Original title:
Méně známá zelenina - Cynara scolymus L.
Authors:
Sedláčková, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavním cílem této bakalářské práce bylo popsat technologii pěstování, významné obsahové látky, současný pěstovaný sortiment a poukázat na možnosti pěstování v ČR. Cynara scolymus L. neboli artyčok zeleninový je teplomilná víceletá zelenina z čeledi Asteraceae nebo také Compositae. Jeho lodyha dorůstá výšky až 2 metrů. Na jejím konci jsou vytvářeny květní úbory, které mají po vykvetení nejrůznější barvu květu. Pro konzumní účely jsou sklízeny nerozkvetlé, využívány jsou však i ostatní části rostliny. Svými rozsáhlými léčivými účinky pomáhá lidskému tělu již od pradávna. Původ artyčoku lze hledat ve Středomoří, odkud se postupem času rozšířil do celého světa. V České republice artyčoky pěstovány nejsou a to hlavně z klimatického hlediska. Jejich pěstování je velmi náročné, mají rády hluboké, úrodné, humózní půdy. Největšími evropskými pěstiteli proto zůstávají Itálie, Španělsko, Francie a Řecko. V současné době je zaregistrováno mnoho různých odrůd artyčoku, které se liší velikostí a tvarem květních úborů, ostnatostí listenů nebo barvou květu. Na základě poznatků získaných z vlastního experimentu lze konstatovat, že v rámci podmínek ČR by nejvhodnější lokalitou byla jižní Morava. Vhodnými odrůdami by mohly být ´Green Globe´ a ´Spinoso Sardo´. Pro ověření by však bylo dobré v experimentu pokračovat.The main target of this bachelor work is describe cultivation technology, significant content substances, present range of varieties and show possibilities of cultivation in Czech republic. Cynara scolymus L., Globe Artichoke, is a perennial thermophilic vegetable belonging to Asteraceae or Compositae family. Its stem grows to a height of two meters and at its end flower buds are created, which have a variety of colours after flowering. For consumers' purposes they are harvested unopened, the other parts of the plant are also used. Its extensive healing effects have been helping human bodies since the ancient times. The origin of an artichoke can be found in the Mediterranean, from where it has gradually spread throughout the world. In the Czech Republic, artichokes aren't grown mainly due to unfavourable climate. Their cultivation requires a lot of care, they like deep, fertile, humus-rich soils. That's why the Europe's biggest growers are Italy, Spain, France and Greece. Currently there are registered many different varieties of artichoke, which differ in size and shape of the flower buds, spinose of bracts or flower colour. Based on the findings of the experiment can be stated, that under the conditions of the Czech Republic, the most appropriate location was south Moravia. Suitable varieties could be ´Green Globe´ and ´Spinoso Sardo´. For verification would be good to continue in the experiment.
Keywords:
artyčok; léčivé účinky; možnosti využití; obsahové látky; odrůdy; pěstování