Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Screening růstu Rhodospirillum rubrum pomocí mikrokalorimetrie
Vetchý, Antonín ; Slaninová, Eva (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
Předložená práce se zabývá studiem růstu bakterie Rhodospirillum rubrum pomocí mikrokalorimetrie. Teoretická část se věnuje charakterizaci zkoumaného mikroorganismu a popisu hlavní měřící metody. Pro měření byly zvoleny dva kmeny zmíněné bakterie – divoký kmen (wild type) a mutantní kmen s delecí genu pro PHA syntázu. Nejprve byla provedena optimalizace podmínek měření, kdy byly např. zkoumány různé hodnoty výchozí optické hustoty. Hlavním cílem práce bylo porovnání růstu obou kmenů R. rubrum na různých substrátech lišících se zdrojem uhlíku. K porovnání byly využity křivky normalizovaného tepelného toku získané pomocí mikrokalorimetrie a růstové křivky změřené pomocí tradiční spektrofotometrické metody. Závěrem práce bylo nastavení replikovatelných podmínek měření, které poskytly porovnatelné výsledky pro oba kmeny bakterie. Nejvhodnějším médiem pro nárůst biomasy obou kmenů bakterie Rhodospirillum rubrum se jeví médium SYN FAY, naopak nejméně vhodným se jeví médium SYN AY obsahující acetát, u kterého byly pozorovány jeho částečné inhibiční účinky na růst bakterie. Výsledky analýzy pomocí mikrokalorimetru byly dále potvrzeny a rozšířeny pomocí měření růstových křivek na ELISA readeru.
Studium chování mikroorganismů pomocí mikrokalorimetrie
Piletskaya, Maryia ; Sedláček, Petr (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá studiem chování mikroorganismů pomocí mikrokalorimetrie. Teoretická část práce se zabývá především charakterizací mikroorganismu Rhodospirillum rubrum, zvoleného pro experimentální práci a aplikací mikrokalorimetrie v mikrobiologii. Druhým cílem byl screening růstu bakteriálního kmene R. rubrum za využití různých substrátů, následovaný výběrem nejvhodnějšího substrátu na základě experimentálních výsledků a optimalizace jeho koncentrace a aerace média pro daný mikroorganismus pomocí mikrokalorimetrie. Jako vhodné substráty byly použity hexanoát, malát, acetát a fruktóza. Dalším cílem bylo zpracování dat a diskuze výhod a nevýhod výběru substrátu a aerace média s ohledem na růst bakteriálního kmene. Bylo zjištěno, že nejlepším substrátem pro růst je hexanoát, po čemž následovala optimalizace koncentrace a aerace média. Výsledky mikrokalorimetrického měření byly potvrzeny spektrofotometrickým studováním růstové křivky zkoumané bakterie. Taky byl studován vliv osmotického tlaku na bakterie a závislost jejich přežití na obsahu polyhydroxyalkanoátů (PHA) v buňce. Množství PHA v biomase bylo stanoveno chromatograficky.
Studium chování mikroorganismů pomocí mikrokalorimetrie
Piletskaya, Maryia ; Sedláček, Petr (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá studiem chování mikroorganismů pomocí mikrokalorimetrie. Teoretická část práce se zabývá především charakterizací mikroorganismu Rhodospirillum rubrum, zvoleného pro experimentální práci a aplikací mikrokalorimetrie v mikrobiologii. Druhým cílem byl screening růstu bakteriálního kmene R. rubrum za využití různých substrátů, následovaný výběrem nejvhodnějšího substrátu na základě experimentálních výsledků a optimalizace jeho koncentrace a aerace média pro daný mikroorganismus pomocí mikrokalorimetrie. Jako vhodné substráty byly použity hexanoát, malát, acetát a fruktóza. Dalším cílem bylo zpracování dat a diskuze výhod a nevýhod výběru substrátu a aerace média s ohledem na růst bakteriálního kmene. Bylo zjištěno, že nejlepším substrátem pro růst je hexanoát, po čemž následovala optimalizace koncentrace a aerace média. Výsledky mikrokalorimetrického měření byly potvrzeny spektrofotometrickým studováním růstové křivky zkoumané bakterie. Taky byl studován vliv osmotického tlaku na bakterie a závislost jejich přežití na obsahu polyhydroxyalkanoátů (PHA) v buňce. Množství PHA v biomase bylo stanoveno chromatograficky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.