|
Diabetik versus stravování ve veřejných provozovnách (cukrárna) - výroba zmrzliny pro diabetiky
KRČMÁŘOVÁ, Lucie
V mé bakalářské práci se zabývám jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, diabetem mellitem. Teoretická část obsahuje historická fakta, informace o anatomii pankreatu, epidemiologickou charakteristiku, typy diabetu, dále diagnostiku, léčbu a komplikace tohoto onemocnění. V části zabývající se výživou se věnuji makroelementům a mikroelementům nacházejícím se ve výživě diabetika, glykemickému indexu, doporučením pro diabetiky a stěžejnímu tématu mé bakalářské páce, náhradním sladidlům. V praktické části se zabývám výrovou dvou druhů ovocných sorbetů (jahodový a malinový)s přidáním umělého sladidla - sukralózy. Tato zmrzlina je ve výzkumu testována na pěti zdravých dobrovolnících a pěti dobrovolnících s diabetem 1. i 2. typu v porovnání s jahodovým a malinovým sorbetem. Výsledkem výzkumu je zjištění, jak ovlivní jednotlivé druhy zmrzlin glykemickou křivku u zdravých dobrovolníků a dobrovolníků s diabetem.
|
|
Role asistenta pedagoga u žáka s diabetem mellitus na prvním stupni základní školy
SILOVSKÁ, Lucie
Bakalářská práce se zaměřuje na roli asistenta pedagoga u žáka na základní škole na 1. stupni. Žáci byli vybráni náhodným systémem. Hlavním cílem práce je zodpovědět výzkumné otázky a vyvodit rady rodičům k efektivnějším postupům/spolupráci, které mohou využít v rámci komunikace s třídním učitelem a přiděleným asistentem pedagoga. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část se opírá o odbornou literaturu. V první části se práce zabývá diabetem mellitus, jeho historie, typy, nejdůležitější potřeby žáka apod. V praktické části se práce zabývá třemi žáky v první, čtvrté a páté třídě. Rozhovor byl proveden se zákonnými zástupci žáků. Následně byla sepsána kazuistika. Dále byl proveden rozhovor s třídním učitelem a asistentem pedagoga. V závěru práce dochází k diskusi rozhovorů. Po zjištění nedostatků je navrženo doporučení zkoumaných jedinců rodinám, které je v poslední části práce.
|
|
Pacienti s diabetes mellitus nedodržující léčebný režim z pohledu ošetřovatelské péče
ŠVANCÁROVÁ, Anna
Bakalářská práce na téma: "Pacienti s diabetes mellitus nedodržující léčebný režim z pohledu ošetřovatelské péče" měla stanovené dva cíle. První z nich měl za úkol odhalit příčiny, které vedou k nedodržování léčebného režimu ze strany pacientů s onemocněním diabetes mellitus a druhým cílem bylo popsat úlohu sestry u pacienta s diabetes mellitus nedodržujícího léčebný režim. V návaznosti na stanovené cíle byly formulovány celkem tři výzkumné otázky, které zněly následovně: Jaké intervence vykonává všeobecná sestra v péči o pacienta s diabetes mellitus nedodržujícího léčebný režim? Jaké příčiny vedou k nedodržování léčebného režimu ze strany pacientů s onemocněním diabetes mellitus? Jakým způsobem ovlivňuje komunikace ošetřujícího personálu úroveň spolupráce pacienta s diabetes mellitus na léčebném režimu? Teoretická část se zabývá charakteristikou jednotlivých typů onemocnění DM, dále komplikacemi spojenými s tímto onemocněním, jak akutními, tak chronickými. Dále jsou v práci rozepsané a popsané možnosti léčby tohoto onemocnění a v neposlední řadě se zabývá edukací pacientů s DM. V empirické části byla použita metodika kvalitativního výzkumu. Sběr dat byl uskutečněn za využití polostrukturovaného rozhovoru. Připraveny byly dvě varianty polostrukturovaných rozhovorů, první byl veden s pacienty s onemocněním DM nedodržující léčebný režim a druhý se sestrami pracujícími s těmito pacienty. Rozhovor s pacienty s onemocněním DM nedodržující léčebný režim obsahoval 15 otázek. Rozhovor se sestrami pracujícími s těmito pacienty obsahoval otázek 16. Oba polostrukturované rozhovory byly doplněny ve vhodných případech podotázkami. Rozhovory byly ve většině případů zaznamenány formou zvukového záznamu, a to pouze po předchozím informování dotazovaného a s jeho souhlasem. Dále byly zaznamenány písemnou formou na papír. Zvukové záznamy byly později taktéž přepsány do písemné formy a následně zpracovány metodou otevřeného kódování, technikou "tužka-papír". Informantky a informanti byli ujištěni o naprosté anonymitě. Výzkumný soubor byl tvořen pacienty s DM nedodržující léčebný režim a sestrami pracujícími s těmito pacienty. Výsledky výzkumného souboru A jsou prezentovány v podobě 4 kategorií a výsledky výzkumného souboru B jsou prezentovány v podobě 3 kategorií. Všechny kategorie jsou rozčleněny také do podkategorií, které jsou v práci přehledně schématicky znázorněny. Jednotlivé kategorie představují odpovědi na výzkumné otázky zmíněné v této bakalářské práci. Tato práce může sloužit jako vzdělávací materiál pro sestry, které pracují s pacienty s DM nedodržující léčebný režim. Dále mohou výsledky posloužit studentům zdravotnických oborů, kteří se chtějí dozvědět více o příčinách nedodržování léčebného režimu u pacientů s DM a o tom, jakou úlohu sestra zastává v péči o tyto pacienty.
|
|
Stanovení glykovaného hemoglobinu metodou HPLC
KUNÍKOVÁ, Martina
Tato bakalářská práce je věnována stanovení glykovaného hemoglobinu pomocí metody HPLC na dvou analyzátorech D-10 firmy Bio-Rad. V rámci práce byly změřeny a vyhodnoceny hodnoty vzorků interní kontroly kvality na dvou přístrojích v období listopad 2019 až březen 2020. Byla provedena pravidelná verifikace metody na dvou přístrojích. Dále byly změřeny vzorky SEKK v plánovaném cyklu EHK Kompenzace diabetu KD 1/20. Každý měsíc bylo prováděno pravidelné srovnání obou přístrojů na laboratorních vzorcích, celkem 50 vzorků. Výsledky této práce jsou součástí sledování kontroly kvality laboratorního stanovení a podkladem pro zlepšování kvality práce v laboratoři.
|
|
Stravovací návyky dětí mladšího školního věku s diabetem mellitus 1. typu
ŠUBOVÁ, Aneta
V bakalářské práci na téma Stravovací návyky dětí mladšího školního věku s diabetem mellitus 1. typu jsem se podrobněji zabývala touto problematikou. Zvolila jsem skupinu dětí mladšího školního věku, jelikož budou žít s tímto onemocněním velkou část svého života, zároveň se začínají osamostatňovat a je nutné se co nejvíce naučit. V teoretické části jsem popsala samotné onemocnění diabetes mellitus včetně rozdělení. Následně jsem se věnovala pouze diabetu 1. typu, protože tento typ se u dětí vyskytuje nejčastěji. Dále v teoretické části jsem popsala prevenci vzniku diabetu 1. typu, diagnostiku, komplikace a léčbu. Podrobněji jsem se zaměřila na výživu při diabetu 1. typu. Na konci teoretické části je charakterizován mladší školní věk, je zde zmíněno stravování dětí mladšího školního věku a školní stravování. K uskuteční bakalářské práce jsem stanovila tři cíle, které byly: zmapovat stravovací návyky dětí s diabetem mellitem 1. typu, porovnat stravovací návyky dětí s diabetem 1. typu a zdravých dětí, a zmapovat fyzickou aktivitu dětí s diabetem. Celkem se výzkumu zúčastnilo 10 dotazovaných, přičemž jedna polovina byla tvořena dětmi s diabetem 1. typu a druhá byla tvořena zdravými dětmi. Data byla získána pomocí polostrukturovaného rozhovoru, dotazníku a záznamu jídelníčku. Z výsledků vyplývá, že sledované děti s diabetem 1. typu mají pestřejší jídelníček, častěji zařazují některé druhy potravin (zelenina a ovoce) a také konzumace vlákniny je u těchto dětí vyšší než u sledovaných zdravých dětí. Ze záznamů jídelníčků, které mi respondenti poskytli, jsem po zanalyzování zjistila, že průměrný příjem energie a tuků je u dětí s diabetem nižší než u zdravých. Příjem tuků byl u dětí s diabetem v souladu s doporučením, avšak ani u jedné skupiny průměrný příjem energie neodpovídal doporučení.
|
|
Problematika výživy pacientů s onemocněním diabetes mellitus
HOLUBOVÁ, Tereza
Tématem bakalářské práce je problematika výživy pacientů s onemocněním diabetes mellitus. V teoretické části bylo popsáno onemocnění diabetes mellitus. Jedná se o celoživotní onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. V případě, že není diabetes léčen, dochází ke vzniku a rozvoji dalších zdravotních komplikací. Dále se zaměřuje na cíle léčby, které zahrnují výživu diabetika, dietu a fyzickou aktivitu. Konečný text se zabýval edukací diabetika, která se zaobírá předáním informací a praktických dovedností. Praktická část bakalářské práce byla zpracována z kvalitativního výzkumného šetření, které bylo zpracováno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly uskutečněny s dotazovanými, kteří trpí onemocněním diabetes mellitus. Cílem praktické části bylo zjistit, jaká je problematika v oblasti výživy u pacientů s diabetem mellitus. Z výsledků se ukázalo, že přestože většina diabetiků dbá na dodržování výživových doporučení poskytovaných sestrou a lékařem, existuje množství diabetiků, jenž doporučení nerespektují. Vyšlo najevo, že mezi hlavní důvody patří nevhodné stravování, při kterém bývají do jídelníčku zařazovány sladké a mastné výrobky a stejně tak nedostatečné plánování, které vede k nepravidelné konzumaci potravin a zbytečnému přejídání. Dalšími důvody vycházející z výzkumu je finanční náročnost zdravých a kvalitních surovin a neznalost o vyváženém obsahu všech složek v potravě. Z rozhovorů s dotazovanými bylo zjištěno, že nejčastějším způsobem, jak všeobecné sestry informují o správné výživě je pomocí edukačních brožur a letáčků. S takovýmto způsobem předání informací byli nespokojeni z důvodu nedostatečné individualizace a krátkého času, který jim byl věnován. Tato bakalářská práce by mohla svými výsledky přispět k usnadnění v orientaci výživových doporučení pacienta s onemocněním diabetes mellitus a zároveň upozornit na hlavní překážky při dodržování diabetické výživy.
|
|
Možnosti využití nordic walking pro pacienty trpící diabetes mellitus
VEITHOVÁ, Monika
Bakalářská práce se zabývá možností využití nordic walkingu (NW) pro pacienty s onemocněním diabetes mellitus, jejímž hlavním cílem je zmapovat možnosti a účinek tohoto sportu na zdravotní stav pacienta. Teoretická část bakalářské práce představuje základní charakteristiku a historii NW, potřebné vybavení, správnou techniku chůze s holemi a jeho příznivé účinky na zdraví těla a duše včetně ideální struktury tréninkové jednotky. Tato část také obsahuje kapitolu o diabetes mellitus, jeho typech a vlivu NW na zdraví pacientů s tímto onemocněním. Praktická část je vypracována formou kvalitativního výzkumu, který obsahuje kazuistiky se vstupním a výstupním kineziologickým rozborem. Výzkumu se zúčastnili celkem čtyři pacienti. V této části jsou popsány použité metody výzkumu jako anamnéza, aspekce, vyšetření stoje v modifikacích, antropometrické parametry, Kaschův step-test tělesné zdatnosti, goniometrie, InBody vyšetření a měření krevního tlaku. Výzkum probíhal v rámci desetitýdenního pohybového programu, ve kterém se pacienti naučili správné technice chůze a postupně zvyšovali svou tepovou frekvenci i fyzickou kondici. Výzkum prokázal pozitivní výsledky v oblasti tělesné hmotnosti, kdy po absolvování pohybového programu došlo k váhovému úbytku, dále se zlepšila tělesná kondice, vyrovnaly se určité asymetrie těla či mírně se zvětšil rozsah pohybu v kloubu a po aktivitě se snížila i hladina glykémie. Tato bakalářská práce může být využita jako preventivní i léčebné doporučení NW pro pacienty s onemocněním diabetes mellitus, ale i pro jiné civilizační nemoci nebo v léčbě poúrazových stavů pohybového aparátu, neboť během NW dochází k odlehčení nosných kloubů, posílení svalstva celého těla a prevenci dysbalančních poruch.
|
|
Úroveň výživových znalostí pacientů s diagnózou diabetes mellitus
DVOŘÁKOVÁ, Monika
Současný stav: Onemocnění diabetes mellitus je v současné době považováno jako světová epidemie civilizačního onemocnění. Největší počet nemocných v populaci tvoří seniorská populace. A právě seniorská populace bývá ve většině případů velmi málo až nedostatečně informována o dodržování dietního opatření a životního stylu u tohoto onemocnění. Díky nedostatku informací může často docházet ke komplikacím onemocnění, které mohou vést až k fatálním následkům jako je úmrtí pacienta. Onemocnění diabetes mellitus je v současné době považováno jako nejčastější civilizační onemocnění a je uváděno jako devátá nejčastější příčina smrti. Cílem práce bylo zmapování výživových znalostí pacientů v seniorském věku s onemocněním diabetes mellitus. Dále pak vytvořen edukační plán, se kterým bylo zjišťováno, jak může vytvořený edukační plán ovlivnit znalosti pacientů o diabetickém opatření. Metodika práce: Výzkumné šetření bylo realizováno formou kvantitativního i kvalitativního šetření. Technikou sběru dat pro kvantitativní metodu byl vytvořen dotazník. Jako kvalitativní metoda byla použita metoda nestandardizovaného rozhovoru s pacienty s diabetem mellitem s použitím námi vytvořeného edukačního plánu. Výzkumný vzorek byl tvořen pacienty s diagnostikovaným diabetem mellitem. Jednalo se o 200 respondentů. Výběr výzkumného vzorku pro kvalitativní výzkumné šetření byl vybrán záměrně a velikost výzkumného souboru byla určována teoretickým nasycením dat. Následně bylo vybráno pět pacientů, se kterými byl realizován nestandardizovaný rozhovor s použitím edukačního plánu. Výsledky: Z výzkumného šetření vyplývá, že pacienti s onemocněním diabetes mellitus mají vysokou znalost v oblasti výživových opatření, která se týkají především konzumace vhodných a nevhodných potravin či nápojů ve stravě diabetika. I přestože pacienti prokázali svoje znalosti ohledně stravovacích návyků, byly zde i oblasti, ve kterých mají pacienti nedostatek informací. Jedná se například o používání výměnných jednotek ve stravě či konzumace DIA výrobků. Oslovení respondenti chtěli v následném rozhovoru s edukačním plánem osvojit právě praktické používání výměnných jednotek ve stravě nebo používání náhradního sladidla. Závěry a doporučení pro praxi: Dle výsledků výzkumného šetření jsme prokázali, že úroveň výživových znalostí v seniorském věku je na vysoké úrovni. Dále jsme také prokázali, že znalosti o diabetické dietě jsou závislé na vzdělání oslovených respondentů. Na základě analýzy všech dal, byl vytvořen edukační plán pro možnou edukaci, či reedukaci pacienta s onemocněním diabetes mellitus.
|
|
Problematika diabetické diety v lázeňském zařízení
ŠTÍCHOVÁ, Kateřina
Tato bakalářská práce pojednává o problematice diabetické diety v lázeňském zařízení, konkrétně v Lázeňském domě Aurora Slatinných lázní Třeboň. V teoretické části jsem se soustředila na onemocnění diabetes mellitus obecně. Nalezneme zde popis metabolismu sacharidů, stručnou anatomii hlavních orgánů souvisejících s onemocněním, jeho epidemiologii, klasifikaci, diagnostiku a léčbu a také přidružené komplikace. Druhá část teorie definuje odborná doporučení k diabetické dietě jako takové. Třetí stručně popisuje historii a současnost českého lázeňství a možnosti stravování v lázeňských zařízeních včetně diet. Pro práci byly stanoveny celkem tři cíle. Prvním z nich je zmapovat možnosti diabetické diety v lázeňském zařízení, druhým analyzovat lázeňský jídelníček a zjistit, zda odpovídá zásadám diabetické diety a posledním je porovnat jídelníček vybraných pacientů s lázeňským a najít jejich rozdíly. Ve výzkumné části jsem hodnotila vhodnost lázeňského jídelníčku při onemocnění diabetes mellitus II. typu a pomocí metod kvalitativního výzkumu jsem poté tento jídelníček srovnávala s domácími jídelníčky osmi lázeňských pacientů s diagnózou diabetes mellitus II. typu. Jídelníčky byly vyhodnocovány v programu Nutriservis Proffesional. Všímala jsem si zejména celkové energie, sacharidů, tuků, bílkovin, mono a disacharidů. Z výsledků jasně vyplývá, že lázeňský jídelníček je i přes drobné nedostatky vhodně sestaven a odpovídá obecným zásadám diabetické diety. V porovnání se stravováním doma si většina pacientů v lázních polepšila - stravují se vhodněji a pravidelněji. Výsledky nám také potvrdily nezbytnost důsledné edukace diabetiků v oblasti výživy a současně nutnost aktivní spolupráce odborníků (dietologů, nutričních terapeutů) při jejich léčbě.
|
|
Diabetes mellitus a přidružená onemocnění
Kurková, Simone ; Kara, Tomáš (vedoucí práce) ; Hubáček, Jaroslav (oponent)
Diabetes mellitus patří mezi neinfekční onemocnění hromadného výskytu. Často se k samotnému diabetu přidružují také jiná onemocnění, jako jsou například onemocnění nervového či cévního systému. Tato práce pojednává o diabetu a těchto přidružených onemocněních, která se spolu s diabetem vyskytují nejčastěji. Hlavním cílem práce bylo popsat vývoj onemocnění přidružených k diabetu a také zmapování dietních návyků dotazovaných osob. Jelikož se jedná o případy, které jsou velmi specifické, praktická část byla zpracována ve formě kazuistik. V práci jsou zahrnuty 4 kazuistiky pacientů s onemocněním diabetes mellitus společně s přidruženým onemocněním, jako je například diabetická nefropatie. Každá kazuistika zahrnuje také nutriční doporučení pro zlepšení či udržení kvality života a kompenzace onemocnění. Tématika diabetu a přidružených onemocnění však není ještě zcela probádána a je proto potřeba dalších výzkumů, které by tuto problematiku hlouběji prozkoumaly. klíčová slova: diabetes mellitus, diabetes mellitus a přidružená onemocnění, komplikace diabetu
|