Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Změkčování poly(3-hydroxybutyrátu)
Brňák, Matúš ; Petruš, Josef (oponent) ; Kučera, František (vedoucí práce)
Bakalárska práca sa zaoberá zmäkčovaním PHB vybranými typmi zmäkčovadiel. Vplyv zmäkčovadiel je porovnávaný medzi sebou vzhľadom na ich vlastnosti a štruktúru. V teoretickej časti sú zhrnuté poznatky o zmäkčovaní polymérov a charakterizované jednotlivé druhy zmäkčovadiel. Experimentálna časť sa zaoberá samotným zmäkčovaním PHB v roztoku a tavenine. PHB bol rozpúšťaný v chloroforme a do vzniknutého roztoku boli pridávané zmäkčovadlá ATBC, TBC, ATEC, TEC, TOTM, PVAc a butylglykol s obsahom 30 hm %. Při zmäkčovaní v tavenine bola pripravená polymérna pasta s obsahom změkčovadla 70 hm % a 30 hm % PVAc. Zmes bola plastifikovaná v mixéri, pričom čas a želatinačná teplota boli stanovené experimentálne. Pomocou TGA boli stanovené hodnoty tepelnej degradácie pripravených vzoriek. DSC analýzou boli sledované hodnoty Tg, Tm a Xc. U vzoriek mäkčených v tavenine bola stanovená tvrdosť materiálu v stupnici Shore A a podľa Vickersa.
Vývoj a charakterizace hydrogelových nosičů pro moderní zemědělské aplikace
Mai, Thuy Ha ; Kalina, Michal (oponent) ; Sedláček, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací hydrogelových nosičů a jejich využití v zemědělství. Enkapsulací aktivní složky do hydrogelové matrice je možno získat produkt, schopný kontrolovaně uvolňovat svůj obsah. V teoretické části jsou popsány vybrané enkapsulační metody a vhodné biokompatibilní materiály. V experimentální části byl spektrofotometricky sledován průběh uvolňování půdní bakterie Cupriavidus necator H16 z alginátové matrice. Bylo testováno uvolňování enkapsulovaných bakterií prostou difúzí a později navrhnuty a zrealizovány experimenty uvolňování podpořené chemickou, resp. enzymatickou degradací matrice kapsule. Navrhnuta byla také další úprava alginátových částic přidáním bariérové hydrofobní vrstvy tvořené polyhydroxybutyrátem (PHB). Takto upravené nosiče vykazovaly zvýšenou odolnost vůči chemické i enzymatické degradaci. Proces uvolňování byl do jisté míry potlačen a může vést k potenciálnímu využití PHB k úpravě uvolňovacích vlastností nosičů.
Vývoj a charakterizace hydrogelových nosičů pro moderní zemědělské aplikace
Mai, Thuy Ha ; Kalina, Michal (oponent) ; Sedláček, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací hydrogelových nosičů a jejich využití v zemědělství. Enkapsulací aktivní složky do hydrogelové matrice je možno získat produkt, schopný kontrolovaně uvolňovat svůj obsah. V teoretické části jsou popsány vybrané enkapsulační metody a vhodné biokompatibilní materiály. V experimentální části byl spektrofotometricky sledován průběh uvolňování půdní bakterie Cupriavidus necator H16 z alginátové matrice. Bylo testováno uvolňování enkapsulovaných bakterií prostou difúzí a později navrhnuty a zrealizovány experimenty uvolňování podpořené chemickou, resp. enzymatickou degradací matrice kapsule. Navrhnuta byla také další úprava alginátových částic přidáním bariérové hydrofobní vrstvy tvořené polyhydroxybutyrátem (PHB). Takto upravené nosiče vykazovaly zvýšenou odolnost vůči chemické i enzymatické degradaci. Proces uvolňování byl do jisté míry potlačen a může vést k potenciálnímu využití PHB k úpravě uvolňovacích vlastností nosičů.
Změkčování poly(3-hydroxybutyrátu)
Brňák, Matúš ; Petruš, Josef (oponent) ; Kučera, František (vedoucí práce)
Bakalárska práca sa zaoberá zmäkčovaním PHB vybranými typmi zmäkčovadiel. Vplyv zmäkčovadiel je porovnávaný medzi sebou vzhľadom na ich vlastnosti a štruktúru. V teoretickej časti sú zhrnuté poznatky o zmäkčovaní polymérov a charakterizované jednotlivé druhy zmäkčovadiel. Experimentálna časť sa zaoberá samotným zmäkčovaním PHB v roztoku a tavenine. PHB bol rozpúšťaný v chloroforme a do vzniknutého roztoku boli pridávané zmäkčovadlá ATBC, TBC, ATEC, TEC, TOTM, PVAc a butylglykol s obsahom 30 hm %. Při zmäkčovaní v tavenine bola pripravená polymérna pasta s obsahom změkčovadla 70 hm % a 30 hm % PVAc. Zmes bola plastifikovaná v mixéri, pričom čas a želatinačná teplota boli stanovené experimentálne. Pomocou TGA boli stanovené hodnoty tepelnej degradácie pripravených vzoriek. DSC analýzou boli sledované hodnoty Tg, Tm a Xc. U vzoriek mäkčených v tavenine bola stanovená tvrdosť materiálu v stupnici Shore A a podľa Vickersa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.