Název:
Problematika falšování mléčných výrobků
Překlad názvu:
Food adulteration of milk and milk products
Autoři:
PETŘÍKOVÁ, Yveta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vytvořit přehled vybraných typů falšování mléčných výrobků a posouzení metod jejich stanovení (odhalení). Za tímto účelem bylo vytvořeno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 113 respondentů (50 mužů a 63 žen). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že respondenti měli přehled o dozorových orgánech. Většina znala Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (84 %) a Státní veterinární správu (83 %), nejméně dotazovaných znalo systém RASFF - Rychlého varování pro potraviny a krmiva (24 %). Nejčastější odpovědí na způsoby falšování bylo jiné složení výrobku (35,4 %). Dle názoru respondentů je z mléčných výrobků nejčastěji falšováno máslo (57 %), poté mléko (45 %), jogurt (36 %), sýr (35 %), smetana (23 %) a nakonec kysané mléčné výrobky (19 %). Výsledky bakalářské práce mohou být přínosné pro lepší informovanost o problematice falšování mléčných produktů.The aim of the bachelor thesis was to prepare an overview of selected types of adulteration of dairy products. For this purpose, a questionnaire survey was created, and 113 participants (50 men and 63 women) were interviewed. It was found that the participants had good knowledge about state authorities for food safety. The majority of participants knew the Czech Agriculture and Food Inspection Authority (84 %) and the State Veterinary Administration (83 %). The abbreviation RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) knew only 24 % of participants. The most frequent response to adulteration methods was different product composition (35,4 %). According to the participants' opinion, butter is the most frequently adulterated dairy product (57 %), followed by milk (45 %), yoghurt (36 %), cheese (35 %), cream (23 %) and finally fermented dairy products (19 %). The results of the bachelor thesis can be useful for better awareness of food adulteration.
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; dozorové orgány; falšování potravin; mléčné výrobky; authorities; dairy products; food fraud; questionnaire Citace: PETŘÍKOVÁ, Yveta. Problematika falšování mléčných výrobků. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71587