Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 142 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa koní po ukončení sportovní kariéry
Korbélyiová, Lenka
Hlavním tématem této bakalářské práce je výživa koní po ukončení sportovní karié-ry. Cílem je zejména shrnout poznatky o nutričních požadavcích a zásadách sestavování vhodných krmných dávek pro tyto koně. Teoretická část zahrnuje obecná témata, jejichž znalost je nutná pro pochopení zásad správného krmení koní. Jde o anatomii a fyziologii trávicího traktu koně, význam a potřebu jednotlivých živin a charakteristiku běžně vyu-žívaných krmiv. Praktická část je věnována specifickým problémům výživy starých koní, zdravotním problémům způsobeným nevhodnou výživou a také obsahuje srovnání krmení koní aktivně sportujících a koní po ukončení sportovní kariéry.
Výživa u aerobního cvičení
Kalová, Veronika
Moje bakalářská práce se zabývá dostupnými teoretickými poznatky v oblasti aerobního cvičení. Popisuje výhody a nevýhody tohoto typu cvičení a zaměřuje se na důleţitost výţivy s tím spojenou. Začátek práce popisuje svalovou činnost, včetně svalu, jeho stavby a sloţení, či tepovou frekvenci. Dále jsou zařazeny aerobní aktivity, které jsou veřejnosti nejvíce známé jako např. běh, cyklistika a plavání. Pro zvládnutí správného stravování při aerobním cvičení je důleţité znát i racionální stravu. Proto se v kaţdé kapitole vychází z obecných doporučení pro jednotlivé ţiviny aţ k limitům pro aerobní sporty.
Geneticky modifikované organismy ve výživě hospodářských zvířat
Cernei, Diana
Tato bakalářská práce pojednává o využití geneticky modifikovaných organismů v krmivářství. První část práce pojednává o tom, co jsou to geneticky modifikované organismy, od jejich vzniku po současnost a o jejich klonování. Dále jsou popsány senzorické vlastnosti z hlediska nutriční hodnoty.Obsahují více živin jako například vitamín C.Následně je zde popsána legislativa Evropské unie, která je v rozporu s legislativou USA, jelikož obě strany mají rozdílné názory z hlediska pěstování a využití GMO plodin na zpracování GMO krmiv. Evropská unie je v tomto rozporu proti pěstování, kvůli špatnému vlivu na životní prostředí. V České republice bylo zavedeno pěstování těchto plodin z ekonomických důvodů, kvůli eliminaci skladištních škůdců a pesticidů. V práci je popsán vliv krmení GMO krmiv na zvířata a také několik příkladů geneticky modifikovaných plodin a živočichů.
Zdroj živin a jeho efekt na metabolismus rostlin a jejich vývoj
Sadcovschi, Olga
Rostlinný metabolom odráží stav rostlin a je důležitým zdrojem informací pro molekulární biologii rostlin. Tato práce s názvem „Zdroj živin a jeho efekt na metabolismus rostlin a jejich vývoj“ pojednává o úloze abiotických faktorů v růstu a vývoji rostlin, včetně živin, světla, teploty a dostupnosti vody, a také popisuje moderní metody metabolomiky. Experimentální část využívá několik modelových experimentů a demonstruje použití analýzy LC-MS mastných kyselin a metabolomiky GC-MS při studiu odpovědi na abiotické nebo hormonální stimuly, dostupnost živin a teplotní stresovou reakci. Kromě toho byl při analýze topolových listů aplikován nový hormonomický přístup.
Doplňky stravy pro sportovce
Šín, Kamil
Problematika obecné výživy je neustále diskutovaným tématem. S vývojem a vytváře-ním nových potravin se provádí výzkumy o jejich účincích na lidský organismus a doporučení pro vhodné nutriční plány. Od počátku doplňků stravy se obyvatelstvo obává o bezpečnost při jejich užívání. Doplňky stravy jsou v dnešní společnosti důležitou položkou trhu. S rozmachem správného stravování a dietetiky se vyvíjely i suplementy doplňující běžnou stravu. Doplňky stravy jsou především užívány aktivními sportovci, jelikož strava je důležitým aspektem sportovního výkonu. Nicméně však panuje mnoho nejasností ohledně jejich účinků a zdravotní nezávadnosti. Avšak výroba doplňků stravy je technologicky a legislativně velmi pečlivě kontrolována. Suplementy jsou vyvíjeny pro sport obecně, i pro jednotlivá odvětví podle druhu aktivity. Jejich potenciál v podpoře zdraví, přispění k vyléčení nemocí a podpoře regenerace je důvodem vhodnosti doplňky aplikovat i na běžné obyvatelstvo.
Analýza systému hospodárenia so zameraním na rastlinnú výrobu v podmienkach rodinnej farmy
Šimor, Ján
Diplomová práce je zaměřená celkově na 3 hlavní oblasti, kterými jsou SWOT analýza podniku, výpočet živinové bilance organické hmoty a celková bilance živin, a ekonomické vyhodnocení pěstitelských technologií jednotlivých plodin. Pěstovanými plodinami jsou řepka ozimá, pšenice ozimá, pšenice tvrdá, ječmen jarní, kukuřice na zrno, sója luštinatá a cukrová řepa. Živinová bilance organické hmoty vycházela z hodnot posklizňových zbytků naměřených při odběrech realizovaných v rámci pokusu z bakalářské práce. Tato bilance je součástí celkové živinové bilance pěstovaných plodin. Při porovnání vypočtených skutečných normativů živin s množstvími živin dodaných minerálními hnojivy bylo zjištěno, že podnik přehnojuje dusíkem hlavně u ozimé řepky a naopak nedostatečně hnojí fosforem na většině své výměry. Ve vyhodnocení pěstitelských technologií byl vypočten nejvyšší příspěvek na úhradu u pšenice tvrdé pěstované v roce 2016/17 a to 555,15 €.ha-1. Nejnižší hodnota příspěvku na úhradu byla vypočtená pro řepku ozimou pěstovanou v roce 2016/17 a to - 226,27 €.ha-1. V celkovém hodnocení pěstitelských technologií nebyl podnik ani v jednom ze sledovaných let ve strate. Nejvyšší zisk byl vypočten pro pěstitelský rok 2015/16 a to 129 082,40 €.
Výživa a pitný režim při pohybové aktivitě
Keresztesová, Nela
Tato bakalářská práce se zabývá výživou a pitným režimem při pohybové aktivitě. Hlavním cílem této práce je kompletní shrnutí všech složek potravy při sportování a redukční dietě. Práce dále shrnuje poznatky o potravinách a nápojích vhodných pro výživu a popisuje rizika a následky nevhodných potravin a nápojů, které negativně působí na lidské zdraví a zapříčiňují vznik různých onemocnění. V závěrečné části je vedle doporučeného denního příjmu potravin uveden návrh jídelníčku pro ženu s cílenou redukcí hmotnosti o 5 kg během 10 týdnů.
Využití pícnin ve výživě kura domácího
Anderle, Vojtěch
Cílem práce bylo definovat nutriční kvalitu vybraných druhů pícnin, zjistit množství přijaté píce a její vliv na parametry užitkovosti a kvalitu jatečně upraveného těla vykrmovaných kuřat. U nosného typu kura bylo cílem vyhodnotit vliv zkrmování vybraných druhů pícnin a odlišných způsobů jejich konzervace na parametry užitkovosti a kvalitu vajec u finálního hybrida nosného typu. K zajištění těchto cílů bylo provedeno šest pokusů. V prvním pokuse byla stanovena metabolizovatelná energie a stravitelnost dusíkatých látek a aminokyselin u masného typu kura. V druhém a třetím pokuse byla kuřatům předkládána posekaná píce s cílem zjistit ovlivnění parametrů výkrmu. Ve čtvrtém pokusu byla vykrmovaná kuřata umístěna přímo na venkovní pastvinu. Pátý a šestý pokus byl u nosného typu kura, kdy bylo sledováno ovlivnění parametrů užitkovosti a kvality vajec zkrmováním různých druhů pícnin s použitím odlišných způsobů jejich konzervace.
Vliv různých způsobů ozelenění vinice na příjem živin
Bílek, Jan
Tato diplomová práce byla vypracována na Zahradnické fakutlě Mendelovy univerzity v Brně, na Ústavu vinohradnictví a vinařství v Lednici. V práci jsem se zabýval vlivem různých rostlinných směsí v meziřadí na příjem živin révy. V literární části je uveden význam tohoto ozelenění, dále se práce zabývá výsevem a ošetřením těchto rostlin. Následuje popis jednotlivých čeledí a rostlin, kde je uvedeno do jakých, vinic jsou konkrétní směsi využitelné. V experimentální části jsou uvedeny tři různé směsi rostlin a jejich vliv na příjem makroprvků a mikroprvků. Dále jsou zde uvedeny parametry hroznů vybraných z každé směsi
Vliv invazních a nativních rostlin na abiotické a biotické vlastnosti půdy
Hanzelková, Věra ; Aldorfová, Anna (vedoucí práce) ; Sudová, Radka (oponent)
Invazní rostliny jsou důležitým tématem studia v současné ekologii, neboť dokáží ovlivnit celé ekosystémy. Rostliny interagují s půdou, včetně půdní bioty, ostatními rostlinami ve společenstvu a dalšími organismy jako např. herbivory. Invazní rostliny se často liší od neinvazních rostlin využíváním živin, čímž mohou ovlivňovat i pH půdy. Mohou se lišit i v intenzitě interakcí s mykorhizními houbami, které napomáhají příjmu živin rostlinami. V této práci je porovnáván vliv invazních a nativních rostlin na vlastnosti půdy. Porovnávány jsou kongenerické páry rostlin, kde jeden druh je nativní a druhý invazní. Zároveň jsou nativní druhy vybrány tak, aby byly dominantní a mohly tak být lépe porovnávány s invazními rostlinami, jež mohou dominovat v novém prostředí. Pro hodnocení vlastností půdy jsou vybrány hodnota pH a obsah základních živin jako abiotické vlastnosti půdy a množství propagulí arbuskulárně mykorhizních hub v půdě a rychlost jejich šíření jako biotické vlastnosti půdy. V této práci se invazní rostliny se od nativních odlišují pouze v obsahu výměnného fosforu a draslíku. U těchto dvou živin a taktéž u jednoho z ukazatelů šíření mykorhizních hub v půdě se objevil i rozdíl mezi druhy uvnitř rodu. U většiny půdních vlastností ovšem hraje důležitou roli rod rostlin, nikoliv invazní status....

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 142 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.