Název:
Implementace biopotravin a lokálních potravin do společného stravování
Autoři:
MOUČKA, Petr Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ve světě lze stále častěji zaznamenávat různé snahy o snížení emisí skleníkových plynů. Zemědělství a potravinářský sektor k emisím skleníkových plynů přispívají svým dílem, a proto je nutné zavádět opatření zaměřená na jejich mitigaci. Biopo-traviny a krátké dodavatelské řetězce jsou spojovány s nižšími dopady na životní prostředí a školní jídelny nabízejí velký prostor pro zmírnění klimatické změny právě implementací těchto opatření. Často zmiňovaným problémem jsou vyšší finanční náklady na nákup biopotravin nebo potravin lokální produkce. Tato práce ukazuje, že v případě výběru vhodné suroviny a zapojení správné logistiky nemusí finanční náklady na jednu porci přesáhnout 1,5 % navýšení ceny. Práce dále ukazuje, že zařazení biopotraviny není nutně klíčové pro mitigaci klimatické změny tak, jako zařazení lokální potraviny. Pro uplatnění těchto výsledků na další případy je nutný výzkum zaměřený na konkrétní jídelny a jejich možnosti pro dodávku lokálních potravin.Various efforts to reduce greenhouse gas emissions are increasingly being seen around the world. Agriculture and the food sector contribute to greenhouse gas emissions, and therefore it is necessary to introduce measures aimed at their mitigation. Organic food and short supply chains are associated with lower environmen-tal impacts, and school canteens offer great scope for mitigating climate change just by implementing these measures. An often-mentioned problem is the higher financial costs of buying organic or locally produced food. This work shows that, in the case of choosing the right ingredients and involving the right logistics, the fi-nancial costs for one portion do not have to exceed 1.5 % of the price increase. The work also shows that the implementation of organic food is not necessarily as key to mitigating climate change as the implementation of local food. To apply these results to other cases, research focused on specific canteens and their possibilities for the supply of local food is necessary.
Klíčová slova:
bio; cena; emise; lokální; školní jídelna; emission; local; organic; price; school canteen Citace: MOUČKA, Petr. Implementace biopotravin a lokálních potravin do společného stravování. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/71596