Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 52 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita trvanlivého pečiva ovlivněná vlákninou
Svobodová, Radka
Cílem diplomové práce „Kvalita trvanlivého pečiva ovlivněná vlákninou“ bylo navrhnout receptury s přídavkem bambusové a konopné vlákniny a mouky z hroznových jadérek v množství 3 %, 6 % a 9 % a následně posoudit vliv přidané vlákniny na kvalitu sušenek. Celkem bylo upečeno 20 vzorků, u poloviny byla základní surovinou pšeničná mouka a pro zbytek vzorků byla použita špaldová mouka. Pekařským pokusem bylo zjištěno, že nejlepší vliv na objem výrobku a hmotnost po upečení měla bambusová vláknina. Menší ztráty pečením měly sušenky s pšeničnou moukou. Senzoricky celkově nejlepší byl vzorek s 3 % mouky z hroznových jader se základem ze špaldové mouky a spotřebiteli byl nejlépe klasifikován vzorek s 6 % konopné vlákniny ze špaldové mouky. Nejkřehčí byl vzorek ze špaldové mouky s 3 % konopné vlákniny a nejsvětlejší barvu měly vzorky pšeničné s bambusovou vlákninou. Nejvyšší nutriční hodnotu měly kontrolní vzorky a nejnižší energii obsahovaly sušenky s přídavkem bambusové vlákniny u obou receptur.
Uplatnění kapalných hnojiv s dusíkem a sírou ve výživě silážní kukuřice
Robotková, Kristýna
Cílem předložené závěrečné práce, zaměřené na studium zákonitosti výživy dusíkem silážní kukuřice, je zjištění vlivu hnojení kapalnými hnojivy DAM a SAM v kombinaci s inhibitory přeměny dusíku ve vybraných termínech na její výnos a kvalitu. Pokus byl realizován formou polního maloparcelkového pokusu v lokalitě Budišov. Dusík byl aplikován v hnojivech SAM a DAM, v dávce 120 kg N.ha-1, v jednotné dávce (základní hnojení) a děleně na úrovni 60 kg N.ha-1 na základní hnojení a 60 kg N.ha-1 ve fázi 8. listu. K uvedeným kombinacím byly vytvořeny jejich ekvivalenty s přídavkem inhibitorů nitrifikace a ureázy. Signifikantní vliv druhu hnojiva a termínu jeho aplikace na výnos silážní kukuřičné nebyl zjištěn. Nejvyšší výnos byl dosažen po dělené aplikaci hnojiva DAM, který byl o 8,6 % vyšší v porovnání s jeho aplikací v termínu základního hnojením. Využití inhibitorů zvýšilo výnos oproti jejich neošetřeným ekvivalentům v rozmezí 2,57 - 4,79 t.ha-1. Aplikace dusíkatých hnojiv signifikantně ovlivnily obsah N - látek v celých rostlinách a palicích, jeho nejvyšší obsah byl zaznamenán na variantě hnojené DAMem v termínu základního hnojení. Sušina a vláknina celkové sklizené hmoty kukuřice nebyly testovanými druhy hnojiv a termínem jejich aplikace průkazně ovlivněny. Účinek testovaných inhibitorů se na žádném z kvalitativních parametrů v trendu neprojevil.
Použití vlákniny v masné výrobě
Klívarová, Tereza
Téma mé bakalářské práce je zaměřeno na použití vlákniny v masných výrobcích, a to zejména z technologického a zdravotního hlediska. V první části je zpracována teorie masných výrobků, jejich zařazení do skupin dle legislativy a kontrolní orgány, které se zabývají zdravotní nezávadností těchto, a i jiných produktů. Dále se práce zabývá přídatnými látkami, které se do potravin přidávají během jejich výroby, především se zaměřením na vlákninu. V práci jsou popsána technologická využití vlákniny, její vliv na zdraví a určité druhy vláknin, které mohou být použity výroby. V poslední části literárního přehledu je uvedena technologie výroby a následné senzorické hodnocení. V praktické části se poté práce zaměřuje na vyhodnocení Myslivecké klobásy s vlákninou a bez vlákniny, která se vyráběla na Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně, při jejíž výrobě jsem byla přítomna. Následně se provedlo senzorické vyhodnocení vzorku s vlákninou a bez vlákniny.
Kvalita jemného pečiva ovlivněná vlákninou
Stávková, Kristýna
Hlavním cílem diplomové práce „Kvalita jemného pečiva ovlivněná vlákninou“ bylo navrhnout recepturu s přídavkem bambusové vlákniny, pšeničné vlákniny a jablečné vlákniny v množství 2 %, 4 % a 6 %. Dále bylo cílem posoudit vliv přídavku vlákniny na kvalitu jemného pečiva. V praktické části byl proveden pekařský pokus, senzorická analýza, univerzální tahová/tlaková zkouška, vypočtena nutriční hodnota a stanovena barva střídy a povrchu pomocí spektrofotometrického měření. Výsledky byly zpracovány v programu Statistica 12 a MS Excel. Bylo upečeno deset vzorků. Největší hmotnost po upečení měl vzorek č. 4, s přídavkem 6 % bambusové vlákniny BAF 200. Nejnižší hodnoty objemové hmotnosti byly zaznamenány u vzorků s přídavkem 3 % bambusové vlákniny Celkově nejpřijatelnější byl vzorek s přídavkem 4 % bambusové vlákniny BAF 200. Nejvyšší pevnost byla naměřena u vzorku 5, do kterého byly přidány 2 % bambusové vlákniny BAF 400. Nejnižší energetickou hodnotu měl vzorek 4, tedy s přídavkem 6 % bambusové vlákniny BAF 200.
Vliv zralosti kukuřice na obsah živin
Hladíková, Jaroslava
Bakalářská práce se zabývá tématem vlivu zralosti kukuřice na obsah živin. Je zde popsána charakteristika kukuřice, trávicí soustava přežvýkavých zvířat a trávení určitých živin. Obsahy energie, dusíkatých látek, vlákniny a škrobu jsou ve světě hodnoceny podle mnoha systémů a jejich vzájemné propojení je mnohdy velmi složité. Součástí práce je hodnocení vzorků kukuřice v průběhu zralosti. Obsah NDF dosahuje nejvyšších hodnot v rozpětí sušiny 22 – 27 %, ve fázi voskově mléčné zralosti a nejnižších hodnot dosahuje v rozpětí sušiny 40 – 44 %, ve fázi sklovité zralosti. Jeho obsah tedy s narůstající sušinou pozvolna klesá. Obsah škrobu dosahuje nejvyšších hodnot v rozpětí sušiny 40 – 44 %, ve fázi sklovité zralosti. Nejnižších hodnot dosahuje v rozpětí sušiny 22 – 27 %, ve fázi voskově mléčné zralosti. Jeho obsah s narůstající sušinou roste. Stravitelnost NDF by měla s přibývající sušinou klesat, což se v našem případě nepotvrdilo.
Hodnocení a výroba různých druhů vloček
Havránková, Veronika
Bakalářská práce na téma "Hodnocení a výroba různých druhů vloček" je rozdělena do několika částí. V první části jsou popsány podmínky pěstování, chemické a anatomické složení vhodných druhů obilovin pro vločkování. Další část je věnována nutričním hodnotám, obsahu škrobu a vlákniny. Poslední praktická část popisuje výrobu vloček na domácím přístroji Duett 200 a sestavení senzorického dotazníku pro hodnocení vloček. Nejlépe hodnoceny byly vločky ovesné, nejhorší vločky pohankové.
Kvalita těstovin ovlivněná přídavkem vlákniny
Durďák, Václav
Cílem diplomové práce Kvalita těstovin ovlivněná přídavkem vlákniny bylo navrhnout vhodnou recepturu s přídavkem ovesné vlákniny (HF 401-30), pšeničné vlákniny (WF 1000) a bambusové vlákniny (BF 200) v množství 1 %, 3 % a 5 % a poté zhodnotit vliv přidané vlákniny na kvalitu vyrobených těstovin. Celkem bylo v laboratoři Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity vyrobeno 20 vzorků těstovin ve tvaru mušlí s přídavkem vlákniny a rostlinného barviva. U vzorků byla stanovena tvrdost, barva a byly provedeny zkoušky vařením. Součástí hodnocení byla i senzorická analýza, která zahrnovala senzorické hodnocení syrových a uvařených těstovin. Výsledky byly zpracovány v programu Statistica 12 a MS Excel. Bylo prokázáno, že přídavek vlákniny do receptury neměl žádný negativní vliv na výsledné senzorické a texturní vlastnosti výrobku. Senzoricky nejpřijatelnější byly bezvaječné těstoviny s přídavkem 5 % bambusové vlákniny. Vláknina zlepšila především barvu, chuť a snížila lepivost těstovin.
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Vláknina v prevenci chorob: Příjem u dospívajících a dospělých
HORBANIUCOVÁ, Tereza
Téma bakalářské práce je Vláknina v prevenci chorob: příjem u dospívajících a dospělých. V teoretické části jsou základní informace o vláknině, o zdrojích vlákniny, o rozdělení vlákniny na rozpustnou a nerozpustnou a v rámci každé skupiny jsou uvedeni a popsáni její zástupci. Druhá polovina teoretické části je zaměřena především na působení vlákniny v prevenci některých chorob, a nakonec je uveden doporučený příjem vlákniny pro dospělé děti a její možné nežádoucí účinky při nadbytečném příjmu. Cílem praktické části bylo zjistit informovanost dospívajících a dospělých o fyziologických účincích vlákniny na lidský organismus a zmapování výživových zvyklostí respondentů se zaměřením na příjem vlákniny. Pro naplnění těchto dvou cílů byl využit dotazník. Třetím cílem bylo porovnat denní přísun vlákniny u dospívajících a dospělých s doporučeními pro příslušnou věkovou skupinu. K naplnění třetího cíle sloužily jídelníčky, které respondenti zapisovali po dobu čtyř dní. Získané jídelníčky byly propočítány v programu "Nutriservis Professional". Výzkumný soubor tvořilo 10 respondentů, kteří byli rozděleni dle věku na dvě skupiny. První skupinu tvořili dospívající ve věku 14-16 let a druhou skupinu tvořili dospělí ve věkovém rozmezí 20-25 let. Podle výsledků výzkumu většina respondentů v otázkách zjišťujících informovanost o vláknině a jejích účincích na lidský organismus zvolila převážně správné odpovědi. Z části výzkumu zjišťující příjem vlákniny vyplývá, že je u respondentů nedostačující a u některých průměrný příjem nepokryje ani 50 % z doporučení pro přísun vlákniny pro danou věkovou skupinu.
Změny střevní mikroflóry po podání antibiotik u batolat v souvislosti s výživou
MRLÍKOVÁ, Tereza
Práce se zaměřuje na změny střevní mikroflóry po podání antibiotik u batolat v souvislosti s výživou. Prvním cílem je informovat širokou veřejnost o důležitosti zdravé střevní mikroflóry. Druhým cílem je zjistit, do jaké míry ovlivňují antibiotika střevní mikroflóru. Třetím cílem je zhodnotit jídelníček vybraných batolat, kterým byla podána antibiotika a vypracovat doporučení týkající se změn v jídelníčku pro podporu růstu střevních bakterií. V teoretické části bakalářské práce se zabývám hlavními poznatky o střevní mikrobiotě, zdůrazňuji její vlastnosti, funkce a přínosy pro lidský organismus. Dále také informuji o vlivech prostředí na střevní bakterie, o důležitosti vlákniny jakožto významném zdroji energie pro bakterie a o současném trendu časté indikace antibiotik a jejím dopadu. Dle stanovených cílů v praktické části hodnotím vzorky odebrané ze stolice batolat a porovnávám, do jaké míry se liší jednotlivé nálezy před indikací terapie antibiotiky a během ní. Zároveň jsem od matek batolat získala jídelníčky, které hodnotím jednak z hlediska stravy vhodné pro batolecí věk, jednak z hlediska změn, které by se měly v jídelníčku během léčby antibiotik objevit. Zaměřuji se také na to, jestli byla do stravy batolete zařazena alespoň nějaká probiotická potravina.Bakalářská práce může sloužit široké veřejnosti jako informační podklad ohledně léčby antibiotiky. Z laboratorních vyšetření je možné vyčíst, že podíl aerobních bakterií ve střevní mikroflóře se změnil u 15 batolat. Probiotické potraviny byly alespoň 1x za den zařazovány pouze u 10 batolat. Dostatečné množství vlákniny dle mého odhadu splňovalo 13 jídelníčků. Celkem se výzkumu zúčastnilo 20 batolat.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 52 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.