|
Vliv podmínek inkubace na parametry užitkovosti brojlerových kuřat
Opavská, Tereza
Tato diplomová práce se zabývá vlivem zvýšené teploty během prvních 36 hodin inkubace na embryonální vývoj, líhnivost, kvalitu jednodenních kuřat a následně na jejich růst. Kuřata kontrolní skupiny byla líhnuta při standartní teplotě 100,8 °F a pokusná skupina měla prvních 36 hodin inkubace zvýšenou teplotu 102,5 °F. Růstový pokus byl proveden u 423 ks kohoutků hybridní kombinace Ross 308 v období od vylíhnutí do 31. dne věku. V líhnivosti z oplozených vajec, která byla u kontrolní skupiny 92,2 % a u pokusné skupiny 90,4 % nebyl zjištěn významný rozdíl. Nicméně střední embryonální mortalita dosahovala u kontrolní skupiny 1,76 % a pozdní mortalita 2,47 %, zatímco u pokusné skupiny dosahovala střední mortalita 0,71 % a pozdní 4,17 %, tyto rozdíly byly statisticky průkazné (P<0,05). Rozdíl v průměrné hmotnosti žloutkových váčků, v podílu žloutkových váčků z živé hmotnosti a v aktivitě T3 (hormonu štítné žlázy trijodtyroninu), která dosahovala u jednodenních kuřat kontrolní skupiny 1,38 nmol/l a u pokusné skupiny 1,35 nmol/l nebyl statisticky průkazný (P>0,05). Jednodenní kuřata kontrolní skupiny měla statisticky průkazně (P<0,05) vyšší hmotnost než skupina pokusná. Nicméně v 10. a 17. dni věku nebyl mezi skupinami zjištěn statisticky průkazný (P>0,05) rozdíl. Ve 24. a 31. dni věku byla průměrná hmotnost kuřat kontrolní skupiny opět statisticky průkazně (P<0,05) vyšší než hmotnost pokusné skupiny. Statisticky průkazný (P>0,05) rozdíl nebyl zjištěn ani v konverzi krmiva. Na základě výsledků měla zvýšená inkubační teplota (102,5 °F) negativní vliv na růst brojlerových kuřat.
|
|
Vliv inkubační teploty na fenotyp mláděte kachny divoké
Cílková, Martina ; Hořák, David (vedoucí práce) ; Krist, Miloš (oponent)
Vliv inkubační teploty na různé fenotypové znaky ptačích mláďat je hojně zkoumán. Kachny (Anatidae) jsou pro studie tohoto typu dobrým modelem, protože u nich lze rozdělit samičí investici do reprodukce na dvě hlavní části: tvorbu snůšky a její inkubaci. Teplota vajec v průběhu inkubace může významně ovlivnit vývoj a životaschopnost mláďat. Cílem této práce bylo zjistit, jak inkubační teplota ovlivňuje líhnivost, délku inkubace, poměr pohlaví a fenotyp mláďat kachny divoké (Anas platyrhynchos) těsně po vylíhnutí. Vejce byla inkubována experimentálně v umělých podmínkách v šesti stálých teplotách, jejichž rozmezí odpovídalo přirozeným podmínkám v ČR (35-39 řC). Čerstvě vylíhlá mláďata byla zvážena a byly zjištěny údaje o jejich základních strukturálních rozměrech. Poté byla usmrcena a u části mláďat z inkubačních teplot 35,5; 36 a 37 řC byly zjištěny údaje o hmotnosti reziduálního žloutkového váčku a základního chemického složení vlastního těla mláděte s vyjmutým žloutkovým váčkem. Obě krajní teploty (35 a 39 řC) vedly k výraznému snížení líhnivosti vajec a celková délka inkubace průkazně klesala s rostoucí inkubační teplotou. Nepodařilo se prokázat vliv inkubační teploty na celkovou hmotnost mláděte po vylíhnutí. Byly však zaznamenány rozdíly v hmotnosti reziduálního žloutkového váčku, která byla...
|
|
Vliv inkubační teploty na fenotyp mláděte kachny divoké
Cílková, Martina ; Hořák, David (vedoucí práce) ; Krist, Miloš (oponent)
Vliv inkubační teploty na různé fenotypové znaky ptačích mláďat je hojně zkoumán. Kachny (Anatidae) jsou pro studie tohoto typu dobrým modelem, protože u nich lze rozdělit samičí investici do reprodukce na dvě hlavní části: tvorbu snůšky a její inkubaci. Teplota vajec v průběhu inkubace může významně ovlivnit vývoj a životaschopnost mláďat. Cílem této práce bylo zjistit, jak inkubační teplota ovlivňuje líhnivost, délku inkubace, poměr pohlaví a fenotyp mláďat kachny divoké (Anas platyrhynchos) těsně po vylíhnutí. Vejce byla inkubována experimentálně v umělých podmínkách v šesti stálých teplotách, jejichž rozmezí odpovídalo přirozeným podmínkám v ČR (35-39 řC). Čerstvě vylíhlá mláďata byla zvážena a byly zjištěny údaje o jejich základních strukturálních rozměrech. Poté byla usmrcena a u části mláďat z inkubačních teplot 35,5; 36 a 37 řC byly zjištěny údaje o hmotnosti reziduálního žloutkového váčku a základního chemického složení vlastního těla mláděte s vyjmutým žloutkovým váčkem. Obě krajní teploty (35 a 39 řC) vedly k výraznému snížení líhnivosti vajec a celková délka inkubace průkazně klesala s rostoucí inkubační teplotou. Nepodařilo se prokázat vliv inkubační teploty na celkovou hmotnost mláděte po vylíhnutí. Byly však zaznamenány rozdíly v hmotnosti reziduálního žloutkového váčku, která byla...
|