Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Vliv změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na užitkovost a BCS dojnic
Konupková, Zora
Diplomová práce se zabývá porovnáním a zhodnocením vlivu změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na produkční a metabolické parametry dojnic. Do sledovaných parametrů byly zahrnuty parametry mléčné užitkovosti, BCS a bachorových tekutin. Změna krmné techniky spočívala ve změně procentuálního zastoupení koncentrátu předkládaného v dojicím robotu a jako součást směsné krmné dávky. BCS bylo hodnoceno pomocí pětibodové stupnice s přesností 0,25 bodu a bylo do něj zahrnuto 50 dojnic. Údaje o parametrech mléčné užitkovosti byly získány z kontroly užitkovosti a byly vyhodnoceny u 49 dojnic. Odběr a laboratorní vyšetření bachorových tekutin bylo provedeno od šesti zvířat před změnou krmné techniky a následně od šesti zvířat po změně krmné techniky. U sledovaných parametrů vznikly dvě skupiny statistických souborů – před změnou krmné techniky a po změně krmné techniky, které byly následně podrobeny statistickým analýzám. Po změně techniky krmení se prokázalo statisticky významné zvýšení (p ≤ 0,05) v produkci celkových těkavých mastných kyselin v bachorové tekutině (z 88,33 mmol/l na 107,53 mmol/l). Toto zvýšení bylo dáno především statisticky průkazným zvýšením (p < 0,05) produkce kyseliny propionové (z 15,40 % na 20,65 %) a statisticky průkazným snížením (p ≤ 0,05) produkce kyseliny octové (z 68,43 % na 63,97 %). Při hodnocení vlivu změny techniky krmení na parametry mléčné užitkovosti bylo zjištěno průkazné zvýšení (p < 0,05) obsahu tuku (z 3,96 % na 4,18 %) a průkazné snížení (p < 0,05) obsahu bílkovin (z 3,56 % na 3,50 %) v mléce v prvním měsíci po změně krmné techniky. Rovněž bylo po změně krmné techniky zjištěno statisticky významné zvýšení (p < 0,05) obsahu močoviny v mléce (z 24,98 mg/100 ml na 38,24 mg/100 ml). Také bylo zaznamenáno průkazné zvýšení (p < 0,05) průměrného poměru obsahu tuku a bílkoviny v mléce (z 1,12 na 1,20). Při sledování BCS dojnic se po změně krmné techniky prokázalo statisticky významné zvýšení (p < 0,05) průměrného BCS ve stádě (z 3,39 na 3,67). Při snížení množství přiděleného koncentrátu v dojicím robotu bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné (p < 0,001) snížení množství zbytků (z 0,883 kg na 0,203 kg). Zjištěné výsledky dokladují, že změna krmné techniky měla pozitivní vliv na fermentační procesy v bachoru a na vyrovnání výživného stavu stáda.
Výživa a krmení jednotlivých kategorií králíků chovaných v ČR
Halvová, Lucie
Tato práce je zaměřena na výživu a krmení jednotlivých kategorií králíků chovaných v České republice. První část je zaměřena na obecnou charakteristiku králíka domácího, jeho původ, zoologické zařazení a historii jak ve světě, tak v Českých zemích. Dále se zabývá trávicím ústrojím králíků a samotným trávením potravy a živin. Další části se věnují konkrétně výživě a krmivům. Jsou zde popsána obecná krmiva pro králíky, technika krmení a specifické krmení pro jednotlivé věkové kategorie králíků. Druhá část práce zahrnuje výsledky pokusu, ve kterém byl sledován vliv výživy a krmení na přírůstky živé hmotnosti u vybraných skupin králíků ve vlastním chovu.
Vliv výživy na růstovou schopnost králíků
Horáková, Lucie
Bakalářská práce pojednává o vlivu výživy na růstovou schopnost králíků. První část práce se zabývá historií, vývojem, domestikací a významem chovu králíka domácího. Velká pozornost je věnována anatomii králíka, zejména trávicí soustavě a fyziologii trávení. Na ni navazuje vstřebávání živin. Další kapitola se zabývá krmivy vhodnými pro výživu králíků a správnou technikou krmení. V experimentální části je popsán výzkum dvou skupin králíků z vlastního chovu, kde byl sledován vliv dvou různých krmiv na přírůstek živé hmotnosti v různém věku života.
VÝŽIVA SPORTOVNÍCH KONÍ ZAMĚŘENÝCH NA PARKUR
KOLÁŘOVÁ, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá výživou sportovních koní. Je rozdělena do několika částí. První kapitola je věnována trávicímu traktu koně, konkrétně funkcím jednotlivých orgánů a celkové fyziologii trávicí soustavy, v druhém oddílu je popsán význam a funkce jednotlivých makroživin, minerálních látek a vitaminů. Třetí část navazuje na předchozí a konkrétně rozvádí jednotlivá krmiva, která jsou ve výživě koní podstatná. Poslední kapitola se zabývá výživou sportovního koně hned od narození, jeho potřebnou péčí, technikou krmení, vyváženou skladbou krmiva a tréninkovým plánem.
Základní aspekty výživy sportovních koní
MARTINCOVÁ, Veronika
Bakalářská práce Základní aspekty výživy sportovních koní se zabývá výživou a krmením dostihových koní. V práci je stručně popsána trávicí soustava koní. Charakteristika základních živin a nejběžnějších krmiv využívaných ve výživě sportovních koní. Dále popisuje zásady techniky krmení a používaná krmiva pro dostihové koně v období dostihové sezóny v závislosti na energetické potřebě organismu. Onemocnění způsobené nesprávnou výživou a stále častější doping u koní. Předpokladem pro zdravý růst, správný vývoj a výkon jedince je správná výživa.
Analýza úrovně výživy v daném zemědělském podniku
PROCHÁZKOVÁ, Kamila
Diplomová práce se zabývá studiem úrovně výživy v daném zemědělském podniku a faktorů, které ovlivňují mléčnou produkci. V provozních podmínkách je hodnocena kvalita objemných krmiv a složení krmných diet ve vztahu k zabezpečení potřeby živin a energie pro požadovanou produkci, a vzhledem k doporučeným hodnotám. Je posuzována technika krmení, technologie ustájení a hygiena získávání mléka. V práci je vyobrazena produkce dojnic a zdravotní stránka chovu v průběhu jednoho roku. V závěru práce je provedeno vyhodnocení základních ekonomických ukazatelů výroby mléka.
Výživa a krmení zakrslých králíků
Halouzková, Soňa
Svoji bakalářskou práci na téma Výživa a krmení zakrslých králíků jsem zaměřila na obecné informace o zakrslých králících jako je zoologické zařazení, historie chovu a využití zakrslých králíků. Velká část práce pojednává o anatomii, fyziologii trávení a vstřebávání živin, které úzce souvisí s nároky na výživu. Další kapitoly se týkají přímo výživy a techniky krmení. Zabývala jsem se obecnou charakteristikou živin, metodami jejich stanovení a potřebou pro jednotlivé kategorie králíků. Dále jsem uvedla krmiva vhodná především pro zakrslé králíky a základní principy krmné techniky. Veškeré normy živin jsou stanoveny pouze pro domácí králíky, proto jsem uvedla v poslední kapitole pokus, zaměřený na porovnání nároků ve výživě domácích a zakrslých králíků. Experimentální část zahrnuje sestavení krmných směsí, které jsem zkrmovala ve vlastním chovu zakrslých králíků, seznámení s podmínkami prostředí a testovanými jedinci a rovněž výsledky pokusu.
Analýza provozních ukazatelů produkce mléka
ŠANDERA, Filip
Diplomová práce se zabývá analýzou provozních ukazatelů produkce mléka. Práce byla vypracována v Zemědělském družstvu Podkleťan Křemže. V zemědělském podniku probíhalo hodnocení výživy dojnic, techniky krmení, kvality objemných krmiv, složení krmné dávky a porovnání jednotlivých ekonomických ukazatelů při výrobě mléka. Kvalita objemných krmiv byla prováděna podle fermentačního procesu a následně byla krmiva zařazena do jednotlivých tříd. Složení krmné dávky bylo posouzeno s doporučenými hodnotami v závislosti s potřebou energie a potřebě živin. Reprodukční ukazatele byly porovnány s daty o celkové populaci. Ekonomické faktory byly posouzeny v závislosti na užitkovosti a nákladovosti chovu.
Výživa skotu v daném zemědělském podniku
PRŮŠA, Tomáš
Výživa dojnic ve vztahu k produkci mléka je nedílnou součástí větších podniků s živočišnou produkcí. Bakalářská práce uvádí rozdělení dojnic do kategorií podle produkce mléka a zároveň podle počtu dnů v mezidobí. Dále jsou uvedeny živiny, které dojnice pro svoji produkční potřebu vyžadují. Pro jednotlivé živiny jsou předepsané normy v jednotlivých krmivech a v potřebách dojnic v závislosti na hmotnosti a produkci mléka. Pro přesnější výpočet krmné dávky jsou důležité rozbory objemných i jadrných krmiv a následně dle nich přizpůsobená krmná dávka s množstvím makroprvků a ostatních živin důležitých pro správný metabolický děj dojnic. Dané jednotlivé rozbory je možno vložit do počítačových programů, které už obsah živin u jednotlivých kategorií dojnic mají předinstalovaný. Rozdíly ve výsledcích u jednotlivých živin ukáží co daná kategorie dojnic potřebuje, či čeho má nadbytek a podle toho je také důležité krmnou dávku nastavit na takovou hodnotu, aby dojnicím nedělala žádné zdravotní potíže a tudíž aby byl zajištěn částečný welfare dojnic.
Výživa akvarijních ryb
Chovanová, Ivana
Bakalářská práce je zaměřená na problematiku výživy akvarijních ryb, s důrazem na výživu v chovech. Zabývá se normováním potřeby živin a případnými problémy spojenými s jejich deficiencí, respektive disbalancí v krmných dávkách. Zvýšený prostor je věnován charakteristice základních krmiv používaných při výživě ryb, způsobu jejich získávání, úpravy a technice krmení. V závěrečné části práce je uveden přehled vybraných komerčních krmných směsí dostupných na našem trhu, metodické možnosti hodnocení jejich nutriční hodnoty a legislativní opatření.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.