Název:
Rostlinné oleje - vybrané aspekty stability
Překlad názvu:
Plant oils - selected stability issues
Autoři:
Milerová, Helena ; Enev, Vojtěch (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2025
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stability vybraných rostlinných olejů využívaných v kosmetickém průmyslu. Šest rostlinných olejů (arganový, avokádový, jojobový, kokosový, mandlový a sezamový olej) bylo podrobeno analýze pomocí diferenční skenovací kalorimetrie (DSC), a to v půlročním a ročním intervalu, což umožnilo zhodnocení dlouhodobé stability olejů. Pro doplnění a ověření výsledků DSC byly oleje analyzovány také pomocí termogravimetrické analýzy (TGA) a metodou Rancimat. Nejstabilnějším olejem podle všech provedených měření byl kokosový olej. V rámci zkoumání koloidní stability byly připraveny jednoduché emulze typu olej ve vodě (O/V) o koncentracích 2 a 10 %, nejprve bez stabilizátoru a následně s přidáním stabilizátorů polysorbátu 20 a polysorbátu 80 v koncentracích 2 %, 4 % a 6 %. Nejlepší stabilitu vykazovaly 10% emulze s 2% koncentrací stabilizátoru, přičemž emulze stabilizované polysorbátem 80 vykazovaly lepší výsledky než při stabilizaci polysorbátem 20. Nejstabilnějšími emulzemi byly emulze obsahující avokádový olej.
This thesis focuses on the stability of selected plant oils used in the cosmetic industry. Six plant oils (argan, avocado, jojoba, coconut, almond, and sesame oil) were analyzed using differential scanning calorimetry (DSC) at six-month and one-year intervals, which allowed for the assessment of their long-term stability. To complement and verify the DSC results, the oils were also analyzed using thermogravimetric analysis (TGA) and the Rancimat method. The most stable oil according to all measurements was coconut oil. As part of the study of colloidal stability, simple oil-in-water (O/W) emulsions with concentrations of 2 % and 10 % were prepared, initially without stabilizers and then with the addition of stabilizers polysorbate 20 and polysorbate 80 at concentrations of 2 %, 4 %, and 6 %. The best stability was observed in 10% emulsions with 2 % stabilizer concentration, with emulsions stabilized with polysorbate 80 showing better results than those stabilized with polysorbate 20. The most stable emulsions were those containing avocado oil.
Klíčová slova:
diferenční skenovací kalorimetrie; LUMiSizer; Rancimat; rostlinné oleje; stabilita; termogravimetrická analýza; differential scanning calorimetry; LUMiSizer; Rancimat; stability; thermogravimetric analysis; vegetable oils
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/251243