Název:
Vliv pěstitelské technologie na produkční charakteristiky množitelského porostu hrachu setého (Pisum sativum)
Překlad názvu:
Effect of cultivation technology on the production characteristics of pea (Pisum sativum)
Autoři:
VACEK, Ondřej Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hrách setý je v Česku nejrozšířenější luskovinou s využitím jak v potravinářství, tak v krmivářství. V posledních letech se v hojné míře rozšiřuje pěstování plodin s využitím větších meziřádkových vzdáleností. Z tohoto důvodu se tato bakalářská práce zaměřuje na charakteristiku hrachu setého, vlivu meziřádkové vzdálenosti a možnosti snižování množství výsevku. V praktické části se práce zaměřuje na vedení poloprovozního pokusu množitelského porostu hrachu a vyhodnocení jeho výnosových faktorů a obsahových látek získané produkce. Ze získaných výsledků je patrný vliv meziřádkové vzdálenosti a výsevku na výnos hrachu, na počet lusků na rostlině a hodnotu HTS, faktor počtu semen v lusku ovlivněn nebyl. Jelikož byl pokus prováděn pouze v jednom roce, bude nutné provést opakování, pro upřesnění výsledků, vzhledem k úzké vazbě hodnocených parametrů k půdně-ekologickým podmínkám konkrétního ročníku. U pokusů jiných autorů mohou být odlišnosti ve výsledcích dány také odrůdovou variabilitou.Pea is the most widespread legume in the Czech Republic, with use in both food and feed production. In recent years, the cultivation of crops with larger row spacing has been widely expanded. For this reason, this bachelor thesis focuses on the characteristics of sowing peas, the effect of row spacing and the possibility of reducing the amount of sowing. In the practical part, the thesis focuses on conducting a semi-operational experiment of a pea multiplication crop and evaluating its yield factors and the content of the obtained production. The results obtained show the influence of row spacing and sowing rate on pea yield, number of pods per plant and HTS value, the factor of number of seeds per pod was not affected. Since the experiment was carried out only in one year, it will be necessary to repeat the experiment to refine the results, given the close relationship of the parameters evaluated to the soil and ecological conditions of the particular year. In experiments by other authors, differences in results may also be due to cultivar variability.
Klíčová slova:
hrách setý; hustota porostu; meziřádková vzdálenost; obsahové látky; Pisum sativum L.; výnosové parametry; content matters; crop density; pea; Pisum sativum L.; row spacing; yield parameters Citace: VACEK, Ondřej. Vliv pěstitelské technologie na produkční charakteristiky množitelského porostu hrachu setého (Pisum sativum). České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71398