Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 91 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Formování a vývoj cen pšenice potravinářské na příkladu České republiky
Dvořáková, Denisa
Diplomová práce obsahuje vyhodnocení situace a vývoje dvou komoditních vertikál s finálními produkty: pšeničná mouka hladká a pšeničné pečivo bílé. V práci jsou identifikovány faktory formování cenových hladin na komoditních vertikálách a je provedena cenová transmise. Pomocí výpočtu průměrných koeficientů pružnosti (EPT) byl na komoditních vertikálách analyzován cenový přenos. Uvedená analýza potvrdila fungování poptávkově orientovaného modelu, ve kterém navazující články řetězce řídí jim předcházející. Dále bylo zjištěno, že na obou stupních komoditních vertikál dochází k výrazně vyššímu přenosu ceny v případě cenového růstu než poklesu. Koeficienty determinace u komoditních vertikál potvrdily mírné časové zpoždění na prvním i druhém stupni těchto vertikál.
Komoditní vertikála pšenice
Rybáriková, Barbora
Hlavním cílem bakalářské práce je vyhodnotit vývoj komoditní vertikály pšenice, charakterizovat rozhodující trhy v rámci komoditní vertikály a popsat jejich aktuální vývoj. V první části jsou popsané základní pojmy, které úzce souvisí s tématem bakalářské práce. Práce se zde zaměřuje na ekonomické teorie o fungování trhu, agrobyznysu a popisuje vybrané komodity s průběhem celé komoditní vertikály. Ve druhé, praktické části, jsou analyzovány a graficky zpracovány faktory, které ovlivňují trh dané komodity. Závěrem práce je vyhodnocení všech získaných dat a poznatků. Byl zde vyhodnocen vývoj pěstebních ploch, produkce, výnosy, spotřeba a výroba, vývoj cen, ale i zahraniční trh. Byl vyhodnocen vývoj jednotlivých článků komoditní vertikály a výsledky potvrdily rostoucí tržní sílu.
Ekonomické souvislosti výroby mléka konkrétního podniku
Maršálková, Lucie
Cílem diplomové práce "Ekonomické souvislosti výroby mléka konkrétního podniku" je ekonomická analýza chovu dojeného skotu ve vybraném zemědělském podniku. Práce se zabývá analýzou agrárního sektoru, rozborem komoditní vertikály mléka a vývojem cen v rámci komoditní vertikály. Dále se zabývá chovem dojeného skotu v České republice a popisuje ukazatele, které mají vliv na chov dojeného skotu. Ekonomická analýza chovu dojeného skotu ve vybrané společnosti byla vytvořena pro roky 2012-2016. Analýza se zabývá rozborem vyrobeného množství mléka, jeho kvalitou a výkupními cenami. Dále je brán do úvahy obrat stáda a jsou rozebrány veškeré náklady a výnosy chovu. I přes to, že se ve společnosti za sledované období zvyšovala průměrná dojivost krav a mléko dosahovalo výborných hodnot tuků a bílkovin, chov dojeného skotu byl ztrátový, a to i po započítání dotací.
Aspekty formování komoditní vertikály ovce
Goliášová, Renata
Diplomová práce je zaměřena na identifikaci faktorů ovlivňujících komoditní vertikálu ovce. Tato vertikála je v práci srovnávána s podobnou komoditou kozy. Práce klasifikuje vývoj této komodity na trhu České republiky a ten porovnává s vývojem na společném trhu EU. V práci je hodnocen vývoj stavů ovcí. Blíže zkoumána je také nabídková a poptávková strana trhu i proporcionální změny týkající se zahraničního obchodu České republiky s touto komoditou. Na základě dat zjištěných provedením analýzy trhu je tato komodita vyhodnocena. Z výsledků zkoumání vyplývá, že komodita ovce je v České republice pouze okrajovou komoditou a v rámci EU patří Česká republika mezi státy s nejmenší populací ovcí.
Faktory a souvislosti formování komoditní vertikály mléka
Lekešová, Jana
Diplomová práce se zabývá faktory a souvislostmi formování komoditní vertikály mléka. Zobrazuje nejen trh mléka tuzemský, ale také trhy zemí Evropské unie a vybrané části světa. Práce dále zobrazuje a hodnotí změny, které vyvstaly se vstupem do Evropské unie, s čímž se pojí vstup na společný trh, a zavedení nových nástrojů Společné zemědělské politiky. K hodnocení změn využívá výsledků analýz vývoje stavu dojnic, užitkovosti, celkové produkci mléka, mléčných produktů a jejich celkové spotřebě. Dále práce specifikuje podnikatelskou sféru, zachycuje koncentraci největších zpracovatelů v České republice i ve světě, kteří určují cenu na trhu. V rámci společného trhu práce také zobrazuje zahraniční obchod, kdy využívá výsledky analýz exportu a importu mléka a mléčných produktů. S využitím standardních metodických postupů a přehledu měsíčních cen mléka, másla a sýru Eidam, je analyzováno postavení prvovýrobců, zpracovatelů a koncových spotřebitelů prostřednictvím koeficientu elasticity cenové transmise a mezitržní cenové diference za období 2002–2018.
Produkční a cenové aspekty v komoditní vertikále masa
Kopečková, Nikola
Kopečková N. Produkční a cenové aspekty v komoditní vertikále masa. Diplomová práce, Brno 2019. Předkládaná diplomová práce analyzuje produkční a cenové aspekty v komoditní vertikále masa. Literární rešerše vymezuje potřebnou terminologii, jež charakterizuje současnou podobu agrobyznysu a fungování trhů v rámci komoditních vertikál. Empirická část práce je založena na využití kvantitativních metod. V rámci vlastní práce je charakterizován trh spotřebitelský, zpracovatelský a trh zemědělské prvovýroby zkoumané komodity, jsou hodnoceny vývojové tendence spotřeby masných výrobků, zahraničního obchodu a podnikatelského prostředí. Pro vysvětlení cenových souvislostí v komoditní vertikále masa je provedena analýza cenové transmise vycházející z měsíčních cen vybraných výrobků. V závěru práce jsou shrnuty hlavní tendence a faktory ovlivňující formování této vertikály v České republice.
Rozhodující kriteria volby výrobní struktury rostlinné výroby v zemědělském podniku
Dostál, Josef
Diplomová práce se tematicky věnuje změnám českého zemědělství a jejich důsledkům na změny podnikatelského prostředí zemědělců v České republice, vyvolané vývojem po Sametové revoluci v roce 1989, ale také vstupem České republiky do Evropské unie a následným přijetím pravidel Společné zemědělské politiky. Práce charakterizuje stav zemědělství a vývoj prostředí zemědělské prvovýroby po devadesátých letech 20. století v rámci rostlinné výroby, jako předpoklad pro analýzu souvislostí mezi změnami podnikatelského prostředí agrárního sektoru a rozhodováním zemědělských výrobců o struktuře rostlinné výroby. Po provedení analýzy výrobní struktury a ekonomické situace vybraného zemědělského podniku bylo vyhodnoceno, že se změny podnikatelského prostředí promítly do rozhodování o výrobní struktuře rostlinné výroby. Konkrétně se změnilo rozhodování o výběru pěstovaných plodin, intenzifikaci rostlinné výroby a navazování dodavatelsko-odběratelských vztahů.
Charakter tržního prostředí komodity vepřové maso
Kraváčková, Sabina
Diplomová práce se zaměřuje na charakter tržního prostřední komodity vepřové maso, a to především s dopadem na vývojové tendence v ČR. Charakterizuje vývoj na tuzemském trhu s vepřovým masem společně se zahraničním trhem zemí EU z hlediska nabídky a poptávky. Zaměřuje se na formování cen v komoditní vertikále vepřové maso a konkurence schopnost českých producentů vepřového masa na společném trhu. Práce analyzuje podnikatelskou sféru a tržní koncentraci masokombinátů a jatek v ČR, kde poukazuje na největší tuzemské aktéry trhu. Závěr práce je věnován analýze cenové transmise z pohledu pozice zemědělských prvovýrobců, průmyslových zpracovatelů a konečných řetězců na českém trhu, na základě měsíčních cen vepřové pečeně s kostí a vepřové kýty bez kosti.
Formování trhu v rámci komoditní vertikály hovězího masa v České republice
Pokorná, Jana
Diplomová práce je zaměřená na posouzení vývoje a situace komoditní vertikály hovězího masa a identifikaci faktorů, které na ní působily na území České republiky v letech 2000 – 2017. Teoretická východiska se zabývají globalizací a jejím vlivem na zemědělství a komoditní vertikálu hovězího masa. Literární část se dále zaměřuje na typy agrárního trhu a jejich fungování, konkurenci a konkurenceschopnost dle Portera, Společnou zemědělskou politiku a v poslední části je vystižena problematika cenové transmise. V části praktické je pozornost věnována vývoji tržnímu prostředí komoditní vertikály hovězího masa, kde se zaměřuji na vývoj stavů skotu, produkci, spotřebu, nabídku a poptávku. Poté se zaměřuji na postavení ČR v rámci zahraničního obchodu, kde se věnuji hlavně exportu a importu hovězího masa i dynamickému vývoji na trhu s Tureckem Poslední částí vlastní práce je analýza cenové transmise hovězího masa předního a zadního bez kosti.
The Impact of Coffee Demand on its Production
Nossek, Tomáš
Produkce kávy, jednoho z nejpopulárnějších nápojů na světě, zažívá velké změny díky rozvíjející se spotřebě tohoto nápoje. Konzumenti získávají více znalostí ohledně původu kávy a producenti začínají lépe chápat potřeby současné poptávky. Cílem práce je analýza vlivu moderních trendů v konzumaci kávy na její pěstování a zpracování. Dále má práce objasnit fungování trhu s výběrovou a komoditní kávou a také popsat vztah mezi pěstiteli výběrové kávy a jejími odběrateli. Práce stručně popisuje cestu kávy od farmáře ke spotřebiteli, a to jak ze zemědělského, tak i z ekonomického pohledu. Materiál použitý pro psaní práce pochází ze spolehlivých literárních zdrojů, zpráv statistických úřadů, internetových vědeckých článků a z autorovy osobní zkušenosti z kávového průmyslu. V praktické části práce bylo k získání informací využito dotazníkové šetření a rozhovory.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 91 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.