Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  začátekpředchozí30 - 39  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obnova kulturních památek a jejich vliv na rozvoj regionu
Švorcová, Simona ; Varvažovská, Pavla (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Tato bakalářská práce má za úkol zmapovat obnovu a rekonstrukce movitých kulturních památek v regionu Jičín. Pomocí dotazníkových šetření mezi obyvateli a rozhovory se zastupiteli veřejně-správních institucí bude analyzována aktuální situace v regionu Jičín a prezentována vize budoucích projektů obnovy kulturních památek v témže regionu.
Vliv způsobu kastrace na charakteristiky vepřového masa
Polcar, Bronislav ; Čítek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Cílem této práce bylo posoudit vliv způsobu kastrace na charakteristiky vepřového masa a zhodnotit do jaké míry pohlaví ovlivňuje utváření jatečného těla. Jatečná hodnota je vyjádřena kvantitativními a kvalitativními znaky, které ovlivňují hodnotu jatečně upraveného těla. Na kvalitě jatečně upraveného těla se také podílí vnitřní faktory, kde vliv pohlaví zásadně ovlivňuje skladbu jatečného těla a jeho kvalitu. Významný dopad na kvalitu masa u vykrmovaných kanečků má kančí pach. Kančí pach je pevně spjat s chirurgickou kastrací, která se jeví jako účinný nástroj pro eliminaci nežádoucího pachu. V posledních letech dochází v Evropské Unii k vyššímu tlaku na welfare prasat a tím i k prosazování zákazu chirurgické kastrace, která je pro selata bolestivá a působí stresově. Proto je jako jednou z dalších možností eliminace kančího pachu pomocí imunologické kastrace, která je v posledních letech předmětem mnoha studií a přináší velmi pozitivní výsledky. Cílem naší práce bylo porovnat skupiny vepříků, prasniček, kanečků a imunokastrátů a u těchto skupin sledovat složení jatečných těl, kvalitu masa a úroveň skatolu s androsteronem. Byl prokázán významný vliv pohlaví na složení jatečných těl prasat, kdy kanečci a imunokastráti dosahovali nejvyšších růstových schopností. Překvapivě příznivě vysoká intenzita růstu byla zjištěna i u vepříků. Naopak u prasniček byla zjištěna nejnižší růstová schopnost. Kanečci měli nejvyšší podíl svaloviny a nejnižšší podíl tuku. Oproti tomu vepříci dosahovali vyšší jatečné výtěžnosti, ale nejnižšího podílu libové masa. Vepřící se také vyznačovali nejvyšší tloušťkou hřbetního tuku. Vyšší podíl hřbetního tuku byl také zjištěn u skupiny imunokastrátů, kteří se jinak vyznačují velmi dobrou kvalitou jatečně upraveného trupu, který se svými parametry vyrovnává skupině kanečků. Vlivem imunologické kastrace došlo u imunokastrátů ke snížení hmotnosti pohlavních žláz a zastavení jejich fyziologické činnosti a tím dosažení nižší koncentrace androstenonu a skatolu až pod úroveň způsobující kančí pach. Ve skupině kanečků látky způsobující kančí pach přesahovaly hladinu přípustnosti až dvojnásobně. Podíl hlavních masitých části a to jak hmotnost tak procentuální zastoupení z hmotnosti jatečně upraveného trupu byla nejlépe vyhodnocena pro skupinu prasniček. Prasničky se vyznačovaly nejlepší zmasilostí v kýtě a v pečeni. Nejvyšší hmotnost a podíl krkovice měli kanečci a nejlepší parametry plece byly zjištěny u imunokastrátů. Vliv pohlaví neměl zásadní dopad na kvalitativní parametry masa.
Vliv huminových látek na vlastnosti masa brojlerových kuřat
Novák, Tomáš ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Díky velké oblibě kuřecího masa se chovatelé snaží o zlepšení výtěžnosti masa a jeho kvalitativních parametrů, což vede k aplikaci různých doplňků krmiva, mezi které mimo jiné patří i krmné přípravky na bázi huminových látek. Ty se využívají pro jejich příznivé účinky na imunitní systém, funkce metabolismu a adaptabilitu organismu zvířat. Literární rešerše shrnuje poznatky o chovu brojlerových kuřat a jejich výkrmu. Dále pojednává o složení masa a jeho vlastnostech. Poslední část obsahuje informace o huminových látkách a jejich vlivu na živý organismus a srovnává jednotlivé poznatky o aplikaci humátových přípravků ke krmné dávce zvířat. Praktická část této práce zkoumá vliv humátového přípravku Humafit na kvalitativní a kvantitativní parametry masa brojlerových kuřat. Sledovány byly dvě skupiny kuřat, pokusná a kontrolní, jejichž výkrm probíhal souběžně a za stejných podmínek, přičemž pokusné skupině byl podáván od 10. do 20. dne výkrmu Humafit v množství 200 ml/1000 l napájecí vody. Výzkum neprokázal statisticky významné rozdíly (p > 0,05) v hmotnosti jatečně upravených těl kuřat, stejně jako jejich jednotlivých částí. Statisticky průkazné nebyly ani rozdíly v obsahu bílkovin v prsní svalovině kuřat a hodnotě pH prsní a stehenní svaloviny. Celkový obsah hemových barviv byl v prsní svalovině kuřat z pokusné skupiny vyšší a tento rozdíl byl statisticky významný (p = 0,049). Vyšší vaznost vody vykazovala prsní svalovina kuřat z kontrolní skupiny, tento rozdíl byl ze statistického hlediska významný (p = 0,041). Toto zjištění koreluje s výsledky ze senzorické analýzy (|r| = 0,691), kde panelisté hodnotili maso kuřat z kontrolní skupiny jako šťavnatější. Mezi vědeckými studiemi panuje nejednotnost v názoru na vliv huminových látek na organismus zvířat. Jednoznačné zhodnocení vlivu huminových látek na jakost masa brojlerových kuřat tedy není možné, protože kvalitativní a kvantitativní parametry masa hospodářských zvířat závisí na celé řadě dalších intravitálních a vnějších faktorů, které mohou ovlivnit výsledky experimentu.
Organoleptické vlastnosti zvěřiny a výrobků z ní
Henrychová, Marie ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Práce se zabývá organoleptickými vlastnostmi zvěřiny a masa hospodářských zvířat. Pozornost je věnována i masným výrobkům vyrobených ze zvěřiny. Posuzovala se platnost hypotézy, která zní: Organoleptické vlastnosti zvěřiny se statisticky významně liší od masa hospodářských zvířat. Bylo provedeno porovnání výsledků odborných prací, které se touto problematikou zabývaly. Organoleptické vlastnosti masa jsou podmíněny i fyzikálními vlastnostmi a chemickým složením, proto se práce zabývá i některými důležitými charakteristikami z této oblasti. Výsledky práce ukazují, že existují statisticky významné rozdíly v organoleptických vlastnostech zvěřiny a masa hospodářských zvířat a výše uvedená hypotéza je platná. Z chemicko-fyzikálních hodnot srovnávaných druhů mas je signifikantní zejména rozdíl v obsahu tuku a profilu mastných kyselin. U všech druhů sledované zvěřiny byl zjištěn nižší obsah tuku a příznivější skladba mastných kyselin, hlavně vyšší obsah kyselin polyenových. Významné rozdíly byly i v obsahu dusíkatých látek, aminokyselin a hemových barviv. Ve většině případů byl u zvěřiny uváděn vyšší obsah vody. Celkový obsah bílkovin se výrazně nelišil, ale byly zjištěny výrazné rozdíly v jejich složení. Při senzorickém hodnocení byly potvrzeny statisticky významné rozdíly u intenzity a příjemnosti chuti, vůně, křehkosti a šťavnatosti masa. Výrazné rozdíly byly i u barvy. Specifické vlastnosti zvěřiny se přenáší i do zvěřinových výrobků. Zde jsou rozdíly tlumeny ostatními komponentami, jako jsou jiné druhy mas a přídavné látky.
Možnosti vakcinace psů a koček
Čejková, Štěpánka ; Berka, Pavel (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vakcinace psa domácího (Canis lupus familiaris) a kočky domácí (Felis silvestris catus). První část práce nastiňuje základní informace o imunitním systému pro lepší pochopení vzniku ochrany proti infekčním onemocněním formou paměťových buněk, tedy principu vakcinace. Pozornost je také věnována podmínkám dosažení požadovaného výsledku vakcinace, mezi které patří znalost původce onemocnění, správná technologie výroby vakcín, vhodné vakcinační schéma, vhodný způsob aplikace vakcíny a imunokompetentní zdravý jedinec, který bude schopen na podání vakcíny správně reagovat. Ve veterinární medicíně jsou nejvíce používané vakcíny s oslabeným, či usmrceným původcem onemocnění. Aplikace se provádí převážně do podkoží či svalu, přičemž poslední studie prokázaly významnou výhodu aplikace do dutiny nosní v souvislosti s nemocemi postihující respirační trakt. S primovakcinací se začíná u psů i koček ve věku 8 až 12 týdnů věku. Nezbytné je provedení alespoň jedné revakcinace za 3 až 4 týdny po primovakcinaci, která slouží jako stimulace paměťových buněk. V případě nepříznivé nákazové situace lze provést revakcinace dvě, nebo i tři. Bez ohledu na skutečnost, že paměťové buňky v těle jedince přetrvávají po dlouhou dobu, je stále doporučována u většiny onemocnění každoroční boosterová vakcinace. V případě vztekliny je u některých vakcín prováděna tato boosterová aplikace jednou za tři roky. Co se vakcinovaných nemocí týká, je v České republice ze zákona povinná pouze vakcinace psů proti vzteklině. Ostatní nemoci se dají očkovat tzv. volitelně v závislosti na nákazové situaci, využití psa (psi lovečtí, služební apod.) a možnosti vycestování se zvířetem do zahraničí. V souvislosti s vakcinací jsou v práci uvedeny také základní informace o vakcinovaných infekčních onemocněních psů a koček. Jako součást práce bylo provedeno dotazníkové šetření na zjištění informovanosti majitelů psů a koček o možnosti vakcinace (a jejího využívání). Tyto výsledky jsou zpracovány do grafů a poskytnuty v příloze na konci práce.
Zhodnocení reprodukčních ukazatelů ve stádě skotu
Blatský, Jaroslav ; Čítek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Cílem práce bylo zhodnotit reprodukční ukazatele ve stádě skotu. Data byla získána na farmě ZZN Strakonice středisko Sousedovice od dojnic vyřazených v průběhu roku 2015. Středisko chová průměrně 250 dojnic, které jsou ustájeny volně v kejdovém hospodářství a dojeny na 4 dojících automatech Lely - Astronaut. Ve vybraném stádě skotu byly shrnuty nejdůležitější reprodukční ukazatele a následně statisticky vyhodnoceny. Sledovány byly základní ukazatele plodnosti, užitkovost a celoživotní užitkovost, které byly získané ze základní zootechnické evidence a měsíčních sestav kontroly užitkovosti u 100 kusů dojnic. S rostoucí mléčnou užitkovostí se zhoršovaly ukazatele reprodukce jako inseminační index, inseminační interval a servis perioda. U celé skupiny dojnic byla sledována užitkovost a reprodukční ukazatele dle pořadí laktace. Průměrná užitkovost ve vybraném souboru byla 8579 kg mléka za laktaci. S pořadím laktace se zvyšovala mléčná užitkovost za laktaci. Stejně tak i průměrná denní produkce a průměrná produkce za den mezidobí. Inseminační index i servis perioda byly výrazně vyšší na 2. laktaci, kde byl velký nárůst užitkovosti, a došlo ke zhoršení těchto ukazatelů. Dále jsme hodnotily užitkovost za dokončené laktace. Nejvyšší průměrnou užitkovost za laktaci měly dojnice, které dokončily čtyři laktace. Převyšovaly dojnice se dvěma či třemi dokončenými laktacemi o téměř 1000 kg mléka. Nejnižší průměrnou užitkovost za laktaci měly dojnice, které dokončily pouze dvě laktace. Dále byl soubor dojnic hodnocen dle laktační křivky. Bylo zjištěno, že se zvyšující se perzistencí laktace se zvyšuje užitkovost, ale prodlužují se reprodukční ukazatele jako inseminační interval, servis perioda a také inseminační index. Bylo také zjištěno, že se zvyšující se perzistencí laktace klesá počet dokončených laktací. Dále byla sledována úroveň užitkovosti dle inseminačního indexu a bylo zjištěno, že s rostoucí mléčnou užitkovostí narůstal inseminační index.
Motivace pracovní činnosti
Kahsova, Claudia ; Kolman, Luděk (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Cílem práce na téma Motivace pracovní činnosti je v teoretické části na základě studia odborné literatury vymezit pojmy z oblasti psychologie práce, lidských zdrojů a představit možnosti motivace pracovníků a zvyšování jejich kvalifikace a odbornosti jako jedné z nich. V praktické části prostřednictvím dotazníkového šetření analyzovat konkrétní motivační nástroje a pokusit se zachytit podnikovou kulturu ve vybrané instituci, v České televizi. Ve výzkumné části se dotazník orientuje na zmapování motivačních potřeb. Zjišťuje zaměstnanecké preference a osobní zkušenosti v zaměstnání, jako je stres na pracovišti, časová tíseň, nebo platová spokojenost. Na zjištěné výsledky dotazníkového šetření navazuje řízený rozhovor s vedoucím moderátorů České televize PhDr. Jakubem Železným. Hlavní metodou při vyhodnocování dotazníků je analýza výsledků z dotazníků, jako další patřičné metody, které jsou použity při vyhodnocování dotazníkového šetření, jsou matematické metody a následně komparace výsledků.
Výběr zaměstnanců
Hassmanová, Kateřina ; Kolman, Luděk (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnávání cizincům na trhu práce v České republice, konkrétně v hlavním městě Praha. S narůstajícím počtem zahraničních pracovníků získává téma zaměstnávání cizinců na významu. Nalezení odpovídajícího pracovního uplatnění celkově napomáhá hladkému průběhu integrace cizinců. Významnou roli hrají čeští zaměstnavatelé a jejich postoj k zaměstnávání cizinců. Cílem předkládané práce je získání subjektivních výpovědí dotazovaných, kteří reflektují podmínky současného pracovního prostředí. Stěžejní je odpověď na výzkumnou otázku: S jakými bariérami se cizinci nejčastěji setkávají při vstupu na trh práce v Praze? Další podotázky se zaměřují na zkušenost cizinců s diskriminačním chováním ze strany zaměstnavatelů. Diplomová práce tedy dává odpověď na to, jak se v současné době staví zaměstnavatelé pražských institucí k zaměstnávání cizinců z třetích zemí a občanů Evropské unie, Evropského hospodářské společenství a Švýcarska.
Interkulturní dialog z pohledu Španělů žijících v České republice
Krytinářová, Monika ; Kolman, Luděk (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Předkládaná diplomová práce s názvem "Interkulturní dialog z pohledu Španělů žijících v České republice" si klade za cíl popsat prožitek kulturního střetu, který prožívají Španělé přicházející do České republiky a na jeho základě vytvořit doporučení využitelná v reálném životě, a to jak v pracovní, tak soukromé, rovině. Teoretická část práce se zaměřuje na vymezení základních pojmů, a zároveň představuje přístupy ke studiu kulturních odlišností s akcentem na Českou republiku a Španělsko. Praktická část této diplomové práce se soustředí na samotný prožitek kulturní ho střetu španělských narátorů žijících v České republice. Tato část je založena na empirickém šetření kvalitativního charakteru, jež spočívá v narativních a polostandardizovaných interview.
RFID technologie a její použití ve zvoleném podniku
Brožová, Natálie ; Rain, Tomáš (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Tato diplomová práce se věnuje tématu RFID, tedy radiofrekvenční identifikaci objektů. Teoretická část práce je zaměřena na definici a historii RFID systémů, hlavní komponenty této technologie, regulaci a standardy v používání RFID, jednotlivé kategorie RFID a jeho implementování do podnikových procesů. V závěru teoretické části jsou dále popsány náklady na RFID, možné přínosy plynoucí z jeho zavedení a příklady oblastí, ve kterých je RFID technologie aplikována. Praktická část práce se zabývá implementací RFID v konkrétním podniku a popisuje výchozí a cílový stav podniku před a po této implementaci. Dále jsou v praktické části shrnuty výsledky rozhovorů se zaměstnanci podniku a uveden výčet klíčových přínosů, které RFID přineslo. V závěru praktické části jsou autorkou práce navrhnuta možná vylepšení stávajícího používání RFID systému.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   začátekpředchozí30 - 39  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.