinných biomas na vermikompostování . V teoretické části je popsána definice biouhlu, jeho výroba, výhody aplikace do půdy a jeho využití jiným účelům. V další části, věnované vermikompostování, je vymezen metodický postup domácího vermikompostování. Kapitola vlastního experimentu je založena na hypotéze, podle níž biouhol zpomaluje proces vemrmikompostovania, snižuje zápach a emise vzniklé během procesu, a podle níž by kombinace biouhľu s vermikompostom byla vhodnou alternativou umělých hnojiv. K pokusu se používaly dva vermikompostéry. Do prvního se přidával biologicky rozložitelný odpad a biouhol, do druhého se přidával pouze biologicky rozložitelný odpad. Přidával se stejný druh a množství substrátu, vermikompostéry byly umístěny za stejných podmínek, rozdíl byl jen v přidání biouhlu. V průběhu celého procesu byly sledovány různorodosti vermikompostování a výsledný produkt, vermikompost byl s dostupnými metodami vyhodnocen.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.