Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 77 záznamů.  začátekpředchozí57 - 66dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Bezlepková dieta
Malaníková, Šárka
Bezlepková dieta hraje zásadní roli při léčbě celiakie. Vyloučíme-li potraviny obsahující lepek, odstraníme i příčinu nemoci. Lepek je součást tzv. prolaminové frakce bílkovin, které se nacházejí v endospermu semen některých obilovin, a to pšenice, žita, ječmene a ovsa. Nahrazení lepku v potravinách určených pro bezlepkovou dietu představuje významný technologický problém, zejména při výrobě kvalitního chutného bezlepkového pečiva. Proto je potřeba hledat nové suroviny vhodné pro výrobu bezlepkových potravin. Bezlepková dieta je vždy velkým zásahem do životního stylu člověka. Zvládnutí bezlepkové diety vyžaduje velké úsilí a motivaci, především proto, že se jedná o celoživotní změnu. Je tedy třeba hledat, analyzovat a zabývat se novými možnostmi pro zlepšení kvality života pacientů s celiakií.
Jídelníček u dítěte s celiakií
JUROSZOVÁ, Michaela
Cílem bakalářské práce s názvem Jídelníček u dítěte s celiakií je zmapování kvality dvoutýdenního jídelníčku u dětí s celiakií po stránce kvalitativní i kvantitativní. Především se jedná o sledování příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a v neposlední řadě také zhodnocení příjmu lepku. V teoretické části je vysvětlen pojem lepek a charakteristika onemocnění včetně jejích forem. Jsou zde popsány příznaky, diagnostika, komplikace a prevence tohoto onemocnění. Další kapitola vysvětluje co je to bezlepková dieta, které potraviny jsou bezlepkové nebo obsahují velmi male množství lepku a které jsou naopak nevhodné. Dále popisuje, jak je to s aditivy a se spornými potravinami. Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 7 respondentů. Respondenti zapisovali veškeré zkonzumované jídlo po dobu 14-ti dnů do záznamového archu. Výsledky byly zpracovány v programu Nutriservis Profesional a porovnány s doporučeným denním příjmem energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Bylo také sledováno, jaký typ potravin respondenti upřednostňují a jaká je skladba jejich jídelníčku. Celkový denní příjem lepku u každého respondenta byl vyhodnocen v internetové Databázi bezlepkových výrobků. Sběr dat je doplněn o dotazník vyplněný rodiči obsahující odpovědi na otázku stravování ve školních zařízeních a o dostupnosti bezlepkových výrobků na trhu. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek, kde je uveden i doporučený příjem pro jednotlivé živiny u daného respondenta. Z výsledků vyplývá, že většina dětí má dvojnásobně zvýšený příjem energie oproti doporučením, pouze dva respondenti mají nepatrně snížený příjem. Také příjem sacharidů má pět respondentů dvojnásobně zvýšený. Příjem tuků je naopak snížený v některých případech dokonce i o polovinu doporučených hodnot. Doporučenou maximální hodnotu pro příjem lepku nedosahuje většina ani z poloviny. Dostupnost bezlepkových výrobků v prodejní síti je podle všech rodičů dobrá, ale nepříjemnou skutečností zůstává, že zařízení společného stravování většinou nenabízí možnost bezlepkového stravování. Pouze dva respondenti se pravidelně a jeden občas v takovýchto zařízeních stravují.
Úloha sestry při dodržování dietních zásad u dospělých pacientů s celiakií
SUCHÁ, Iva
Tato bakalářská práce se zabývá edukací pacientů s celiakií.V této práci byly v rámci výzkumného šetření stanoveny následující dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaká je informovanost u pacientů s celiakií sestrou. Druhým cílem bylo prozkoumat edukační metody a rozsah informací poskytovaných sestrou pacientovi v rámci edukace o bezlepkové dietě. V této práci byl zvolen kvalitativní výzkum s použitím techniky hloubkového anonymního rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo 5 sester a 5 pacientů a 1 nutriční terapeutka. Šetření probíhalo na území hlavního města Prahy na ambulancích gastroenterologie, alergologicko-imunologických pracovištích a na oddělení klinické výživy. Podrobnou analýzou získaných dat od respondentů bylo vytvořeno 6 kategorií: využití edukačních metod z pohledu sester a pacientů, využití edukačních pomůcek z pohledu sester a pacientů, časový rozsah edukace z pohledu sester a pacientů, obsah edukace sestrou z pohledu pacienta, obsah edukace o bezlepkové dietě z pohledu pacienta, vzdělávání sester v oblasti celiakie.
Komparace vývoje ekonomických a sociálních aspektů bezlepkové diety v České a Slovenské republice v posledních 15 letech
Heráň, Jakub ; Prachař, Ondřej (vedoucí práce) ; Sunega, Petr (oponent)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a komparací nastavení systému sociálního zabezpečení s ohledem na osoby trpící celiakií, dodržujících bezlepkovou dietu v České a Slovenské republice. Dle zjištěných závěrů lze tvrdit, že direktivní koncept Slovenska je nákladnější, složitější a s neblahými důsledky na trh s bezlepkovými potravinami a surovinami. Slovenský systém by s ohledem na výsledky analýzy a srovnání, mohl uvažovat o změnách po vzoru systému Českého. Český systém by se mohl do budoucna naopak zaměřit více na osoby trpící celiakií nad 26 let.
Primární, sekundární a terciální prevence u dětí s celiakií
PAPOUŠKOVÁ, Helena
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody. S první atakou onemocnění se setkáváme nejčastěji v dětském věku, protože tenké střevo bývá z důvodu přísunu další výživy značně zatíženo. Jedinou léčbou tohoto onemocnění je celoživotní bezlepková dieta. Diplomová práce s názvem Primární, sekundární a terciární prevence u dětí s celiakií se skládá ze dvou částí, z části teoretické, pro kterou byla použita odborná literatura a internetové zdroje a z části empirické, jež obsahuje samotné šetření s výsledky. Předmětem výzkumu této diplomové práce byla oblast onemocnění celiakií u dětí. V rámci výzkumného šetření byly stanoveny čtyři cíle. Prvním z cílů bylo zjistit, jak je poskytována primární, sekundární a terciární prevence v ambulancích PLDD v oblasti onemocnění celiakií u dětí. Dalším z úkolů bylo vysledovat, jaký přínos pro rodiče má edukace sestrou o režimových opatřeních u dětí s celiakií. Zabývali jsme se otázkou, jaký dopad má nemoc na život dítěte, jeho rodinu a společnost, kterou je obklopen. Také jsme zjišťovali, zda je respondenty využívána pomoc zvenčí, podpora státu, institucí, materiální podpora. V empirické části diplomové práce jsme použili metodu kvalitativního výzkumného šetření. Pro toto šetření byla zvolena metoda dotazování pomocí individuálních polostrukturovaných rozhovorů se dvěma soubory respondentů. První soubor tvořilo devět sester pracujících v ambulancích praktických lékařů pro děti a dorost, které mají v péči děti s celiakií. Druhý soubor respondentů tvořilo devět dětí s celiakií a jejich rodiče. Z výzkumného šetření vyplynulo, že nezbytné pro poskytování kvalitní péče je důležité pečlivé získání rodinné anamnézy, provedení preventivních prohlídek v daných intervalech, jejichž nedílnou součástí je sledování růstových parametrů a edukace o kojení a zařazování další výživy do stravy. Sledováním podezřelých symptomů jako je neprospívání, nevysvětlený úbytek tělesné hmotnosti, opožděný vývoj, bolesti břicha, opakované průjmy, zažívací obtíže, kožní vyrážky, záněty v dutině ústní, anémie může být včas odhaleno onemocnění celiakií. Sekundární prevence je vyjádřena činnostmi sester, jako jsou odběry biologického materiálu, edukace, doporučení, pomoc podpora. Edukace sester je zaměřena zejména na bezlepkovou dietu, přípravu bezlepkové stravy. Velký důraz je kladen na sledování rizikových faktorů, jako jsou autoimunitní onemocnění diabetes mellitus, Downův syndrom, onemocnění štítné žlázy, rodinné predispozice celiakie. Terciární prevence je zaměřena na podporu adaptace dítěte a jeho rodiny na chronické onemocnění, podporu normálního růstu, posuzování celkového stavu a předcházení komplikacím. Závěry poukazují na to, že největším problémem celiaků je finanční náročnost bezlepkové diety, v mnohém jsou také omezováni v oblasti stravování mimo domov. Finanční náročnost diety, ovlivňuje rodiny např. ve výběru dovolené. Je nutné, aby společnost v jejich okolí brala ohledy na jejich onemocnění, například jídelny a učitelé zajistili stravu, měli povědomí o dietních opatřeních. Dále z našeho výzkumného šetření vyplývá, že jen málo z rodin respondentů využívá možností finanční pomoci, obávají se negativního posouzení možnosti příspěvku, a z důvodu dostatečného finančního příjmu, nemají na finanční příspěvky nárok. Využívají zejména příspěvků od zdravotních pojišťoven. Na základě získaných informací byl vytvořen informativní leták pro rodiče dětí s celiakií. Výsledky výzkumu budou poskytnuty sestrám pracujícím v ambulancích praktických lékařům pro děti a dorost.
Celiakie a její dopad na život dítěte v mladším školním věku.
MIKEŠOVÁ, Annemarie
Celiakální sprue neboli celiakie vede k doživotnímu dodržování bezlepkové diety, tzn. k celkovému vyloučení glutenu ze stravy. Při celiakii se uvolňují protilátky, které působí autoimunitně a postihují tak vlastní tkáň tenkého střeva, přičemž k odpoutání protilátek dochází přítomností glutenu v potravě. V patologickém procesu vzniká porucha morfologie stěny tenkého střeva a snižuje se tak výška střevních klků (záhybů), které jsou fyziologicky na každé střevní sliznici přítomny. Při závažném stavu vzniká subtotální nebo totální atrofie střevních klků,tzn. částečné nebo i úplné vymizení. Toto poškození sliznice ústí v chronické zánětlivé procesy, které způsobují poruchu vstřebávání. Celiakální sprue je chronickým, autoimunitním onemocněním, které vzniká na genetickém podkladě nebo vlivem imunitní reakce.Základní a jediná léčba spočívá v celoživotním vyloučení glutenu ze stravy,tzn. potlačení toxických bílkovin, které se nacházejí v obilných zrnech. Celiakální sprue patří mezi nevyléčitelné choroby a samozřejmostí je předcházet komplikacím, které mohou nastat v souvislosti se špatnou životosprávou.V současnosti se význam přikládá prevenci, která je vysvětlována ve třech základních úrovních tzn. na úrovni primární, sekundární nebo terciární. Základem je primární prevence, kde dochází k vyhledávání incidence onemocnění. Velký vliv na vznik onemocnění má hlavně doba, kdy je do těla dítěte poprvé přidáván lepek. Bakalářská práce s názvem Celiakie a její dopad na život dítěte v mladším školním věku byla zpracována na teoretickém podkladě a východiskem není žádné výzkumné šetření. V jednotlivých kapitolách a podkapitolách je zachycena problematika jen z teoretického hlediska. Veškeré informace, které jsou v práci uvedeny, vycházejí z českých i zahraničních bibliografických publikací. Tyto publikace byly napsány odborníky, gastroenterology, pediatry či dietology, kteří se na celiakii zaměřují a snaží se ji včasně detekovat a kvalitně léčit. Cílem práce bylo zmapovat na základě dostupné literatury problematiku celiakie u dětí v mladším školním věku se zaměřením na specifika práce sestry. Problematika onemocnění byla vyhledávána v bibliografických publikacích a na internetu. Na základě stanoveného cíle byla pro zpracování bakalářské práce zvolena výzkumná metoda syntézy, explanace či demonstrace dat. Za základní problémy u tohoto onemocnění považujeme ekonomickou stránku věci. Ukázalo se, že jen minimální část českých pojišťoven poskytuje příspěvek na stravování celiakům. Zjištěno bylo i to, že v mnoha státech Evropské unie existuje tzv. komunitní péče, která je poskytována komunitní sestrou. V České republice tento trend neexistuje i přesto, že je možnost daný obor studovat na navazujícím magisterském studiu. Sestra je nezastupitelným členem a stěžejním pilířem multidisciplinárního týmu. Sestra má dále významné kompetence v péči o pacienta a tvoří nenahraditelné místo v oboru ošetřovatelství. Výstupem teoretické práce je vytvoření uceleného pohledu na okruh problému v souvislosti s celiakií u dětí mladšího školního věku.
Jídelní postoje a návyky u žáků II. st. ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku
VOSTŘÁK, Vít
Předmětem bakalářské práce je zjištění jídelních postojů a návyků u žáků II. stupně ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku. Teoretická část je věnována definici pubescentů a adolescentů, jejich jídelním postojům a návykům, zdravé stravě, nejběžnějším poruchám příjmu potravy a obezitě. Zásadní kapitolou je část věnovaná dietám a jejich prevalenci u dětí. Pozornost je věnována bezlepkové dietě a redukčním dietám. Dotazníkové šetření pak monitoruje situaci na Českotřebovsku. Dotazník mj. zahrnuje otázky týkající se pravidelnosti stravování, pitného režimu, zdravé stravy, diet, stravování se doma, ve školních jídelnách a v rychlém občerstvení. Výsledky jsou vyhodnocovány chronologicky podle sledu jednotlivých otázek. Jídelní postoje a návyky jsou porovnávány obecně a také dle stupně vzdělání a pohlaví.
Bezlepková dieta a možnosti obohacování jídelníčku celiaků
BLAŽKOVÁ, Klára
Diplomová práce se zabývá problematikou bezlepkové diety a jejího možného obohacování. Dělí se na dvě části. První zahrnuje kapitoly jako historie bezlepkové diety, základy bezlepkové diety, první kroky při zavedení bezlepkové diety, legislativu označování bezlepkových potravin a užívání alkoholu při bezlepkové dietě. V druhé praktické části jsem se zaměřila na obohacování jídelníčku celiaků. Specializovala jsem se na přípravu pečiva pro celiaky, navrhla jsem a prakticky vyzkoušela receptury bezlepkové pizzy, pohankového korpusu na dort, bezlepkových kynutých pletenek a bezlepkového koláče s domácím pudingem a karamelem. Hotové bezlepkové výrobky byly po upečení předloženy konzumentům, kteří ohodnotili jejich senzorickou jakost. V případě potřeby byla provedena úprava receptury a opětovné provedení senzorického hodnocení. Připravené výrobky byly hodnoceny kladně. Vybraní celiaci se rozhodli mnou navrhnuté výrobky zařadit do jejich jídelníčku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 77 záznamů.   začátekpředchozí57 - 66dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.