Název:
Obnova bývalé rychty v Hodíškově
Překlad názvu:
Restoration of the former fast in Hodíškov
Autoři:
Hron, Tomáš ; Špiller, Martin (oponent) ; Guzdek, Adam (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstrakt: [cze][eng]
Předmětem bakalářské práce je návrh obnovy bývalé rychty s hospodářskou částí v Hodíškově. Projekt vychází z předmětu BGA032 – Ateliér architektonické tvorby 4 – Obnova památek. První zmínka o rychtě pochází ze zpráv v urbářích z let 1462 a 1483. V těchto letech však rychta už stála. Vznik rychty není jednoznačně známý. Samotný vznik rychty se předpokládá okolo roku 1417, kdy se v obci udála významná událost, a to urovnání sporu u ves Hodíškov mezi žďárským opatem Janem a Čeňkem z Lipého, pánem na Novém Městě. V letech 1813 až 1945 vlastnil rychtu v Hodíškově rod Linsbauerů, který se zasloužil o povznesení obce i kraje. Rychtu s dvorem upravili do dnešní podoby zámečku. V období 1850-1866 proběhla přestavba a úprava bývalé budovy rychty do dnešní podoby spolu s přístavbou hospodářské části. Současně objekt zastupuje více funkcí, kde 1PP slouží jako hospůdka, 1NP jako společenský prostor s klubovnou, kuchyňkou a hygienickým zázemím. V 2NP se nachází startovací byty a podkrovní prostor není současně využívaný. Hospodářská část slouží jako garáž hospodářských automobilů. Krovní prostor je zde také nevyužit. Obec má představu o využití objektu pro startovací byty. Toto řešení je však v rozporu s územně-plánovací dokumentací. Nové využití objektu bude v souladu s územně-plánovací dokumentací, přivede do objektu znovu život a bude přispívat k rozvoji obce. Jedná se investiční záměr, s funkcí hotelového resortu disponujícím přechodným bydlením, wellness, restauračním zařízením a tradiční hospůdky pro obyvatele obce. Mimo historický objekt projekt počítá s novostavbou na hospodářském dvoře, která sjednotí vizuální ráz dvoru. Cílem bakalářské práce je objekt upravit tak, aby byl využit celý jeho potenciál. Zároveň by měla být zachována historická podoba objektu a genius loci celého řešeného pozemku. K objektu bude přistupováno jako k historicky cennému a památkově chráněnému objektu.
The subject of the bachelor thesis is a proposal for the restoration of the former fast house with its farm part in Hodíškov. The project is based on the subject BGA032 – Architectural Studio 4 - Restoration of Monuments. The first mention of the fast house comes from reports in the town registers from 1462 and 1483. However, in these years the inn was already standing. The origins of the tavern are not clearly known. The actual establishment of the fast is assumed to have taken place around 1417, when a significant event took place in the village, namely the settlement of a dispute at Hodíškov between the abbot of Žďár, Jan, and Čeněk of Lipý, the lord of Nové Město. Between 1813 and 1945, the Linsbauer family owned the Hodíškov fast, which contributed to the elevation of the village and the region. They adapted the farmhouse and the yard to the present-day appearance of a chateau. In the period 1850-1866 the former building was rebuilt and adapted to its present form, together with the addition of an outbuilding. At the same time, the building represents several functions, where 1PP serves as a pub, 1NP as a social space with a clubhouse, kitchen and sanitary facilities. In 2NP there are starter flats and the attic space is not used at the same time. The utility area serves as a garage for farm vehicles. The deck space is also unused here. The municipality has an idea of using the building for starter flats. However, this solution is contrary to the planning documentation. The new use of the building will be in line with the planning documentation, will bring the building back to life and will contribute to the development of the village. It is an investment project, with the function of a hotel resort with temporary housing, wellness, restaurant facilities and a traditional pub for the residents of the village. In addition to the historic building, the project envisages a new building in the farmyard, which will unify the visual character of the farmyard. The aim of the bachelor thesis is to modify the object so that its full potential is used. At the same time, the historical form of the building and the genius loci of the whole plot should be preserved. The building will be treated as a historically valuable and listed building.
Klíčová slova:
bývalá rychta; Hodíškov; hospodářská část; hospodářský dvůr; hotelový resort; obnova; památková ochrana; Rychta; wellness; economic yard; farm part; Fast house; former fast house; Hodíškov; hotel resort; monument protection; restoration; wellness
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/245854