Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti ovlivnění kvality hovězího masa
Holá, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá možnostmi ovlivnění kvality hovězího masa. Maso je nedílnou součástí pestré a vyvážené výživy člověka, jenž je jedním z hlavních předpokladů zdravého tělesného vývoje každého jedince. V práci jsou popsány intravitální vlivy působící na kvalitu masa, které jsou rozepsány od plemenné příslušnosti po porážku zvířete. Dále práce pojednává i o postmortálních faktorech jako je opracování masa, které je nesmírně důležité ve vztahu k výsledné jakosti. V další části jsou popsány postmortální změny v mase, včetně výčtu základních a zvláštních forem kažení masa spolu s jakostními odchylkami.
Faktory ovlivňující jakost hovězího masa
Kavanová, Monika
Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku faktorů, které ovlivňují jakost hovězího masa. V úvodu literární části jsou definovány pojmy jakost masa a hovězí maso, dále jsou uvedeny jeho základní charakteristiky, vývoj spotřeby v České republice a faktory, které ji ovlivňují. Ve střední části jsou popsány intravitální vlivy. V první řadě jsou zařazeny vlivy genetické, jako je plemeno a pohlaví, následují okolnosti chovu a předporážkových manipulací. Toto část je ukončena popisem vlivu porážky. Navazují postmortální vlivy, které zahrnují jatečné opracování a chladírenské uchování. Následně jsou popsány postmortální změny v mase, doplněné o možnosti a následky jejich abnormálního průběhu. Na konci jsou zařazeny kapitoly bourání a mrazírenské skladování masa.
Zhodnocení cenového vývoje hovězího masa ve vybraných státech EU
PANGRÁCOVÁ, Kristýna
Hlavním cílem této práce je vyhodnotit závislost ceny hovězího masa na důchodech obyvatelstva. U šesti vybraných států EU bude zkoumáno dvanáct po sobě jdoucích období od roku 2001 do roku 2012. Pro výpočet bude užita analýza trendů, koeficient elasticity a index korelace. Na základě těchto výsledků došlo k potvrzení, že je ve čtyřech vybraných státech závislost ceny hovězího masa na důchodech obyvatelstva. Těmito státy jsou Česká republika, Slovensko, Německo a Rakousko. U Polska a Maďarska byla závislost vyvrácena.
Vliv vybraných faktorů na kvalitativní ukazatele hovězího masa a zpracování výsledků ve formě webové aplikace
HOLBOJ, Martin
Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Práce je zaměřena na zjištění vlivu oblasti na obsah vybraných mastných kyselin v mase skotu plemene české strakaté chovaných ve vytypovaných oblastech s nadmořskou výškou nad 500 metrů nad mořem. Vzorky byly pro danou analýzu odebrány bezprostředně po porážce z hovězího roštěnce (muscullus longissimus lumborum et thoracis). Významné rozdíly v obsahu mastných kyselin mezi jednotlivým pohlavím ani mezi farmami nebyly zaznamenány. Modifikaci krmných dávek můžeme považovat za významnější nástroj ovlivňující příjem nutričně významných mastných kyselin.
Ztráty při zrání a skladování hovězího masa
KOSTOHRYZOVÁ, Lenka
Diplomová práce je zaměřena na sestavení náhledu na problematiku v oblasti zrání hovězího masa, potřebné délce skladování, podmínky a hmotnostní ztráty, které během tohoto skladovacího období nastanou. V teoretické části jsou podrobněji zpracovány údaje o chemickém složení, intravitálních vlivech na jakost, postmortální vlivy a skladování hovězího masa, jak je popisuje literatura. Praktická část se zabývá hmotnostními ztrátami na jatečných půlkách během procesu zrání, podmínkami a potřebné délce při zrání masa. Jatečná zvířata byla masného charakteru, zejména plemena Charolay, Aberdeen Angus, Limousine a Galloway
Vliv obalů na mikrobiální stav výsekového masa
KOURKOVÁ, Dita
Diplomová práce se zabývá vlivem obalů na mikrobiální stav výsekového hovězího masa. Hovězí maso - Muscullus semimembranosus - bylo sledováno v nezabaleném stavu a dále v obalech z průtažné mikrotenové fólie, ve vícevrstvé polyamid - polyetylenové (PA/PE) fólii za použití ochranné atmosféry a při použití 80% vakua do sáčku z vícevrstvé PA/PE fólie. Hovězí maso bylo skladováno při chladírenské teplotě +5 °C. Celkový počet mikroorganismů (CPM) byl sledován po dobu 27 dní. Z porovnávaných vzorků vyplývá, že rychlost množení se mikroorganizmů je závislá na způsobu balení. Nejlepší výsledky vykazuje podle sledovaných průměrů maso balené do modifikované atmosféry a vakuového balení, které v porovnání nevykazovaly žádné podstatné rozdíly. U sledovaných typu balení nebyly zaznamenány žádné statisticky významné rozdíly. Balení v mikrotenové fólii snížilo mikrobiální kontaminaci masa oproti masu nebalenému, ale s vakuovým balením a modifikovanou atmosférou se nemohlo rovnat.
Zdravotně významné mastné kyseliny a jejich výskyt v mase skotu
LEVOROVÁ, Silvie
Maso je nedílnou součástí pestré a vy­vážené výživy člověka a je jedním z hlavních předpokladů zdravého tě­lesného vývoje každého jedince. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Bakalářská práce je zaměřena na výskyt a význam mastných kyselin v mase skotu, a je rozdělena do tří hlavních kapitol ? charakteristika a rozdělení mastných kyselin, význam a nutriční složení masa a zastoupení mastných kyselin v hovězím mase. Dále jsou v práci popsány faktory, jak vnější, tak vnitřní, které ovlivňují množství mastných kyselin v mase skotu. Cílem této práce je zhodnotit obsah mastných kyselin v hovězím mase a jejich význam pro stav konzumentů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.