Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 99 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti uplatnění medu v nápojovém průmyslu
Straka, Jan
Bakalářská práce „Možnosti uplatnění medu v nápojovém průmyslu“ se zabývá medem jako surovinou pro výrobu různých druhů nápojů. V teoretické části je popsán vznik medu, jeho chemické složení a fyzikální vlastnosti. Dále je v práci rozdělen podle platné české legislativy a je zde zmíněno několik vybraných druhů medu. Práce popisuje nápoje obsahujících med, se kterými se běžný konzument může na trhu setkat. Je zde také popsána technologie vaření piva. V rámci praktické části byly uvařeny 3 varianty piva ležáckého typu, kde u dvou byl slad částečně nahrazen medem (lipovým a řepkovým). Hlavním cílem bylo porovnat medová piva s klasickým a zjistit případné rozdílnosti. Vzorky byly analyticky změřeny a senzoricky zhodnoceny. Výsledky, zapracované do bakalářské práce ukazují, že se pivo s medem jeví jako zajímavý nápoj, vhodný pro letní osvěžení.
Vnímání rizikových faktorů internacionalizačního procesu MSP ve vybraných státech EU
Straka, Jakub
Tato diplomová práce se zabývá vnímáním rizik internacionalizačního procesu malých a středních podniků pěti států Evropské Unie. Jejím cílem je identifikovat a porovnat nejvýznamnější rizikové faktory, se kterými se MSP potýkají při vstupu na zahraniční trh. Na základě porovnání vnímaní jednotlivých rizik a testování definovaných hypotéz se snaží identifikovat příčiny jejich rozdílného nebo totožného vnímání. Práce také identifikuje hlavní motivační faktory vstupu na zahraniční trh.
Analýza produkce travinobylinných směsí a jejich využití
Straka, Jan
Bakalářská práce se zabývá vývojem produkce travinobylinných směsí z pohledu agrobyznysu na příkladu konkrétního podniku. V rámci teoretické části jsou charakterizovány hlavní faktory, vývoj samotného podniku a příležitosti a hrozby v tomto oboru. Část práce je také věnována historii samotného podniku a historii produkce travinobylinných směsí v ČR. V práci bylo posuzovány důvody, na základě kterých dochází ke zvyšování produkce travinobylinných směsí, a to v souvislosti se změnou klimatu, podporou opylovatelů a snížení intenzity kosení v sídlech. V souvislosti s postupným odklonem veřejnosti od intenzivních trávníků, roste postupný potenciál pro výsevy travinobylinných směsí v rodinných zahradách a parcích. K tomu přispívá potřeba lepšího hospodaření s vodou a přísnější pohled na používání přípravků na ochranu rostlin. V budoucnu lze předpokládat, že intenzita zakládání nových travinobylinných ploch poroste, protože z pohledu ochrany životního prostředí a péče o krajinu je vysévání pouze travních směsí nevhodné. V současné době jsou travinobylinné směsi vyvinuté v rámci privátního výzkumu pilotního podniku využívány pro štěrkové trávníky, často kosené bylinné trávníky, zelené střechy, zelené fasády, mokřady, břehy vodních toků, centrální odvaly hlušiny, rekultivaci, doprovodnou vegetaci podél silnic a dálnic, erozí ohrožená stanoviště, revitalizaci orné půdy, suchem ohrožená stanoviště, lesní společenstva, včelí pastvu a ekologickou obnovu krajiny. Hlavním argumentem pro výsevy směsí s větším počtem druhů trav, bylin a jetelovin je podstatně větší ekologická stabilita těchto porostů a odolnost vůči klimatickým výkyvům. Intenzivní trávníky složené z travních druhů mírného pásma upadají v letním suchém období v důsledku zvyšujících se teplot do tzv. letní dormance, trávníky jsou suché a často ani znovu nezregenerují. Zastoupení dvouděložných druhů, které v trávníku i v létě zůstávají zelené, je proto žádoucí, nehledě na to, že druhově pestré porosty jsou přirozené, nevyžadují chemickou ochranu, hnojení, časté kosení, čímž jsou sníženy náklady na péči o porost. Velký potenciál produkce travinobylinných směsí je limitován nedostatkem osiva některých komponent, což často vede k nedůvěře orgánu státní správy ke skutečné situaci na trhu s osivy regionálního původu.
Návrh zlepšení výrobního procesu ve společnosti
Straka, Jan ; Rompotl, Jaroslav (oponent) ; Videcká, Zdeňka (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací výrobního procesu ve společnosti DITON s.r.o. Detailně analyzuje výrobní proces a odhaluje zdroje plýtvání. Obsahuje návrh na vybudování klimatizačního systému, který eliminuje plýtvání a zvýší kvalitu výrobků.
Mobilní aplikace pro správu osobních financí
Straka, Jiří ; Neuwirth, Bernard (oponent) ; Dydowicz, Petr (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je návrh a vývoj multiplatformní aplikace pro správu osobních financí. Práce je rozdělena na tři části, první popisuje teoretický úvod do osobních financí, finančního řízení a technologií k návrhu a vývoji multiplatformních aplikací. Druhá část obsahuje analýzu současného stavu na trhu s mobilními operačními systémy, analýzu existujících řešení a analýzu trendů v mobilních aplikacích. Na základě těchto analýz jsou vypracovány funkční požadavky, nefunkční požadavky a SWOT analýza. V poslední části je popsaná implementace aplikace, její jednotlivé části a databáze. V závěru práce je navržena monetizace aplikace, ekonomické zhodnocení a plánované rozšíření aplikace.
Host Specialization and Evolution of Cuckoo Behavior in Bees
Policarová, Jana ; Straka, Jakub (vedoucí práce) ; Orr, Michael Christopher (oponent) ; Litman, Jessica (oponent)
Kukaččí včely jsou hnízdními parazity samotářských a někdy i sociálních druhů včel. Nestaví si svá hnízda a nezásobují je potravou pro své larvy. Místo toho hledají vhodné hostitelské hnízdo, do kterého své vajíčko nakladou. Jejich larvy se pak živí na zásobách hostitele. V této disertační práci jsem zkoumala hostitelskou specializaci kukaččích druhů včel. Zaměřila jsem se na to, jak se v průběhu evoluce hostitelská specializace kukaččích druhů vyvíjela a jaké faktory mohou výběr hostitele limitovat - konkrétně pak především zda a jakým způsobem kukaččí včely ovlivňuje potravní specializace hostitele. Předpokladem pro výzkum výše zmíněných otázek bylo sestavení fylogenezí zkoumaných skupin včel. Vytvořili jsme první fylogenetickou rekonstrukci tribu Sphecodini (Halictidae). Zrevidovali jsme taxonomii linií Neolarrini, Biastini a Townsendiellini (Apidae), které jsme všechny sloučili do jediného tribu Neolarrini. Zrekonstruovali jsme fylogenezi především palearktických druhů rodu Nomada, na jejímž základě jsme druhy rozdělili do 13 podrodů. Mapování ancestrálních stavů znaků ukázalo, že u kukaččích včel rodu Sphecodes docházelo v průběhu evoluce ke změnám hostitelů poměrně často a že kukaččí včely přeskakovaly i na fylogeneticky vzdálené hostitele z různých čeledí. Také se ukázalo, že zde není...
Možnosti výroby závitů v malé strojírenské firmě.
Straka, Jiří ; Prokop, Jaroslav (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
V této práci vypracované v rámci bakalářského studia oboru Strojírenská technologie je uvedeno základní rozdělení druhů závitů a jejich značení. Jsou uvedeny některé možnosti výroby závitů třískovým obráběním a beztřískovým obráběním s použitím příslušných nástrojů. Dále jsou uvedeny a posouzeny metody výroby využívané na střední technické škole.
Technologie výroby součásti
Straka, Jiří ; Dvořák, Milan (oponent) ; Osička, Karel (vedoucí práce)
Diplomová práce vytvořená v rámci magisterského studia M21-K Strojní inženýrství, oboru M-STM řeší technologii výroby strojní součásti Tvarové víko. Je proveden rozbor technologie výroby strojní součásti za použití konvenčních metod a alternativně některé z nekonvenčních metod obrábění. Tvarové víko je doposud vyráběno na klasických obráběcích strojích, což je pracné a ekonomicky nevýhodné. Je navržena nová technologie výroby, kde polotovar bude obroben nekonvenčním obráběním a dále pak bude obráběna na CNC konvenčním stroji. Nekonvenční technologií je navrženo obrábění elektroerozivní, paprskem plazmy a vodním paprskem. Konveční technologií je součást vyráběna na CNC obráběcí frézce. Dále je posouzeno technicko-ekonomické hodnocení navržené nové technologie.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 99 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.