|
Přesnost stanovení viskozity kapalin
Zikmund, Ondřej ; Rozsívalová, Zdenka (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na reologické vlastnosti kapalin, především na viskozitu a standardní nejistoty. Vysvětluje metody měření viskozity a metody kalibrace vybraných viskozimetrů, princip určování standardních nejistot při nepřímých měření viskozity a hustoty. Cílem diplomové práce bylo vytvořit specializované pracoviště pro měření viskozity a vytvořit dokument použitelný ve výuce předmětů diagnostiky.
|
| |
|
Analýza vlastností provozních kapalin
Chrobák, Jan ; Rozsívalová, Zdenka (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Předložená práce se zabývá měřením dynamické viskozity, hustoty a indexu lomu kapalin používaných v potravinářském průmyslu. Dále jsou v teorii popsány matematické a fyzikální principy měření těchto veličin. Proběhla analýza současného stavu v oblasti výzkumu a trendů v používání těchto měření v potravinářském průmyslu. V experimentální části byly připraveny vzorky s různou koncentrací ethanolu v destilované vodě a proběhlo měření vybraných materiálových veličin v širokém teplotním rozsahu. Následně byly sestaveny referenční křivky dynamické viskozity. V závěru je diskutováno možné použití metody jako diagnostického nástroje stanovení koncentrace látky ve vybraných kapalinách.
|
| |
|
Přesnost stanovení viskozity kapalin
Zikmund, Ondřej ; Rozsívalová, Zdenka (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na reologické vlastnosti kapalin, především na viskozitu a standardní nejistoty. Vysvětluje metody měření viskozity a metody kalibrace vybraných viskozimetrů, princip určování standardních nejistot při nepřímých měření viskozity a hustoty. Cílem diplomové práce bylo vytvořit specializované pracoviště pro měření viskozity a vytvořit dokument použitelný ve výuce předmětů diagnostiky.
|
|
Analýza vlastností provozních kapalin
Chrobák, Jan ; Rozsívalová, Zdenka (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Předložená práce se zabývá měřením dynamické viskozity, hustoty a indexu lomu kapalin používaných v potravinářském průmyslu. Dále jsou v teorii popsány matematické a fyzikální principy měření těchto veličin. Proběhla analýza současného stavu v oblasti výzkumu a trendů v používání těchto měření v potravinářském průmyslu. V experimentální části byly připraveny vzorky s různou koncentrací ethanolu v destilované vodě a proběhlo měření vybraných materiálových veličin v širokém teplotním rozsahu. Následně byly sestaveny referenční křivky dynamické viskozity. V závěru je diskutováno možné použití metody jako diagnostického nástroje stanovení koncentrace látky ve vybraných kapalinách.
|