Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 162 záznamů.  začátekpředchozí143 - 152další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Zkrmování pšenice Citrus u brojlerů
Karásek, Filip
Diplomová práce se zabývá zjištěním vhodnosti zařazení nově vyšlechtěné odrůdy pšenice Citrus, u které se uvádí vyšší obsah luteinu v zrnu do krmné dávky pro vykrmované brojlery a následně jejího vlivu na spotřebu krmiva, hmotnost a přírůstky kuřat, konverzi krmiva, jatečnou výtěžnost a antioxidační aktivitu brojlerů. V krmných dietách u pokusných kohoutků hybridní kombinace Ross 308 byla zařazena nová odrůda pšenice Citrus v podílu 30 % a 60 % v krmné směsi, která byla porovnávána s kontrolní pšenicí, jejíž podíl v krmných dietách byla také 30 % a 60 %. Vliv pšenice Citrus u vykrmovaných brojlerů nebyl průkazný, na parametry užitkovosti avšak průkaznost vlivu pšenice Citrus (P < 0,05) byla zjištěna na antioxidační aktivitu při použití metody volných radikálů (FR) vykrmovaných brojlerů.
Účinnost specifických aditiv ve výživě sportovních koní
Hanzlíková, Michaela
Tato diplomová práce se zabývá využitím specifických aditiv ve výživě sportovních koní. Téma je zaměřeno na bylinu mátu peprnou a její antioxidační aktivitu u koní. Je zde prováděn experiment na 6 koní různého plemene, pohlaví a věku na antioxidační aktivitu SOD superoxidismutázy a GPx glutathionperoxidázy. Během sledování byl koním 4x odebrán vzorek krve, aby se zjistila aktivita již zmíněných antioxidačních enzymů v období bez zkrmování aditiva a aktivita při použití aditiva v krmné dávce. Výsledky v pokusném sledování na aktivitu SOD, tak i ve sledování aktivity GPx enzymů, se projevily s velkými individuálními rozdíly mezi jednotlivými zvířaty, což bývá pro koně typické. V našem pokusu, při průměru všech koní bez aditiva a s aditivem, nebyla u aktivity SOD dokázána statistická průkaznost. Naopak tomu bylo u aktivity GPx, zde byly výsledky statisticky průkazné (P<0,05).
Stanovení antioxidačního statusu u potkanů při zkrmování pšenice Citrus
Bendová, Kateřina
Diplomová práce se zabývá vlivem pšenice Citrus na organismus. V pokusu se 32 potkany samčího pohlaví kmene Wistar byl sledován vliv zkrmování žluté odrůdy pšenice Citrus na antioxidační aktivitu měřenou v krvi a jaterní tkáni. Pokusná skupina (N=16) byla krmena sušenými granulemi ze 100% šrotu pšenice Citrus, kontrolní skupina (N=16) ze šrotů dvou běžných pšenic smíchaných v takovém poměru, aby byl dosažen ve výsledné směsi stejný obsah NL jako u pšenice Citrus. Během pokusu byly sledovány ve třídenních intervalech přírůstky a denně spotřeba krmiva. Antioxidační aktivita byla měřena metodou DPPH, FR, FRAP a ABTS. Mezi skupinami však nebyly zjištěny ve většině případů průkazné rozdíly, pouze u metody ABTS měřené v krvi byl zaznamenán průkazný rozdíl (P<0,05), kdy hodnota u skupiny "Citrus" byla 405,508 +- 7,637 ug/ml a u skupiny "Kontrola" 479,989 +- 22,540 ug/ml, což je o 18 % více. Hodnoty však byly vyšší u kontroly, než u skupiny krmené pšenicí Citrus s vyšším podílem antioxidantů. Pouze u metody ABTS měřené v jaterní tkáni byla neprůkazně vyšší hodnota 409,439 +- 13,626 (ug/ml) u skupiny "Citrus", oproti 389,493 +- 9,271 (ug/ml) u "Kontroly" a u metody DPPH měřené jako % inhibice radikálů 20,711 +- 0,867; 20,037+- 1,109. Rozdíly však nebyly průkazné (P>0.05).
Vliv enzymové hydrolysy na rozpustnost a antioxidační vlastnosti izolátů bramborových proteinů získaných tepelnou koagulací
MIKOVÁ, Klára
Bakalářská práce se zabývá vlivem enzymové hydrolýzy na změnu rozpustnosti bílkovinných izolátů a změnu jejich antioxidační aktivity. V práci byla použita průmyslová hlízová voda z odrůd Sibu a Ornella. Izoláty získané pomocí tepelné koagulace jsou obecně špatně rozpustné, a proto je jejich využití limitováno (jen krmné účely). Práce popisuje, pozitivní vliv enzymové hydrolýzy na rozpustnost a antioxidační aktivitu proteinu. Například antioxidační aktivita štěpů dosahovala 99 mg L - askorbové kyseliny na gram štěpů. Nejvyšší podíl rozpustného izolátu bylo zjištěno u štěpení enzymem alkalasa.
Metody zjišťování látek antioxidačního charakteru
TURKOVÁ, Kateřina
Antioxidantům a volným radikálům se v současnosti věnuje velká pozornost v klinické a výživové literatuře. Různé reaktivní formy kyslíku jsou vytvářeny při zcela normálních metabolických pochodech naší látkové výměny nebo pocházejí z vnějších zdrojů, jako je vystavení různým vlivům našeho životního prostředí. Lipidy, proteiny, uhlohydráty a DNA jsou schopné reagovat s reaktivními formami kyslíku a mohou být zapojeny v etiologii nejrůznějších onemocnění. Antioxidační systém chrání organismus před účinky volných radikálů jejich vychytáváním, a tím zabraňuje strukturálnímu poškození buněk. Měření jednotlivých složek antioxidačního systému poskytuje důležité informace o ochraně proti účinkům volných radikálů. Během minulého desetiletí bylo vyvinuto mnoho analytických metod k detekci antioxidační aktivity přírodních sloučenin a jejich směsí in vitro. Některé procedury zahrnují metody založené na generaci různých forem radikálů a jejich následné eliminaci po ošetření směsi potenciální sloučeninou s antioxidačním charakterem. Metody používané pro stanovení celkové antioxidační aktivity jsou: Trolox equivalent antioxidant capacity-TEAC, diphenylpicrylhydrazil - DPPH, oxygen radical absorbance capacity-ORAC a metody zkoumající schopnost zábránit lipidové peroxidaci. Další skupinu tvoří metody posuzující redoxní vlastnosti látek (ferric reducing antioxidant potential assay-FRAP, cyklická voltametrie, HPLC).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 162 záznamů.   začátekpředchozí143 - 152další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.