Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Testování a optimalizace postupů pro odstraňování kontaminujících látek během izolace DNA z květů ibišku
Brabcová, Martina ; Kubalová, Michaela (oponent) ; Fialová, Lenka (vedoucí práce)
Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) je hojně využívaná rostlina v potravinářském průmyslu, zejména při výrobě čajů. Květ ibišku je bohatý na polyfenolické látky, které jsou velkým problémem při izolaci DNA. Práce se zabývá úpravou izolačního CTAB protokolu k zajištění dostatečné koncentrace a čistoty pro amplifikaci. DNA izolovaná dle CTAB protokolu neposkytla dostatečnou koncentraci a čistotu pro amplifikaci kvůli vysoké kontaminaci polyfenolickými látkami. K odstranění byl navrhnut postup s dvojitou inkubací rostlinné tkáně v CTAB pufru s 3% obsahem polyvinylpyrrolidonu (PVP). Tyto izoláty byly úspěšně amplifikovány. Dále byl sledován vliv koncentrace PVP (1-5 %) v CTAB pufru na koncentraci a čistotu izolované DNA. Výsledky PCR ukázaly, že dvojitá inkubace s CTAB pufrem měla větší vliv na odstranění polyfenolických látek, než změna koncentrace PVP. Modifikovaný izolační protokol byl následně úspěšně využit i k izolaci amplifikovatelné DNA z komerčních čajových směsí.
Stanovení změn koncentrace hliníku v odvaru a digestátu Hibiscus sabdariffa
Binderová, Denisa ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Blanka, Blanka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývala charakterizací obsahu hliníku v odvaru a digestátu ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa), jehož sušené části jsou často používány pro přípravu jednodruhových i směsných bylinných či ovocných čajů po celém světě. Tento prvek je totiž při nadměrné expozici vůči lidskému organismu toxický. Množství hliníku, které lidský trávicí trakt s určitou potravinářskou matricí přijme a je schopen vstřebat, závisí na mnoha faktorech, například na formě přítomného prvku, fyzikálně-chemických vlastnostech potraviny a v neposlední řadě také na jejich společném chování v lidské gastrointestinální soustavě. Koncentrace hliníku v samotné sušené rostlinné matrici ibišku súdánského je dána mimo jiné schopností rostliny akumulovat v půdě přítomný prvek a vytvářet ve svých pletivech komplexy, díky kterým se chrání před jeho toxicitou. V praktické části bakalářské práce proběhlo stanovení množství hliníku v sušené rostlinné matrici 8 čajů z ibiškového květu, jejich nálevu a digestátu emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Tráveniny odvarů byly připraveny podle aktuální verze statického in vitro gastrointestinálního modelu Infogest Working Group. Bylo zjištěno, že obsah prvku v rostlinné matrici nebyl ovlivněn (p < 0,05) způsobem zemědělské produkce (konvenční × ekologické) ani zemí původu. Ze sušeného ibiškového květu pak přešlo do jeho odvaru pouze průměrně 5 % původního množství hliníku, jež nebylo (p < 0,05) přímo úměrné výchozímu obsahu. Po průchodu nálevů simulovaným trávicím procesem byl zaznamenán statisticky významný (p > 0,05) nárůst koncentrace prvku. Pozorované zvýšení obsahu hliníku bylo pravděpodobně způsobeno kyselým pH žaludeční fáze trávení, díky kterému přešel prvek do dobře rozpustných a tím lépe vstřebatelných forem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.