Original title:
Analýza reziduí z archeologické keramiky pomocí specifických protilátek a hmotnostní spektrometrie
Translated title:
Residue analysis from archaeological ceramics using specific antibodies and mass spectrometry
Authors:
Pavelka, Jaroslav ; Kučera, Lukáš (konzultant) Document type: Methods
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Na keramice se ve zvláštních podmínkách mohou dochovat důležité informace zachované v podobě biologických markerů – tzv. organických reziduí obsahující pozůstatky potravin. Jejich analýzou je možné určit druh připravované či konzumované stravy v minulosti. Z toho důvodu byl vyvinut laboratorní postup na principu metody ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) zaměřený primárně na určení přítomnosti denaturovaných proteinů ze středověké keramiky, který využívá dostupné a certifikované sady kitů pro imunologické analýzy. Schválená metodika je určena pro vědecké odborníky z řad archeologů, bioarcheologů a imunologů pracujících s archeologickým materiálem.Important information preserved in the form of biological markers - so-called organic residues containing food residues - can be preserved on ceramics under special conditions. By analyzing them, it is possible to determine the type of food being prepared or consumed in the past. For this reason, a laboratory procedure based on the ELISA method (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) was developed, primarily aimed at determining the presence of denatured proteins from medieval ceramics, which uses available and certified kits for immunological analysis. The approved methodology is intended for scientific experts from the ranks of archaeologists, bioarchaeologists and immunologists working with archaeological material.
Keywords:
ELISA method; mass spectrometry; medieval ceramics; organic residues; hmotnostní spektrometrie; metoda ELISA; organická rezidua; středověká keramika Project no.: DG18P02OVV020 (CEP) Funding provider: Ministerstvo kultury ČR
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.; License: Creative Commons Attribution 4.0